Læsetid: 2 min.

Kronprinsen der blev væk

Henrik Dam Kristensen meldte i går tidligt ud: Jeg er ikke kandidat. Fordi de politiske resultater tæller mere for ham end personlige sejre
20. november 2002

Arvtager
Hvis han stillede op, risikerede han enten at lide et knusende nederlag til den nye, samlende (overgangs)figur Mogens Lykketoft. Eller at splitte partiet i et opslidende kampvalg med partiets anden, lige så slidte kronprins Frank Jensen.
Det er, vurderer flere, baggrunden for, at tidligere minister Henrik Dam Kristensen allerede tirsdag gjorde klart, at han ikke er kandidat til posten som formand for Socialdemokraterne.
Eller som Per Rystrøm, der var Dam Kristensens pressechef i først Fødevare-, siden Socialministeriet, forklarer:
»Selv om det lyder som en frase, så har Henrik det altså sådan, at partiet kommer før hans person. Han har arbejdet på at få Nyrup og Lykketoft til sammen at finde en udvej. Da det ikke er lykkedes, har han vurderet, at Lykketoft er den, der har bedst mulighed for at skabe enighed i partiet og udstikke en kurs, der fører tilbage til regeringsmagten.«
Per Rystrøm understreger, at Dam Kristensen måske nok mangler ambitioner om at blive partiformand. Men politiske ambitioner har han:
»Han vil gerne være med i politik og præge tingene. Men det er ikke vigtigt for ham at være den, der har stjernerne på skuldrene,« siger Per Rystrøm.
Sammen med Frank Jensen er Dam Kristensen den politiker, der oftest har været nævnt som kandidat til at efterfølge Nyrup som S-leder.
»Henrik har aldrig selv gået efter posten som kronprins og partiformand. Men alle mulige har set en interesse i ham, fordi han er en stor politisk tænker og en meget stærk kommunikator,« vurderer Rystrøm.

Folkeligt potentiale
Et medlem af den socialdemokratiske folketingsgruppe, der ikke vil lægge navn til sine udtalelser, ser i Henrik Dam Kristensen et folkeligt potentiale, som Frank Jensen ikke er i besiddelse af:
»Henrik Dam ville blive betragtet som mere folkelig og have et flertal, hvis han og Frank Jensen var kandidaterne. Det gælder både i folketingsgruppen og i partiet,« siger gruppemedlemmet, der ser Henrik Dam Kristensen som »det bedste bud, hvis Lykketoft ikke stillede op«.
»Hans folkelige baggrund kunne bruges i et nyt slags folkeligt socialdemokrati, der kan appellere til traditionelle vælgere, som er trætte af, at politikken er for akademisk præget.«

Næsten for beskeden
Den beskedenhed, der gennemsyrer de talrige kronprinseportrætter, aviserne årene har lavet af »landpostbudet fra Vorbasse«, er i nogles øjne et problem:
»Han er beskeden af natur. Næsten for beskeden. Det er derfor, man kan tvivle på, at han dybest set har styrken til at trænge igennem,« siger det føromtalte anonyme medlem af den socialdemokratiske gruppe på Christiansborg.
Heller ikke i Henrik Dam Kristensens beskedne bagland gør man sig store anstrengelser for at markedsføre ham som partiformand, selv om Tage Nielsen, formand for Grindsted-kredsen, hvor Dam Kristensen har været opstillet til Folketinget siden 1984, erkender, at »det kunne da have været godt at have en herfra«.
»Han har jo været minister i lang tid, og det slider at være minister. Hvis der skal fornyelse til, kan det da godt være, at der skal helt uprøvede kræfter til,« siger Tage Nielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her