Læsetid: 5 min.

I lære som kæreste

Unge udviklingshæmmede flirter, får kærester og rene svar på kærlighed og sex, når de tager tre døgn på kærestekursus
14. november 2002

Forelskelsen ramte Flemming fredag.
Få timer efter at han havde set Sonja for første gang, flyttede de to deres soveposer væk fra deres respektive fællesværelser på første sal og ind i et lille kammer, hvor de kunne kysse alt det, de ville – uden at blive forstyrret.
»Hvad sagde du ovenpå?« siger Flemming og kigger Sonja dybt i de skæve øjne.
Hun lægger panden mod spisebordet og bliver blussende rød.
»At jeg elsker dig,« lyder det nede fra bordkanten.
Og så bliver der jublet og hujet omkring bordet på Gjesing Fritidsskole, hvor 11 unge udviklingshæmmede er på kærestekursus. Kurset løber over en weekend. Der bliver spillet rollespil om kæresteri, der bliver vist film, sunget, danset og snakket om alt lige fra flirt til onani – og så er der naturligvis kursets højdepunkt lørdag aften, hvor en festmiddag danner rammen om flirten i praksis. Gjesing Fritidsskole har kørt kærestekurser i syv år. Og det er blevet en succes af dimensioner, som ikke engang skolens leder, Svend Hofgaard, havde regnet med, da han startede kurset på den gamle landsbyskole i Gl. Gjesing uden for Skanderborg.
»Kærestekurset er det kursus, vi har mest efterspørgsel på – og som bliver hurtigst fyldt op,« siger han.
På kurserne kommer unge udviklingshæmmede, der gerne vil have en kæreste eller bare rum til at snakke om sex og følelser med nogle andre, end dem, de omgås dagligt.
»Der er mange fordomme blandt forældre til udviklingshæmmede,« siger Kari Lassen, der er handicapseksualvejleder og leder kurset. »Mange mener ikke, deres børn har en seksualitet, fordi de oplever dem som børn. Men det er vigtigt, at de unge får at vide, at det er normalt, de har følelser.«

Forelsket
Luften er fuld af romantik på skolen.
Kursisterne kom fredag eftermiddag – og selv om de færreste kendte hinanden på forhånd, er nogle allerede begyndt at kigge hinanden dybt i øjnene. F.eks. Sonja og Flemming. Det har Sonja skrevet et digt om:
»Du er rigtig meget sød. Du har pænt sort hår. Jeg vil gerne gå i byen sammen med dig. Ud at spise med kniv og gaffel.«
Også Anne og Michael fra Vinderup er nyforelskede. De mødte hinanden i en bus for fire måneder siden og er kommet for at lære at blive endnu bedre kærester. Krølhårede Iben fra Hinnerup og kæresten Peter fra Hadsten er kommet for at lære at røre ved hinanden. Annika fra Viborg vil gerne finde en kæreste, selv om hun er en smule forelsket i en Fakta-ekspedient. Torben fra Silkeborg har kærestesorger.
»Jeg er i hvert fald ikke forelsket i min gamle kæreste længere,« siger han. »Hun skiftede kæreste i bussen, og så blev jeg sur. For fanden jeg blev sur.«
Nu er Torben blevet varm på Annika.
»Men jeg ved ikke, om jeg siger ja. Jeg sidder og tænker over det,« siger Annika, da snakken går rundt om bordet lørdag.
»Sådan er livet,« siger Kari Lassen. »Det er ikke altid, at den, man er forelsket i, er forelsket i én.«
Leif fra Skagen og Henrik fra Galten har aldrig haft en kæreste, fordi de er meget generte. Det samme gælder Berit fra Silkeborg. Hende har Henrik fået et godt øje til. Men Berit har indtil videre fået et bedre øje til læreren Svend Hofgaard, selv om hun godt ved, at man ikke kan blive kærester med en lærer eller pædagog.
»Det er fordi, pædagogerne er anderledes,« forklarer Kari. »De har nogle andre venner, de har andre interesser, og de er lidt klogere. Det er altså bedst at finde en kæreste, der er lige som én selv.«
»En anden handicappet er bedre,« nikker Henrik og kigger i smug på Berit.

Historier
Det er blevet tid til gruppearbejde.
De unge skal fortælle hinanden historier ud fra nogle tegninger på små, hvide kort. Historierne skal herefter opføres som skuespil til festen nogle timer senere.
»Uha da da.«
Flemming fløjter frækt. På træbordet foran ham ligger en tegning. På den er en nøgen kvinde og en nøgen mand i gang med at elske i en dobbeltseng. Det er Sonja, der har valgt elskovskortet.
»Det må man nok sige,« siger Flemming og rømmer sig.
»Uuuh,« udbryder Sonja, som sidder på en stol ved siden af. Hun tager sig rødblussende til kinderne, »ja, undskyld, men...«.
»Det gør ikke noget,« siger Flemming.
Der er stille et øjeblik. De to rykker nervøst på stolene. Så tager Flemming mod til sig:
»Så spørger jeg dig, Sonja, hvad laver de to der?«
»De ligger oven på hinanden,« siger Sonja.
»Det er rigtigt,« siger Flemming, »og øhh...hvad gør han ved hende?«
Sonja smiler skævt.
»Prøv at gøre det ved mig,« siger hun.
Flemming lægger hånden på Sonjas bryst.
»Sådan her?«
Hun nikker. To par øjne mødes. De stråler om kap.
På den anden side af en afsyret trædør er Berit, Annika og Torben også i gang med kortene.
»Hun er alene,« siger Berit om det første kort, de tre har valgt, hvor en nøgen kvinde ligger i en seng.
»Hun drømmer om at få en kæreste. Men så møder hun én i skolen, så boller de, og så laver de mad.«
»Årrh. De er bare så gode, de billeder,« siger Torben.

Nyt par
Festen er gået i gang. Det er lørdag aften. Ved bordet er Henrik og Berit begyndt at skæve til hinanden. Midt i islagkagen bliver Henrik modig: »Du kan godt give mig et kys.«
»Bvadr!« siger Berit.
Henrik trækker på skuldrene og spiser videre.
»Så okay,« siger Berit pludselig og kysser ham med trutmund midt på munden.
»Vi er lige blevet kærester,« proklamerer de.
Nu bliver rampelyset tændt. Der skal spilles indøvede skuespil om kærester. Sonja og Flemming er klar til at spille et stykke om et par, der skændes. Sonja venter i ’køkkenet’ med forklæde på. Nu kommer Flemming ind med en kost.
»Dén kost, den er sgu knækket,« siger han og afventer Sonjas hårde dom. Men Sonja vil ikke skælde Flemming ud. Heller ikke selv om det kun er teater. Så Flemming prøver igen:
»Du ser godt nok forfærdelig ud,« improviserer han nu. »Du er ligesom en bedstemor, der kan blive gal og lave mad og sådan noget!«
»Skæld ham ud!« råber publikum til Sonja.
Så er det Torben, Berit og Annika. De skal lave noget om jalousi.
»Action,« råber Torben og bliver nu til den ene halvdel af et fingerflettende kærestepar på en bænk. Berit er den anden. Men så kommer Annika og sætter sig ned. Og glemt er Berit.
»Du ser godt ud,« siger Torben og lægger armen om Annika.
»Så er det nok!« råber Berit så vredt, at det giver et sæt i alle, og giver Torben fingeren. Alle klapper vildt.
Det er første gang, kærestekurset har haft så meget romantik i luften, fortæller Svend Hofgaard, da kurset slutter søndag.
De fleste har flirtet med nogen, og der er nu kommet to nye kærestepar: Henrik og Berit. Og Sonja og Flemming, som har besluttet, de skal forloves.
»Næste gang vil jeg gerne lære noget om orgasme,« siger Sonja. Hun bliver rød i hovedet, men farven forsvinder, da alle klapper. Det var modigt sagt.
»Nu har jeg fået Sonjas telefonnummer, og så kan jeg ringe til hende,« siger Flemming, da alle skal hjem, og så skal vi i byen.«
Han tilføjer: »Ud at spise med kniv og gaffel«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her