Læsetid: 2 min.

Der løftes i Polen

22. november 2002

Spot
Det er almindeligt antaget blandt mandschauvinister, at en kvindes værdi kan måles på, hvor mange knipper ris, hun kan bære, eller hvor mange kævler brænde, hun kan kløve.
Hvis man(d) vælger partner ud fra de kriterier, kan man kigge nogle egnede kandidater ud, når Eurosport i eftermiddag kl. 17.00 blænder op for kvindernes konkurrence ved verdensmesterskaberne i vægtløftning, som i disse dage holdes i den polske hovedstad Warszawa.
Eurosport og dens søsterkanaler er i det hele taget tit en redningsplanke for dem, der gør ophævelser over, at dansk tv forsømmer de såkaldt smalle sportsgrene. Er man til snooker, dart, ekstremsport, græsk-romersk brydning eller synkronsvømning, kan man med lidt tålmodighed garanteret få sin lyst styret her.
Men lige nu er det altså vægtløftning, der er på programmet, og som sportsfolket kan fordrive tiden med frem til decembers styrkeprøve i kvindehåndbold.
Man kan mene, at spændingsmomentet er til at overse, når de stærke m/k’er spænder bælte. Strengt taget begrænser det sig til, om de kan løfte en stang med to vægte, eller de ikke kan. Men som i alle sportsgrene vil de sande ’afficionados’ afvise en sådan betragtning med (kyndig) foragt. Hører man ikke til disse, kan man da nyde den komiske effekt, der kan opstå, når en ordentlig kleppert først kommer talkum på hænderne, så spænder bælte og psyker sig op med dybe brøl – for så måske ikke at kunne rokke vægten ud af stedet.
Sporten har sine rødder langt tilbage i historien, hvor stærke mænd rejste rundt og imponerede rosset på markeder og andre steder, hvor folk var samlet. En organiseret sportsgren blev vægtløftning sidst i 1800-tallet, og det var med på programmet fra de første moderne Olympiske Lege i Athen i 1896. Den første olympiske guldmedalje til Danmark vandt Viggo Jensen ved den lejlighed. Først meget sent, nemlig ved OL i 2000, havde det såkaldt svage køn sat sig så meget igennem, at også kvinder kunne vinde olympisk metal i sporten.
Her er lidt info for den forudsætningsløse seer: Der konkurreres i træk og stød. Træk skal foregå i en bevægelse fra hugsiddende stilling med bred fatning, mens der i stød bruges smal fatning og to tempi – først et løft op på skuldrene, og derefter et stød op i strakt arm. Der er tre forsøg, og løftet skal afvikles inden for eet minut.
Der konkurreres i otte vægtklasser for mænd og syv for kvinder.
I de senere år har det skortet på danske bud på en vægtløfter af virkelig international klasse. Sporten har dels lidt under diverse dopingskandaler, og dels er den udsat for stærk konkurrence fra styrkeløft, bodybuilding og andre discipliner, der appellerer til dem, for hvem en svulmende muskulatur er det vigtigste. Er man konkurrencemenneske af den udpræget fysiske slags, er boksning også et alternativ, selv om de fleste vægtløftere vil nægte, at der er nogen sammenligning.

n*M i vægtløftning, Eurosport kl. 10.30, 17.00 og 20.00.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her