Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

14. november 2002


LOKALT
Job-belønning rammer skævt
*Regeringens overvejelser om at belønne pensionister, der arbejder, efter at de er fyldt 65 år, kritiseres på forhånd for at ramme skævt. Ifølge Berlingske Tidende skal ældre, der vælger at arbejde, selv om de har nået pensionsalderen, have en ’klækkelig belønning’, når de senere vælger at lade sig pensionere.
Men formanden for Ældremobiliseringen, Ivar Nørgaard, vurderer umiddelbart, at forslaget primært vil belønne de pensionister, som i forvejen havde tænkt sig at blive på arbejdsmarkedet.
Han mener, at der er et langt større behov for at motivere arbejdsgiverne til at beholde deres ældre medarbejdere og at få en seniorpolitik.
»Masser af ældre medarbejdere bliver afskediget alene på grund af deres alder, og endda før de når efterlønsalderen,« siger Ivar Nørgaard til Ritzau.
Han konstaterer, at foreningen har adskillige medlemmer, som ikke frivilligt har valgt at gå ledige, men alene på grund af deres alder kan de ikke få et job.

Lønnen betyder mindst
*Størrelsen på den månedlige løncheck har ikke afgørende betydning for, om danskerne er tilfredse med deres arbejde. Arbejdsindsatsen skal naturligvis betales, men kun 13 procent af danskerne tillægger lønnen meget stor betydning. Det viser en meningsmåling, som PLS Rambøll har foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten.
35 procent mener, at lønnen har stor betydning, andre 35 procent vurderer, at lønnen har nogen betydning. Kun fire procent vurderer, at lønnen slet ikke har nogen betydning for deres arbejde.
Lønforsker Jørgen Stamhus, Aalborg Universitet, forklarer den begrænsede interesse for lønchecken med, at lønnen ikke er fokus i det daglige arbejde.
»De fleste vil jo nok takke ja, hvis de får tilbudt mere i løn, men det er ikke lønnen, der driver værket i det daglige og afgør, om man er glad for at gå på arbejde. Her spiller udfordringer i jobbet og forholdet til kollegerne en rolle,« siger han.

Regler på vej for fangne terrorister
*Der er internationale retsregler på vej for tilfangetagne terrorister, som – i modsætning til regulære krigsfanger – er retsløse i dag på grund af et hul i de internationale konventioner.
Det oplyste udenrigsminister Per Stig Møller (K) i går på et møde i Folketingets Retsudvalg.
I egenskab af forvalter af Genèvekonventionen om krigsfanger har Schweiz indkaldt til en konference om terroristfanger til januar i Boston. Og også FN’s folkeretskonference er allerede nu i gang med at se på den manglende retstilstand for dem.
Ifølge udenrigsministeren skal der laves en definition af, hvad er krigsfanger med krigsfangers rettigheder, og hvad er at betragte som tilfangetagne terrorister, som ikke skal have samme rettigheder. Og så skal der fastsættes tidsfrister for, hvor længe et land kan holde mistænkte terrorister tilfangetaget, uden at stille dem for en dommer eller løslade dem.
Det sker efter international uro over, at USA holder knap 600 al-Qaeda-krigere fra 43 forskellige lande fangne på Guantanamo-basen

GLOBALT
Selvmordsbomber fortsætter
*Israels nye forsvarsminister, Shaul Mofaz, har givet hæren ubegrænset tid til gengældelsen for søndagens palæstinensiske angreb på en kibbutz. I går indtog en styrke med op mod 100 kampvogne Nablus, og mindst 35 aktivister fra primært Hamas meldes anholdt.
Samtidig sluttede første runde af Cairo-forhandlingerne mellem Hamas og Fatah om standsning af selvmordsbombninger uden resultat, hvilket israelske kilder betragter som en kommentar til det kommende Knesset-valg og optrapning af konflikten.
»Vi forsvarer os selv med alle midler,« lyder det i en kort udtalelse fra Hamas. faf

Kilder: Det er Osamas stemme
*Anonyme amerikanske efterretningskilder bekræftede tirsdag over for flere tv-stationer, at det er den terroreftersøgte Osama bin Ladens stemme, der høres på den båndoptagelse, den arabiske tv-station al-Jazeera tirsdag offentliggjorde.
På lydbåndet hyldes en række nylige antivestlige attentater bl.a. i Bali, Moskva, Kuwait og Yemen. Ifølge tv-stationen indeholdt optagelsen også en advarsel til borgere i de lande, der er allieret med USA – især Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Italien, Canada og Australien.
Den amerikanske efterretningstjeneste er i fuld gang med at analysere optagelsen, og hvis det viser sig at være Osama bin Laden, vil det være det første sikre bevis på, at verdens mest eftersøgte mand stadig er i live.
ritzau

Palæsinensisk dreng dræbt
*En tre-årig palæstinensisk dreng blev dræbt og hans mor alvorligt såret af granatild fra israelske kampvogne i byen Rafah i den sydlige del af Gazastriben i går, oplyste lægekilder.
Khaled al-Masri og hans mor befandt sig indendøre i deres hjem, da de blev ramt, sagde kilderne. Antallet af dræbte er nu oppe på 2.665 som en direkte følge af den palæstinensiske opstand, som brød ud i september 2000, heriblandt 1.969 palæstinensere og 647 israelere. Mandag blev et to-årigt palæstinensisk barn dræbt af israelsk ild i Rafah. Rafah, der ligger tæt på den israelsk kontrollerede grænse til Egypten, er ofte genstand for sammenstød.ritzau

Aylsøgere i besat kirke skal ud
*Frankrigs indenrigsminister havde givet op mod 100 asylsøgere frist til i aftes til at rømme en kirke, som de siden weekenden har holdt besat i havnebyen Calais – sidste stop før Storbritannien.
Asylsøgerne, støttet af borgerrettighedsfolk, kræver, at de får samme behandling som 1.800 andre asylsøgere, der befinder sig i en Røde Kors lejr i byen. For nyligt blev der indgået en britisk-fransk aftale om at lukke lejren. Problemet med asylsøgerne og lejren i havnebyen Calais er, at mange forsøger illegalt at slippe videre til Storbritannien, gemt på lastvogne, på færger og i tog. Indenrigsminister Nikolas Sarkozy fremsatte sit ultimatum til kirke-besætterne tirsdag efter møder med embedsmænd og kommunale politikere i Calais. Begrundelsen var bl.a. de uhygiejniske forhold i kirken.ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu