Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

9. november 2002


Lokalt

Krav om omvalg i Farum
*I går lagde Borgerlisten i Farum 2.194 underskrifter på indenrigsminister Lars Løkke Rasmussens bord. Borgere i Farum har skrevet under på, at de kræver et omvalg til byrådet. Underskrifterne blev indsamlet i juni, men indenrigsministeren har ikke haft tid til at modtage dem før nu.
Men ifølge en af initiativtagerne til aktionen, Lars Juul Christiansen fra Borgerlisten i Farum, er borgernes krav om et omvalg ikke blevet mindre relevant i mellemtiden. Tværtimod.
»Set i lyset af, at Tilsynsrådet har taget skridt til at bede politiet om at rejse tiltale mod det tidligere byråd, hvoraf de 13 stadig sidder i byrådet, mener vi, at vores krav om omvalg har fået fornyet vægt,« siger han.

Kommuner sparer på børn og unge
*Knap to ud af tre kommuner har besluttet at spare på børne- og ungeområdet til næste år. Det fremgår af en ny undersøgelse fra Analyseinstituttet Megafon. Undersøgelsen, der er lavet for BUPL og PMF (Pædagogisk Medhjælper Forbund), viser, at 135 kommuner af i alt 231 adspurgte, svarende til 58 procent, har besluttet at spare på området til næste år.
Af de 135 kommuner har godt halvdelen besluttet, at der skal flere børn i institutionerne, 46 af kommunerne holder lukket flere dage om året, mens 26 kommuner skærer i institutionernes åbningstid.

Opera-fradrag på 560 mio.
*A.P. Møller-fondens gave på 1,5 milliarder kroner til et operahus i København kan teoretisk set udløse et skattefradrag til en værdi af 0,56 milliarder kroner, oplyser skatteminister Svend Erik Hovmand i et svar til SF.
Ministeren understreger dog, at det ikke er ensbetydende med, at statskassen mister et provenu i den størrelse. Skatteministerens tavshedspligt forhindrer ham i at udtale sig om A.P. Møller-fondens skatteforhold.

Slut med billige lykkepiller
*Det er slut med at købe billige kopier af lykkepillen Cipramil fra Lundbeck. Kunderne kan for fremtiden ikke købe Biochemies kopi-lykkepiller Citalopram på apoteket, men må ’nøjes’ med Lundbecks Cipramil.
I kroner og øre betyder det, at det snart er slut med at købe den billige kopimedicin til 396,70 kr. for 100 stk. 20 mg piller. I stedet må kunden hver gang slippe 883,25 kr. for 100 piller.
Det var fogedretten i København, der fredag afsagde kendelse til fordel for Lundbeck.

Amdi-fængsling ikke for Højesteret
*Den fortsatte fængsling af Tvind-stifteren Mogens Amdi Petersen kommer ikke for Højesteret. Procesbevillingsnævnet afviste i går en ansøgning om at lade Højesteret behandle en kendelse, som Vestre Landsret har afsagt om fængsling på grund af risiko for, at Amdi Petersen vil flygte.
Amdi Petersen sidder fængslet i Holstebro, hvor han fredag i næste uge bliver afhørt af politiet.

Globalt

Mugabe blokerede ved EU-SADC-møde
*Det lykkedes ikke for udenrigsministrene for EU og samarbejdsorganisationen for det sydlige Afrika (SADC) at nå til enighed om en fælles holdning til Zimbabwe under deres møde i Mozambiques hovedstad, Maputo, der sluttede fredag aften.
»Vi kunne kun blive enige om, at vi var uenige om Zimbabwe,« siger europaminister Bertel Haarder fra Maputo.
Ifølge ministeren havde EU ellers tilbudt en kompromistekst, hvor ministrene udtrykte bekymring over den zimbabwiske befolkning skæbne og understregede, at hovedproblemet i Zimbabwe er jordspørgsmålet, der ikke kan ses separat fra behovet for respektere og styrke lov og orden, menneskerettigheder og demokrati.
»Zimbabwe blokerede, så vi kunne ikke få Zimbabwe med ind i slutkommunikéet. Men Zimbabwe får ikke lov til at tage hele vores forhold til SADC som gidsel. Så vi fortsætter samarbejdet med SADC og også vores støtte til det Ny Partnerskab for Afrikas Udvikling (NEPAD).«

Interpolchef: Bin Laden lever
*Osama bin Laden lever. Det siger chefen for det internationale politisamarbejde Interpol fredag til det franske dagblad Le Figaro. Lederen af det islamiske terrornetværk al-Qaeda er i live og jagten på ham fortsætter, som den har gjort lige fra dag ét, erklærer den amerikanske Interpol-chef Ronald Noble.
»Så længe jeg ikke har nogen beviser for det modsatte, vil jeg betragte ham som en mand på flugt – og fuldt og helt i live,« siger han. Ifølge Noble holder al-Qaeda for øjeblikket lav profil og lader andre terrorgrupper med »middelstatus« gennemføre angreb som på Bali og i Moskva

’Kina og Taiwan bør forhandle’
*Kina og Taiwan bør lægge de politiske stridigheder på hylden og genoptage drøftelserne.
Sådan lød opfordringen fra den kinesiske præsident, Jiang Zemin, der fredag talte ved åbningen af Kinas Kommunistpartis 16. kongres. Tilbuddet om forhandlinger blev straks hilst velkommen af Taiwan, der dog betingede sig, at der ikke stilles forhåndsbetingelser.
Jiang fastholdt imidlertid Kinas ret til magtanvendelse mod Taiwan, der siden 1949 har været set, som en del af Kina.
»På grundlag af et-Kina-princippet lad os nu lægge visse politiske stridigheder på hylden og genoptage dialogen over Strædet og forhandlingerne snarest muligt,« sagde Jiang.

Præsidentvalg i Slovenien søndag
*Vælgerne i Slovenien skal søndag udpege en ny præsident som afløser for den uhyre populære Milan Kucan. Favorit til at overtage posten er den 52-årige Janez Drnovsek fra Det Liberale Demokratiske Parti, den nuværende ministerpræsident.
Drnovsek vil ifølge den seneste meningsmåling få 49,6 pcrocent af stemmerne. Det vil i så fald tvinge ham ud i en anden valgrunde. Hans nærmeste rival er den offentlige anklager, Barbara Brezigar.
Politisk er de to kandidater svære at skelne fra hinanden.
»De er det kvindelige og det mandlige eksempel på den samme ting,« hedder det populært.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her