Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

8. november 2002


Lokalt

Skatteminister: Operahus ikke snyd
*Skatteminister Svend Erik Hovmand (V) slår fast, at der ikke er tale om skattesnyd, når en fond bag Mærsk Mc-Kinney Møller giver København et operahus. Selv om skatteministeren ikke vil kommentere den konkrete skattesag, så bekræfter han, at fonden har mulighed for først at fratrække de 1,5 milliarder kroner, som operahuset koster at opføre, plus yderligere et særligt fradrag på 375 millioner kroner.
»Principperne er sådan, at det særlige, ekstra fradrag sikrer, at fonden også i fremtiden er i stand til at tilgodese almennyttige formål. Hvis fonden ikke har skattepligtig indkomst i den størrelsesorden, er der intet fradrag – for eksempel hvis fondens indtægter primært er skattefri udbytte,« siger Svend Erik Hovmand.ritzau

En dræbt i togsammenstød
*En person blev dræbt, da to S-tog torsdag stødte sammen ved Holte Station. Yderligere fem blev kvæstet. Sammenstødet skete cirka 200 meter fra perronerne, og årsagen er endnu ukendt.ritzau

Amdi fortsat fængslet – vil lade sig afhøre
*Tvind-stifteren Mogens Amdi Petersen blev torsdag ved retten i Ringkøbing fængslet for yderligere fire uger. Amdi Petersens forsvarer, Anders Boelskifte, argumenterede forgæves med, at der efter otte måneders frihedsberøvelse af hans klient er et misforhold mellem fængslingen og den straf, som Amdi Petersen risikerer for skattesvig og underslæb for i alt over 100 millioner kroner.
Amdi Petersen er nu gået med til at lade sig afhøre af politiet. Det vil ifølge Anders Boelskifte formodentlig ske et par dage sidst i næste uge.
Politiafhøringen kan bane vej for en indenretlig afhøring af ham, så sagen reelt begynder inden nytår. Først vil anklagemyndigheden imidlertid sikre sig imod, at Amdi Petersen under politiafhøringen siger, at han ikke kan huske noget, sagde vicestatsadvokat Poul Gade efter torsdagens seks minutters retsmøde i Ringkøbing.ritzau

Kritik af autisme-undersøgelse
*Spørgsmålet om, hvorvidt der er en risiko for autisme forbundet med MFR-børnevaccinationer (mæslinger, fåresyge og røde hunde) er så alvorligt, at det burde behandles af Det Nordiske Cochrane Center på Rigshospitalet og ikke af en ph.d.-studerende på Aarhus Universitet.
Det siger formand for græsrodsbevægelsen Vaccinationsforum, Else Jensen, efter at Statens Serum Institut og Aarhus Universitet i fællesskab har lavet en undersøgelse, der frikender børnevaccinen for at give autisme.
Ifølge Else Jensen er det sprøjtet ud med undersøgelser, der frikender MFR-vaccinen for bivirkninger, siden vaccinen blev introduceret. »Men undersøgelsen kommer meget belejligt inden en retssag i Vestre Landsret i denne måned om vaccine som årsag til autisme,« siger Else Jensen.ritzau

Globalt

EU-lande er mest korrupte
*Nye undersøgelser fra George Soros’ Open Society Institute (OSI) viser, at korruption og svindel er mere udbredt i de tre store EU-lande Tyskland, Frankrig og Italien end i de ansøgerlande, der indtager de pæne placeringer i statistikkerne. De mindst korrupte af ansøgerlandene er Estland og Slovenien.
Ifølge rapporten fra OSI har EU meget få oplysninger og undersøgelser, der siger noget om korruptionsniveauet i ansøgerlandene. Med det post-kommunistiske kaos i flere af ansøgerlandenes bagage har det været nærliggende at tro, at korruption er et større problem i kandidatlandene end i de nuværende EU-lande. Men med den seneste tids anklager mod blandt andre den franske præsident Jacques Chirac og i kølvandet på bestikkelsesskandalen i Tyskland, hvor forhenværende kansler Helmut Kohl indtog hovedrollen, bør EU-landene snarere vende det kritiske blik indad, anbefaler OSI.
Mediefabrikken

Gennembrud i Bali-opklaring
*Indonesisk politi har tilsyneladende anholdt en af nøglepersonerne bag det bombeangreb, der i oktober dræbte 184 mennesker heriblandt tre danske kvinder på Bali.
Den 30-årige indonesiske Amrozi har ifølge politiet tilstået at være ejer af den minivan, der eksploderede uden for natklubben Sari i turistområdet Kuta Beach. Han skulle også have erkendt, at det var hans ansvar at føre terrorplanerne ud i livet, og at han var ansvarlig for en række opgaver på gerningsstedet. Det oplyste den nationale politichef, Da’i Bachtiar, til flere internationale nyhedsbureauer.
»Han er M. Rozi eller Amrozi, og han har flere dæknavne. Han har tilstået sine gerninger på Bali,« sagde Bachtiar, der direkte adspurgt bekræftede, at det drejede sig om at stå bag og udføre angrebet.
Den anholdte er den første navngivne mistænkte i forbindelse med de i alt tre bomber, der rystede ferieparadiset og dermed bekræftede international frygt for, at Indonesien med verdens største muslimske befolkning, udgør et svagt led i kampen mod terrorisme.

Tæt Kaliningrad-aftale
*EU og Rusland er tæt på en aftale om Kaliningrad. Ifølge en talsmand for EU-Kommissionen mangler begge sider kun finpudsningen af nogle detaljer. Ellers har embedsmændene leveret en løsning, som Ruslands præsident, Vladimir Putin, og EU-formand, statsminister Anders Fogh Rasmussen, kan indgå på mandag til EU-Rusland-topmødet i Bruxelles.
Ifølge diplomatiske kilder indebærer løsningen, at det opfindes et »lettet transitdokument til tog«. Dokumentet skal udstedes af de litauiske myndigheder, fordi toget passerer Litauen. Det særlige er, at russerne skal aflevere de nødvendige persondata i den billetluge, hvor de køber togbilletten mellem det russiske moderland og enklaven Kaliningrad ved Østersøen. Først når transitdokumentet er klar, kan de købe billetten.
Dermed tyder alt på, at EU og Rusland har fundet et kompromis, som respekterer Schengen-aftalen, respekterer Litauens suverænitet og Ruslands ønsker om let adgang til enklaven.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her