Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

7. november 2002


Mærsk afviser at snyde med skatten
*Det er ikke tale om skattesnyd, når en fond bag Mærsk Mc-Kinney Møller giver København et operahus, lyder det fra skibsrederen i en skriftlig orientering til A.P Møller-koncernens ansatte:
Ekstra Bladet skrev i går, at fonden A.P. Møller og Hustru Chasine Mc-Kinney Møllers Fond til almene formål får et større skattefradrag, end hvad operahuset til 1,5 mia. kommer til at koste.
Først kan fonden fratrække hver en krone, som byggeriet i Københavns Havn kommer til at koste. Herefter kan fonden trække yderligere 25 procent af byggesummen fra. Det betyder, at skattefradraget løber op i 1,5 mia. plus yderligere 375 mio. kr. I alt et fradrag på 1,875 mia. kr.
Ifølge direktør Knud Pontoppidan, A.P. Møller, er Ekstra Bladets oplysninger ikke korrekte:
»Der er tale om talmagi og en række teoretiske regnestykker. Og det er ikke regnet ud, hvad operaen kommer til at koste endnu,« siger han.

Fogh: Møller må selv betale
*Det tidligere medlem af Venstres folketingsgruppe Anders Møller skal selv betale en erstatning på 30.000 kroner til sin tidligere sekretær, der har anklaget ham for sexchikane.
Venstre har på vegne af Anders Møller, som nu har forladt gruppen, indgået et forlig med sekretærens fagforening HK, men statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) fastslår nu, at folketingsmedlemmet selv må have tegnebogen frem.
»Jeg mener, at sagen er afsluttet for Venstres vedkommende. Resten af sagen er så et mellemværende mellem Venstre og Anders Møller. Og holdningen er helt klart fra Venstres side, at den erstatning bør Anders Møller selv udrede,« siger Anders Fogh Rasmussen.

’Gamle’ udlændinge pjækker mest
*Jo længere tid udlændinge har været i landet, jo mere pjækker de fra dansktimerne. Det laveste fravær findes blandt de udlændinge, der lige er ankommet til Danmark.
En opgørelse over danskfraværet hos udlændinge på landets sprogcentre, som blev offentliggjort i går viser, at i gennemsnit 23 procent af udlændingene blev væk fra dansktimerne i 2001.
Integrationsminister Bertel Haarder (V) er utilfreds med, at fraværet fortsat er så højt og fremsætter til januar et lovforslag, som skal gøre noget ved problemet.

EU-penge til fiskere
*EU-Kommissionen foreslog i går en handlingsplan, som skal afbøde de sociale og økonomiske konsekvenser af, at fiskerne får mindre kvoter. Handlingsplanen flytter 611 millioner euro, svarende til 4,5 milliarder kroner, fra programmer til at støtte fornyelse af fiskeriflåden, over til sociale programmer til fiskerne og til at reducere fiskeriflåden.
EU’s fiskerikommissær, Franz Fischler, understreger at EU har en moralsk forpligtelse til at sikre både fiskebestandene og fiskerne.
»Denne handlingsplan viser, at vi vil ikke lade dem stå alene med med de sociale konsekvenser af nedgangen i fiskebestandene,« siger Franz Fischler.

Markant rentesænkning
*Den amerikanske centralbank, Fed, besluttede i aftes at nedsætte den toneangivende rente, pengemarkedsrenten, med 0,5 procentpoint til 1,25 procent. Det var ventet, at Fed ville nedsætte den i forvejen historisk lave rente, men de fleste finansanalytikere havde kun ventet en rentenedsættelse på 0,25 procentpoint.
»Det her er absolut en håndsrækning til både økonomien og finansmarkederne. Det er overraskende aggressivt. Men det skal selvfølgelig ses på baggrund af en økonomi, der mærkbart er på vej ned i tempo, og det må tolkes som en erkendelse i den amerikanske centralbank af, at situationen er mere alvorlig end hidtil antaget,« siger cheføkonom John Madsen i Nykredit Markets.

Per Stig: Sakajev er ’politisk forfulgt’
*Udenrigsminister Per Stig Møller (K) har tidligere gjort sig til talsmand for, at tjetjenere, som støtter præsident Aslan Maskhadov, er politisk forfulgte og derfor berettiget til asyl. Oplysningerne blev lagt på bordet, da flere af Folketingets partier i går mødtes med den britiske skuespillerinde Vanessa Redgrave og den danske Støttekomité for Tjetjenien for at diskutere sagen om den udleveringstruede Akhmed Sakajev.
»Det er altså ikke mere end godt et år siden, at Per Stig Møller betegnede de samme personer – som russerne i dag kalder for terrorister – som politisk forfulgte,« sagde formanden for komiteen, Thomas Bindesbøll Larsen, efter mødet.

Spionage: Tre fra Ericsson anholdt
*Tre personer, der er ansat og tidligere ansat i den svenske teleindustrikoncern Ericsson, er blevet anholdt, mistænkt for spionage mod virksomheden.
Det svenske politis efterretningstjeneste, Säpo, er umådeligt tavse om, hvem de har arbejdet for, og hvad spionagen omfatter. Såvel industrispionage som spionage til fordel for fremmede stater bliver efterforsket.
»Det eneste, jeg kan sige, er, at det handler om, at de har overdraget eller solgt hemmeligklassificeret materiale, og at de beskæftigede sig med udviklingsarbejde,« siger Ericssons informationsdirektør Henry Stenson.

’Vesten kludrede i det i Zimbabwe’
*Demokratiet i Zimbabwe fik trangere kår, da Danmark stoppede udviklingsbistanden til Zimbabwe med henvisning til den politiske udvikling i landet. Det mener den zimbabwiske menneskerettighedsaktivist og advokat Brian Kagoro.
»Det demokratiske rum i Zimbabwe blev mindre, da Danmark trak sig ud, for en stor del af det, Danmark gjorde, var jo netop at styrke de demokratiske kræfter, der kæmper imod præsident Robert Mugabes styre,« siger Kagoro under et besøg i Danmark.
Kagoro mener også, at Vesten generelt har kludret i sin argumentation for at stoppe bistandssamarbejdet. Ved at fokusere så meget på de relativt få hvide jordejeres situation i forbindelse med de kontroversielle jordreformer har Vesten givet Mugabe ammunition til sine voldsomme udfald mod hvide i såvel Zimbabwe som Europa.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu