Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

6. november 2002


Lokalt

Universiteter føler sig forbigået
*Landets universiteter føler sig forbigået i det såkaldte UMTS-forlig, som VK-regeringen mandag indgik med tre andre partier om fordelingen af 1,2 mia. kr. til forskning, innovation og informationsteknologi (it). Rektorkollegiet, interesseorganisation for de 11 danske universiteter, konstaterer i en pressemeddelelse, at knap en mia. gik til forskningsrådene.
»Universiteterne fik ingenting og må gå rundt med raslebøssen, hver eneste gang nye forskningsprojekter skal søsættes. Med UMTS-forliget er der i løbet af en uge fordelt 1,9 mia. kr. til dansk forskning over de næste tre år. Heraf tildeles universiteterne blot 120 mio. kr.,« siger Rektorkollegiets formand, Linda Nielsen.ritzau

Vækstfremmere kunne undværes
*Grisene fortsætter med at vokse hurtigere, selv om landbruget for omkring tre år siden holdt op med at bruge antibiotika for at fremme væksten.
Forskere har undersøgt effekten af stoppet for antibiotiske vækstfremmere og fundet ud af, at de godt kunne undværes uden de store omkostninger. Det er dog blevet 10 øre dyrere at producere et kg svinekød, mens kyllingerne kunne erstatte vækstfremmerne med 16 g mere foder pr. kg kylling, hvilket endda er billigere.ritzau

DR vinder over pladeindustrien
*DR må gerne bruge dansk og udenlandsk musik fra en digital database uden at spørge om lov hos pladeindustrien. Det afgjorde Højesteret i går i en sag alagt af pladeproducenternes brancheorganisation, IFPI Danmark. DR’s generaldirektør, Christian S. Nissen, er glad for dommen. Han mener, at pladeindustrien gennem retssagerne og kravene har forsøgt at få indflydelse på DR’s udsendselsesvirksomhed. Ifølge DR har pladeindustrien også tidligere forgæves forsøgt at få indflydelse på, hvordan radiostationer anvender cd-musik. For eksempel ville pladeindustrien gerne kunne kræve, at musiknumrene ikke annonceres på forhånd, og at de kun spilles i deres fulde længde.
ritzau

Flertal vil afvikle landbrugsstøtten
*Regeringspartierne, S, DF, R og KRF blev i går enige om at pålægge fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) at arbejde for en langsigtet afvikling af den direkte landbrugstøtte.
Partierne var også enige om, at eksport- og prisstøtteordningerne, der skader u-landenes landbrug, skal udfases i forbindelse med WTO-forhandlingerne. Samtidig skal landdistriktspolitikken styrkes og målrettes mod fødevaresikkerhed, dyrevelfærd og miljø. ritzau

Information præciserer
*Jørgen Poulsen, medlem af Dommerudnævnelsesrådet, har bedt os præcisere sine udtalelser i avisen d. 16. oktober om nepotisme i Justitsministeriet. Jørgen Poulsen ønsker at understrege, at han i artiklen henviser til ofte fremsatte beskyldninger om justitsministeriel nepotisme, idet han rent faktisk ikke ved, om en sådan eksisterer.Inf.

Globalt

EU kræver 642 mio. støttekroner retur
*EU-Kommissionen kræver 86,36 millioner euro, svarende til knap 642 millioner kroner, udbetalt landbrugsstøtte tilbage fra medlemslandene.
Danmark er blandt de ni lande, som skal betale støttekroner tilbage. I alt skal Danmark af med knap 600.000 kroner, og det er det mindste beløb som et medlemsland skal betale tilbage. I toppen ligger Grækenland med et tilbagebetalingskrav på 273 millioner kroner.
Årsagen til kravet er mangelfuld kontrol i medlemslandene eller hvis kontrollen ikke følger EU-reglerne. Medlemsstaterne er ansvarlige for at udbetale støttekronerne, men Kommissionen har ansvaret for kontrollen.
Foruden kravene til Danmark og Grækenland, så skal Spanien betale 204 millioner kroner tilbage, Frankrig 105 millioner, mens Holland, Italien,Storbritannien, Østrig og Portugal skal betale mellem 6,7 og 28 millioner kroner tilbage. ritzau

Verdens største frihandelsområde
*Kinas premierminister Zhu Rongi og lederne fra den sydasiatiske samarbejdsorganisation ASEAN underskrev mandag en historisk aftale, der skal lægge grundstenen for verdens største frihandelsområde med knap to milliarder forbrugere.
Zhu roste aftalen og sagde, at den vil være med til at hjælpe hele den globale økonomi på fode igen, og at samarbejdet med de 10 ASEAN-lande vil nå »uanede højder«.
I 2010 vil frihandelsområdet omfatte Kina og de oprindelige ASEAN-lande – Brunei, Malaysia, Indonesien, Filippinerne, Singapore og Thailand, mens de fire mindst udviklede sydasiatiske lande – Cambodia, Laos, Myanmar og Vietnam – må vente til 2015.
Men allerede næste år vil landene sænke tolden på udvalgte landbrugsprodukter. ritzau

Nordkorea truer med nye missiltest
*Nordkorea truede tirsdag sine japanske forhandlingspartnere med at genoptage sine missiltest, hvis ikke parterne kommer nærmere en aftale om at normalisere forholdet mellem de to lande i år.
Den japanske premierminister, Junichiro Koizumi, reagerede roligt på truslen fra Pyongyang og udtalte, at han ikke agtede at tage advarslen seriøst.
Nordkoreas officielle nyhedsbureau, KCNA, citerede en talsmand for det nordkoreanske udenrigsministerium for at sige, at det japansk-nordkoreanske møde i Kuala Lumpur i Malaysia i sidste uge var en fiasko, og at skylden ene og alene var Japans.
ritzau

Mistænkt anholdt for Bali-terror
*Indonesisk politi har anholdt en mand, som sættes i forbindelse med bombeangrebet på ferieøen Bali i sidste måned. Manden blev grebet, da han forsøgte at slippe ud af landet på et falsk pas. Ifølge en polititalsmand fra byen Medan på Sumatra forsøgte den nu anholdte at komme på et fly fra Medan til Penang i Malaysia.
Næsten 200 mennesker blev dræbt, da en bombe eksploderede på et natklub på Bali den 12. oktober. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her