Læsetid: 3 min.

McAllah på Nørrebro

Danmarks første halal-pølsevogn er åbnet – og det er Allah, der bestemmer, om det nye koncept bliver en succes
7. november 2002

Med det hele
Du kan ikke få svinekød i den pølsevogn, der netop er åbnet på Nørrebrogade i København. Men ser man bort fra det, så er alt, som det plejer: ketchup, sennep og remoulade står side om side med de brutale løg og de syltede agurker – og væggene er prydet med de traditionsrige billeder af fedtglinsende svinekød i forskellige udformninger med påklistrede priser. For pølsevognens ejer, Muhammed Ali, som ikke er opkaldt efter Muhammed Ali, har lavet stedet i bedste danske stil:
»Vi har det hele. Ristede pølser, medister, røde pølser, frikadellesandwich – det hele.«
Muhammed peger stolt på de mange billeder, og fortæller, hvordan hans pølser er lavet.
»Der er to slags ristede – en med oksekød og en med kalkun, de røde er også kalkun, og medisteren er af lam.«
Om billederne siger Muhammed: »Det er Påskebrød, der laver dem, og de havde ikke nogen billeder af kalkunfrikadeller og lammemedister, for jeg er jo den første, der har lavet sådan en vogn.«

Øh...f
En ældre dame gør sin entre og bestiller en fransk hotdog med kalkunpølse. Lidt efter kommer en stor mand i kansastøj. Han læner sig scenevant ind over den polerede ståldisk, og skal lige til at åbne munden, da han får øje på ordet halal inde bag Muhammed. Dernæst scanner han hurtigt butikken. Hans blik fæstner sig ved de mørkebrune oksekødspølser, der ligger på grillen. Han har stadig ikke sagt et ord. Muhammed kigger spørgende på ham.
»Øh... jeg smutter bare igen,« får han endelig fremstammet, hvorefter han med et fjernt blik i øjnene bevæger sig videre ned ad Nørrebrogade. Muhammed, damen og journalisten griner højlydt.
»Der går nok lidt tid, før alle danskere vænner sig helt til det,« forklarer Muhammed.
»Og det samme gælder muslimerne, for de forbinder pølsevogne med svinekød,« tilføjer han.
Muhammed er født i Jordan og har boet i Danmark siden 1989, og han har leget med tanken om halal-pølsevognen i over otte år.
»Engang arbejdede jeg hos min fætter, som har et pizzeria ovre i Rantzausgade. Han sælger også halalpølser, og så fik jeg idéen.«
Tre skolepiger kommer gående forbi. De er det, man i skolevæsenet kalder for tosprogede. Efter lidt fnisen over skiltet med vognens navn »Danmarks Halal-pølsevogn nr. 1«, spørger den ældste, om det virkelig er halalkød. Muhammed bekræfter. Pigen kigger skeptisk på sine veninder, og finder sin pung frem: »Jeg vil gerne have to pølsebrød,« siger hun så. »Det vil jeg også,« siger de to andre i kor.

Nul fedt
Lidt senere lægger Emilie, som sidder i klapvogn, en tur forbi Muhammeds pølsevogn sammen med sin mor og mormor. Og smagen behager alle generationer. Emilie guffer hele sin røde kalkunpølse på rekordtid.
»Hun plejer at tage en bid, og så smide resten ud,« fortæller moderen, som også kun har komplimenter til sin hotdog med oksekødspølse.
»Der er langt mere kød i. Og meget mere smag,« fortæller hun, mens Muhammeds smil bliver større og større.
»Der er heller ikke så meget fedt, er der?« spørger mormoren.
»Nej nej, der er er slet ingen fedt overhovedet. Nul procent,« lover han.
– Nul procent?
»Ja, nul procent!«
Halal-pølsevogn nr. 1 er netop åbnet, så det er for tidligt for Muhammed at vurdere, om det bliver en succes. Men han er optimist:
»Nogle af mine venner siger, at det ikke kan løbe rundt, og at jeg er skør i hovedet. Men jeg tror, der kommer flere med tiden, når folk her vænnet sig til tanken. Min hedder nummer ét, så måske kommer der også nummer to og tre ...«
Dog er der er der kun én, der har det endelige svar:
»Det er Allah, der bestemmer, om min pølsevogn bliver en succes, og det er kun ham, der ved det.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her