Læsetid: 3 min.

Nøgle til fred i Tjetjenien

Nøglefigur i Tjetjenien-krigen skælder ud på begge parter og kalder den fængslede Sakajev for ’den tjetjener, jeg har ført de bedste og mest intelligente samtaler med’
18. november 2002

Portræt
Politikerne i EU går terroristernes ærinde, hvis de ikke taler med og udviser forståelse for såvel russerne som tjetjenerne. Der bliver ingen bæredygtig afslutning på blodsudgydelserne i Kaukasus uden at få alle parter med ved forhandlingsbordet. Det mener den britiske Lord Frank Judd. Han spiller en hovedrolle, når det gælder bestræbelserne på at skabe fred i den hærgede delrepublik. »Det er ikke nemt at få gang i en politisk proces i Tjetjenien-spørgsmålet, for begge sider er blevet voldsomt provokerede. Affæren i teateret i Moskva var modbydelig, men forfølgelsen af enkeltindivider i Tjetjenien er heller ikke særlig rar at tænke på. Fra udlandets side må vi dog insistere på at få parterne til forhandlingsbordet,« siger Lord Judd i et interview med Information.
Lord Judd har talrige gange været i Tjetjenien og er blevet indbudt til endnu et besøg senest i januar af den russiske statsanklager Vladimir Ustinov. Lord Judd er efter tidligere besøg blevet kritiseret for kun at have set Potemkin-kulisser – altså russisk udvalgt propaganda-virkelighed. Han skyder dog med skarpt mod russiske soldaters brug af tortur, vilkårlige henrettelser, chikanering og brutale ransagninger. Tjetjenerne får skæld ud for brug af fjernstyrede miner, likvideringer, kidnapninger, brutalitet og terror som i Moskva.
»Det, der dog bekymrer mig mest af alt på begge sider, er den manglende vilje til forsoning. Forsoning er et ord, vi mistede i vores ordforråd i slutningen af det 20. århundrede trods sydafrikanernes bemærkelsesværdige forsoning.«
»Medmindre vi satser på dialog med så mange parter som mulig i Tjetjenien-konflikten, så agerer vi præcis, som ekstremister som bin Laden ønsker. De tror på en militær løsning og håner dem, der søger kompromiser. Vesten er nødt til at tale med de moderate tjetjenere og have en ærlig dialog med russerne – ellers skubber vi flere og flere over i ekstremisternes lejr.«

Skuffet over Maskhadov
I dag navngiver flere og flere tjetjenere deres børn efter ekstremisten og krigsherren Shamil Basajev, som har taget ansvaret for gidseltagningen i Moskva. Og adskillige flygtninge har over for Information afskrevet Maskhadov som en fremtidig leder.
Lord Judd ser den nu i Danmark varetægtsfængslede, tjetjenske viceministerpræsident, Akhmed Sakajev, som en af de vigtigste moderate tjetjenere.
»Jeg ved selvfølgelig ikke, hvad Sakajev gør og ikke gør – har gjort og ikke gjort. Men blandt de tjetjenere, som jeg har talt med, er Sakajev den, som jeg har haft de mest intelligente samtaler med om behovet for en politisk løsning. Hans fravær i den politisk proces er derfor et klart minus på et tidspunkt, hvor behovet for fredelig dialog er større end nogensinde.«
Akhmed Sakajevs politiske chef er den i 1997 folkevalgte præsident, Aslan Maskhadov. Ham er Lord Judd skeptisk over for.
»Jeg er meget skuffet over, at Maskhadov ikke har villet deltage i de initiativer, som Europarådet har taget. Han har nedlagt veto mod, at hans egne folk deltager f.eks. ved for et år siden at forbyde dem overhovedet at gå ind i Europarådets bygning i Strasbourg. Det gav mig meget stof til eftertanke.«
De russiske myndigheder med præsident Vladimir Putin i spidsen arbejder på at udforme en ny forfatning i Tjetjenien og et præsidentvalg næste år. Mange tjetjenere er harme over det arbejde, fordi en forfatning udarbejdet af den russiske marionet-regering ledet af præsident Khadyrov umuligt kan få befolkningens opbakning, og et valg vil være en underkendelse af valget i 1997, som internationalt fik karakteren frit og fair. Ikke desto mindre bakker f.eks. Tysklands kansler Gerhard Schröder op om forfatningsprocessen. Schröder sagde for nylig, at »her er nogle gode tiltag, som fortjener opbakning.« Lord Judd er delvist enig:
»Idealistisk set er forfatningsarbejdet et positivt tegn på et ønske om en politisk proces. Faren er dog, at forfatningen bliver præsenteret for tjetjenerne som et fait accomplit – ’skriv under her eller også banker vi jer ihjel’. Hvis man vil have en holdbar fred, så skal så mange grupper som muligt inddrages. Det ved vi fra Nordirland og Mellemøsten.«

*Europarådet: www.coe.int

*Lord Frank Judd 67 år. Europarådets rapportør i forhold til Tjetjenien og medformand i Europarådets og det russiske underhus Dumaens arbejdsgruppe om Tjetjenien. Medlem af det britiske overhus

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her