Læsetid: 2 min.

Protest mod vest

Bag en tilsynladende lokal uro i Maan ligger stærke anti-vestlige følelser
26. november 2002

TEL AVIV – Efter nye voldsomme sammenstød søndag var den jordanske by Maan i går atter i undtagelsestilstand. Hærenheder bevogtede alle nøglepositioner, mens de 100.000 indbyggere i den konservative by 200 kilometer syd for hovedstaden Amman var underkastet udgangsforbud.
Ifølge lokale iagttagere kan det vare længe, før normale tilstande vender tilbage til byen. Urolighederne startede tidligere på måneden, da hæren rykkede ind for at anholde en gruppe lokale beduiner, som ifølge regeringstalsmænd er involveret i våbensmugling.
Operationen førte til skudvekslinger, hvor fem mennesker, heriblandt to politisoldater, mistede livet. En blev dræbt og flere såret, da hæren søndag gjorde et nyt forsøg på at pågribe gruppens formodede leder, Muhammed Shalabi, der også er kendt under navnet Abu Sayyaf. Og idet denne står i spidsen for en radikal islamisk gruppe, har affæren lige fra starten haft et videre perspektiv, end de officielle forklaringer lader forstå.

Anti-amerikansk
»Regeringen har sat hårdt ind, fordi dette kan brede sig,« siger den jordanske journalist Fahed Fanek, som mener, at begivenhederne i Maan demonstrerer den store afstand mellem regeringens holdninger og mere konservative kredse uden for hovedstaden.
»Denne affære er alt andet end et opgør med en lokal bande og våbensmugling,« mener Asher Susser, som er ekspert i jordanske forhold ved Tel Avivs Universitet. »Styret i Amman står klemt mellem sin egen pro-vestlige kurs og en voksende folkelig modstand mod denne. Den traditionelle balance, det er lykkedes at holde i forholdet til de islamiske fundamentalister, er blevet vanskeligere at håndtere i forbindelse med den amerikanske Irak-politik.«
Dette viste sig tidligere på efteråret ved mordet på en amerikansk diplomat i Amman, og i denne uge vurderede Washington, at de anti-amerikanske følelser har nået et omfang, så man gav alt ikke-essentielt personale på Amman-ambassaden grønt lys til at forlade stedet.

Inkonsekvent
Uden at rette sin kritik for direkte mod nogen forklarer Fahed Fanek, at de islamiske grupper er utilfredse over, at den jordanske regering ikke tager afstand fra USA, hvis udenrigspolitik man finder stærkt inkonsekvent.
»Hvorfor sætter amerikanerne så stort ind på at få implementeret resolution 1441, når 90 af sikkerhedsrådets andre resolutioner er blevet afvist af de berørte lande uden at USA har reageret,« spørger han.
»I 1974 krævede resolution 353 tyrkisk tilbagetrækning fra Cypern, og der er stadig intet sket, mens det tog mange resolutioner og 25 år før Indonesien forlod Øst-Timor. Og den største skurk af dem alle, Israel, har 242 og 339 at tænke på, udover 267, 271 og 298 om Østjerusalem samt 446, 452 og 365 om besættelsen af arabisk land,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu