Læsetid: 2 min.

S: Unge skal klappe i

De unge socialdemokrater skal holde mund og acceptere Lykketoft som leder, fastslår flere af partiets ordførere
21. november 2002

De yngre socialdemokrater skal holde kæft og stoppe med at brokke sig over manglende fornyelse i partiet. Det fastslår flere af partiets ordførere over for Information.
Brokkeriet risikerer at puste til fløjkrigen og spænde ben for Mogens Lykketofts forsøg på at samle partiet.
»Det er pisse-irriterende, at folk bliver ved med at støve rundt efter en kandidat med en dåbsattest, der siger under 35 år. De unge er dygtige nok, men vi bliver helt til grin, hvis vi sætter en af dem op på podiet, og siger her er vores statsministerkandidat,« siger Lars Kramer Mikkelsen, indfødsretsordfører.
»Der er ingen fra kuvøseholdet, der har en jordisk chance i et formandsopgør. Derfor er det overhovedet ikke et spørgsmål, der er grund til at diskutere,« siger Claus Larsen-Jensen, der som formand for Europaudvalget har en fremtrædende position.
»Det er fuldstændig vanvittigt at gå efter en udfordrer til Lykketoft på baggrund af en dåbsattest. Ethvert kampvalg vil blive udlagt som en kæmpe strid i partiet og skabe masser af problemer,« siger en anden fremtrædende ordfører.

Kvæler diskussion
Flere yngre socialdemokratiske politikere føler, at den etablerede garde på forhånd har trukket Lykketoft ned over hovedet på folketingsgruppen.
»Det er jo game over,« siger en yngre Nyrup-støtte.
Lykketoft har på forhånd sikret sig, at hverken Frank Jensen, Henrik Dam Kristensen eller Jan Trøjborg stiller op til kamp. De yngre socialdemokratiske medlemmer af Folketinget ser derfor på forhånd ud til at blive trynet i kampen med den tidligere finans- og udenrigsminister.
Efter Nyrups afgang som partiformand søgte de yngre socialdemokrater ihærdigt efter en modkandidat til Lykketoft, men forsøget ser ud til at løbe ud i sandet: »Det vigtige er nu, at vi samler kræfterne om at smide Fogh ud. Der er ikke behov for noget stilskifte, men at skærpe vores profil på en række områder som udlændinge, kriminalitet og fordelingspolitik,« siger Morten Bødskov.

Boye i mørket
Også næstformanden i Kommunernes Landsforening, Odenses borgmester Anker Boye, får dødsstødet:
»Der er fandens til forskel på at være borgmester i en provinsby og til at lede oppositionen på Christiansborg. Hvor er autoriteten, når man ikke deltager i de væsentlige møder i Folketinget? Den idé lander slet ikke på jorden,« fastslår Claus Larsen-Jensen.
Under Nyrup-regeringen havde den tidligere århusianske by-konge Thorkil Simonsen store problemer med at finde sine ben som minister.
Anker Boye bliver af flere socialdemokratiske borgmestre fra den københavnske vestegn fremhævet som et bud på en modkandidat til Mogens Lykketoft.
Men Odense-borgmesteren er ugleset i toppen af partiet, som han under forhandlinger om kommunernes økonomi har været på kant med.
Sent i aftes forlød det, at Lykketoft allerede har indgået en aftale om den fremtidige ledelse af partiet. Frank Jensen bliver politisk ordfører, mens Henrik Sass Larsen, Pia Gjellerup, Pernille Blach Hansen, Henrik Dam Kristensen og Jan Trøjborg alle kommer til at indgå i ledelsen, forlyder det.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu