Læsetid: 3 min.

Skuespilleren bag tremmer

Politikere og kendisser går i forbøn for den fængslede tjetjenske eksilpolitiker
1. november 2002

Rolleskift
Den varetægtsfængslede viceministerpræsident Akhmed Sakajev har skiftet ham mange gange i sit 43-årige liv. Koreograf, skuespiller, militærofficer, minister og speciel repræsentant har været nogle af rollerne. Dem, der kender ham, har dog svært ved at se ham i rollen som terrorist.
Den britiske skuespiller Vanessa Redgrave har kendt Sakajev gennem flere år og besøgte ham i går i fængslet i København. Hun har svært ved at se Sakajev som terrorist. Det gælder også amerikanerne Zbigniew Brzezinski, tidligere sikkerhedsrådgiver, og Alexander Haig, tidligere udenrigsminister. De har i et brev til den danske ambassade skrevet, at de kender Sakajev og har arbejdet med ham ved flere lejligheder.
De mener ikke, at Sakajev er terrorist og skriver, at hvis Danmark ikke beskytter og støtter »moderate tjetjenere som Sakajev, vil det kun styrke de ekstremistiske kræfter i Tjetjenien.«

Brysk facon
Hvis man skuer Sakajev på den velfriserede manke, så kan det ikke udelukkes, at han, som russerne påstår, har taget del i terrorisme. Da Information mødte Sakajev for en uge siden udtrykte han sig som en militærmand meget præcist og med et fast blik, mens han røg den ene cigaret efter den anden. Men den bryske facon til trods har Sakajev ry for at være en kompromissøgende mand.
»Han er en af de mest dannede og mest kultiverede tjetjenere, jeg kender. Alle journalister og andre, som i de seneste år har beskæftiget sig med Tjetjenien, ved, at Sakajev aldrig har deltaget i terroristiske handlinger og heller aldrig har støttet dem. Tværtimod er det en kendt sag, at han altid er hurtig til åbent at kritisere den slags, og at han altid har krævet forhandlinger med russerne.«
Det siger journalist Petra Prochazkova til Politiken. Hun er tjekke og er velanskrevet for sin mangeårige dækning af Tjetjenien-konflikten.
Sakajev har ved talrige lejligheder fordømt terrorisme. Det skete bl.a. i interviewet med Information, hvor han sagde; »brug af terrorisme kan ikke forsvares som politisk våben. Og det er lige meget af hvem og hvornår.«
Sakajev blev født i Kasakhstan i 1959, hvortil hans forældre ligesom de fleste andre tjetjenere var blevet deporteret af Stalin i 1944. Sakajev blev i Rusland uddannet koreograf og senere skuespiller.

På de skrå brædder
Mange tjetjenere har oplevet Sakajev på de skå brædder i hovedroller på det daværende nationalteater i hovedstaden Grosnij. Den karriere fik dog en brat afslutning, da russisk artilleri under den første Tjetjenien-krig (1994-96) smadrede teateret. Herefter blev Sakajev sikkerhedsrådgiver for den daværende tjetjenske præsident Dudajev. I våbenhvileårene fra 1996 til 1999 var Sakajev kultur- og informationsminister samt viceministerpræsident under den folkevalgte præsident Maskhadov. Da russerne i efteråret 1999 igen bombarderede Grosnij, trak Sakajev i uniform og forsvarede Grosnij. Han opnåede titlen af brigadegeneral.
Siden 2001 har han været speciel repræsentant for Maskhadov og har via talrige møder i Europa forsøgt at få gang i fredsforhandlinger mellem Maskhadovs regering og russerne. Det var i den egenskab, han kom til København, hvor han onsdag blev varetægtsfængslet frem til 12. november. Fængslingen har skabt en byge af spørgsmål til den danske regering og international kritik af dansk eftergivenhed for russisk pres.
Hovedpersonen selv tager ifølge hans beskikkede forsvarer, Ervin Birk Nielsen, situationen roligt. Efter i går at have meddelt, at Sakajev ikke vil anke varetægtsfængsleingen, sagde Birk Nielsen til Ritzau: »Situationen taget i betragtning, tager Sakajev det utroligt godt og virker optimistisk. Han er nok lidt overrasket over det postyr, der er.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her