Læsetid: 4 min.

Spis dig slank i epilepsi-piller

Hundredevis af overvægtige lagde krop til bivirkninger i jagten på en mirakel-pille mod fedme, før medicinforsøg blev afbrudt
6. november 2002

Forsøg
»Dybt uetisk!« Med de to ord sammenfatter Gunna Starck, medlem af den videnskabsetiske komite i København, sin begrundelse for at stemme nej til et verdensomspændende medicinsk forsøg, hvor bl.a. 148 overvægtige danskere blev behandlet med Topiramat.
Det er et kraftigt virkende middel mod epileptiske anfald og er sat i forbindelse med mere end 40 forskellige bivirkninger: Træthed, apati, personlighedsforstyrrelser, aggressivitet, unormal gang, taleforstyrrelser, hukommelsesproblemer, hallucinationer, humørsvingninger, forøget mundvand, hallucinationer, menstruationsforstyrrelser osv.
Alligevel har den internationale medicinalvirksomhed Janssen-Cilag, der fremstiller lægemidlet Topimax, prøvet at få epilepsi-medicin testet som en mulig slankepille. Janssen-Cilag fandt ud af, at ret mange epilepsi-patienter tabte sig, når de var i behandling med Topiramat. Derfor ville virksomheden teste, hvor store bivirkningerne ville være med lidt mindre doser.
»Det er da hul i hovedet at give sløvende medicin til overvægtige, der skal tabe sig. De skal da netop blive mere aktive og ikke apatiske,« mener Gunna Starck, der er udpeget af Enhedslisten som medlem af den videnskabsetiske komite.
»Patienter med epilepsi kan være nødt til at acceptere en lang række bivirkninger, men at udsætte overvægtige for dem er efter min vurdering dybt uetisk,« siger Gunna Starck og tilføjer, at »i forvejen får de overvægtige tudet ørerne fulde med, hvor håbløse de er på alle ledder og kanter.«

Astrup & Toubro
I Danmark fik Janssen-Cilag kontakt til fedmeprofessor Arne Astrup og læge Søren Toubro fra Forskningsinstitut for Human Ernæring ved Landbohøjskolen, som gerne ville deltage.
»Det var naturligt at se, om man kunne anvende Topiramat på overvægtige uden epilepsi,« siger Søren Toubro, der er dansk projektansvarlig.
»For Janssen-Cilag havde observeret, at især meget overvægtige epilepsi-patienter tabte sig ret godt,« tilføjer han. Ifølge Søren Toubro skal der altid indgå kost– og motionsvejledning i fedmebehandling, og hvis der anvendes medicin, skal den være »gennemafprøvet«.
»For der sælges så mange udokumenterede præparater via internettet og kuponhæfter,« siger han.
I løbet af sommeren 2000 fik Søren Toubro og Arne Astrup efter Janssen-Cilags anvisninger skrevet en projektbeskrivelse, en såkaldt forsøgsprotokol, som blev sendt til den videnskabsetiske komite i København til godkendelse.
Som det eneste medlem af den københavnske komite vendte Gunna Starck tommelfingeren nedad. Men efter en anke til den centrale videnskabstiske komite, hvor ingen delte hendes betænkeligheder, kom forsøget i gang.
I en beskrivelse af medicinforsøget kunne forsøgspersonerne læse om bivirkningerne og den planlagte fremgangsmåde: Først skulle de tabe sig otte procent ved hjælp af en pulverkur, derefter skulle de enten doseres et år med Topiramat eller med en uskyldig kalktablet. Derved kunne det testes, om Topiramat-doserede forsøgspersoner havde nemmere ved at holde vægttabet gennem 12 måneder – og hvor mange bivirkninger de ville få.
Halvvejs inde i forsøget – i starten af februar 2002 – blev Janssen-Cilag nødt til at afbryde forsøget af to årsager: Der var for mange bivirkninger, og samtidig viste resultater fra USA, at en langt mindre dosis Topiramat kunne give de samme resultater.
»En sådan viden gør det etisk angribeligt at fortsætte forsøget,« vurderer Søren Toubro. Lidt anderledes formulerer han sig i et brev til de danske forsøgspersoner den 7. februar: Her fremgår det, at forsøget nu indstilles, fordi man kan opnå de samme resultater med en mindre dosis Topiramat – hvorimod de mange bivirkninger ikke er nævnt.
I bedste fald ved Søren Toubro om to uger, hvilke af hans forsøgspersoner, der har fået placebo, og hvilke, der har fået Topiramat. Men allerede for et år siden sendte han en oversigt til den videnskabsetiske komite i København, som havde bedt om en vurdering »af de alvorlige hændelser, der er indberettet i forbindelse med Topiramat.«
Der var bl.a. tale om »to rapporterede tilfælde af alvorlig og uventet leverpåvirkning,« svarede Søren Toubro og opremsede en længere række bivirkninger. Højst 16 af de danske forsøgspersoner var stoppet på grund af forsøgsmedicinen, konkluderede han.
– Hvad var din vurdering?
»Jeg syntes, der var flere bivirkninger, end vi normalt ser ved vægttabsforsøg.«
– Så afbrydelsen kom tilpas for dig?
»Man kan vel sige, at jeg ikke havde noget imod det,« siger Søren Toubro og henviser til, at fedme og sukkersyge er de nye, store folkesygdomme. Et vægttab er den bedste kur mod begge sygdomme.
»Så der er store fremtidsudsigter, hvis man kommer med noget, der er effektivt.«
Janssen-Cilag har ikke opgivet at bruge Topiramat som slankepille: »Vores engagement for at finde en fedme-indikation for Topiramat forbliver stærk,« skrev virksomheden til de deltagende læger i januar 2002.
Da Janssen-Cilag stoppede forsøget, følte Gunna Starck sig bekræftet i sin kritik: »Flere af komitemedlemmerne fik da lidt røde ører.«
»Der er så sindssygt mange penge i fedme og sukkersyge, så hvis man kan bilde folk ind, at nu kan de tage pillen, så er ens lykke gjort,« siger hun og tilføjer, at der selvfølgelig også er mange penge i det forebyggende arbejde. »Men det er mest udgifter for det offentlige,« som hun siger.
»Jeg tror, at fedme er udtryk for, at man har ondt i sjælen, og det hjælper man jo ikke på med piller. Men læger ser mere på, hvor stor overdødeligheden er ved fedme, og hvor mange bivirkninger man så kan acceptere. Sådan tænker jeg ikke, og jeg skal heller ikke tænke sådan som offentlighedens repræsentant.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Piller er simpelthen ikke løsningen til fedmeproblemer. Det er uendeligt vigtigt at slå fast.. Der findes bedre løsninger: http://simpelsundhed.dk/ekstremt-fedttab-ved-vand-og-kulde

/Halfdan