Læsetid: 4 min.

Har du talt med din støvsuger i dag?

EU’s it-vision: I fremtiden skal borgeren kunne føre fornuftige samtaler med støvsugeren og se tv i vinduesglasset
5. november 2002

For få år siden var informationssamfundet et tilbud, som hverken lande eller regioner eller virksomheder havde råd til at afslå. I 2002 er visionen delvist indfriet, mobiltelefoner og bredbåndsforbindelser er stort set hvermandseje eller i hvert fald inden for enhvers rækkevidde. Hvad har det bragt os af forbedringer, og hvordan gør vi informationssamfundet endnu bedre?
Sådan lød i korte træk udgangspunktet for mandagens paneldebat om informationssamfundets fremtid, afholdt i Bella Centret som led i tredages-konferencen IST 2002.
Det er EU’s Information Society Directorate-General, der står bag konferencen, og til paneldebatten om de overordnede politiske visioner havde man inviteret forskere fra en række dominerende it-virksomheder, bl. a. Nokia, Intel, Ericsson og Telecom Italia.

Selvbestaltet martyr
Leonardo Chiariglione, vicepræsident for Multimedia, Telecom Italia Lab, lagde ud med at ophøje sig til selvbestaltet martyr ved at opfordre til, at man skrotter internetpionerernes æteriske visioner om en ny økonomi baseret på gratisvarer og Community Value.
»Jeg vil nødig være en partykiller, men det ’Nirvana’, vi blev stillet i udsigt for nogle år siden, er jo desværre ikke indtruffet,« sagde Chiariglione. »Væsentligt flere mennesker er kommet online, men it er stadig en dårlig forretning for indholdsleverandørerne.«
»Hvad gik galt? For det første tror jeg, det er en misforståelse, at indhold bør være gratis. Og det er en myte, at blot man skaber communities (online virtuelle samfund, red.), så får disse automatisk værdi i kraft af deres størrelse.«
Chiarigliones bud på vejen imod en sund it-fremtid var lige så enkelt, som det var konservativt: »Lad os erkende, at der gælder nøjagtig de samme regler for den digitale verden som for den fysiske.«
Chiariglione, der er medskaber af MPEG-teknologien, der bl.a. har muliggjort den omfattende piratkopiering af musik i form af mp3-filer, slog til lyd for, at man indfører en teknologi, der »allerede findes« til regulering, kontrol og salg af indhold via elektroniske kanaler.
Her kunne det have været interessant, hvis en repræsentant for
open source-miljøet havde haft mulighed for at kommentere på Chiarigliones indlæg. Sådan skulle det ikke være.
Næste taler var Emile H. L. Aarts, Scientific Program Director fra Philips Research. Aarts forklarede principperne bag Ambient Intelligence, som er et forskningsområde, der nyder høj prioritet i EU’s it-handlingsplan kaldet Framework 6, der løber frem til 2006.

Mere end teknologi
Ambient Intelligence (miljørelateret intelligens) er kort fortalt en udvikling af it-apparaturets interface frem til et niveau, hvor maskineriet er til stede som en usynlig, tjenende ånd. Aarts nævnte den engelske butler som billede på teknologien, som han demonstrerede med en reklamefilm fra Philips.
Filmen viste en mand, som kommer træt hjem fra arbejde og beder en elektronisk hund om at åbne døren. Dernæst beder han støvsugeren skrubbe ud i køkkenet, hvorefter han sætter sig til at se tv, der i bedste science fiction-stil manifesteres på en vinduesrude.
»Alle disse teknologier findes allerede,« sagde Aarts, men tilføjede med nogen resignation: »Spørgsmålet er, om forbrugerne er interesserede i dem.«
Finn Helmer, Managing Director hos Intel, spandt en ende om nødvendigheden af et udvidet samarbejde mellem universiteter og it-innovatorer.
»Hvis vi skal klare os i konkurrencen, er det tvingende nødvendigt at de små startups kommer godt i vej og vokser sig store nok til, at venturekapitalen bliver interesseret i dem,« sagde Helmer, som forestiller sig, at EU kan give en hjælpende hånd ved at etablere såkaldte innovation clusters omkring udvalgte universiteter rundt omkring i Europa.
Paneldebattens mest forfriskende indlæg, der som det eneste ikke virkede som kamoufleret reklame for en EU-benådet it-virksomhed, kom fra Roberto Vacca, forfatter til adskillige bøger om it & samfund og chefforsker hos ISIS (Institute for Systems Integration Studies) i Rom.
»Vi har brug for meget mere end teknologi,« sagde Vacca, som påpegede, at der p.t. i Europa findes to mio. it-relaterede job, som ikke kan besættes, fordi der ikke findes kvalificerede ansøgere.
»Vi har brug for kvalificeret uddannelse. Og vi skal først og fremmest finde ud af, hvordan man kommunikerer,« sagde Vacca og kritiserede ulæseligheden hos medpanelisternes powerpoint- præsentationer. (Vacca var den eneste, der var selvstændig nok til at vove et it-indlæg uden at støtte sig til en bærbar pc).
»Se, hvordan det gik med tv,« sagde Vacca. »I dag kan alle vælge i et hav af tilbud i høj, teknisk kvalitet, men indholdsværdien af udbuddet er reelt lig nul. Vi risikerer, at det går på samme måde med informationsteknologien.«

Nul-kalorie-indhold
»I modsætning til, hvad man hører igen og igen, bør vi ikke lade teknologien udvikle sig i blinde som svar på brugernes behov. Vi skal lære offentligheden, hvad de vil have, og få dem til at ønske sig ting, som de ikke på forhånd vidste, at de havde behov for. For ellers ender vi med det nul-kalorie-indhold, vi kender fra tv.«
»Desuden er det utrolig vigtigt at beskytte et sundt miljø for debat, og det gør vi bl.a. ved at skabe de bedst mulige vilkår for internettets åbne standarder.«
Først med Vaccas noget aristokratiske, men kulturarvsbevidste indlæg var der lagt op til den diskussion om kulturelle og politiske aspekter af fremtidens informationssamfund, som mandagens paneldebat havde lovet, men ikke indfriede løfterne om. Resten var skjult reklame og markedsmantraer, som burde være lusket nedenom og hjem sammen med den famøse it-bobbel, og som EU burde kunne mønstre intelligent støvsugerkraft nok til at holde sig fra.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her