Læsetid: 2 min.

Trådløs fiasko

Kvalt i opstarten
1. november 2002

(2. sektion)

FWA – siger det Dem noget? For bare to år siden det store dyr i bredbåndsåbenbaringen. I dag en glemt fiasko. Endnu et eksempel på, hvor svært det er for operatørerne på telemarkedet at spå om fremtiden og planlægge strategisk rigtigt.
FWA betyder Fixed Wireless Access. Og det betyder fast, trådløs bredbåndsadgang. Altså ikke mobilt bredbånd. Og ikke bredbånd i kabler. Men en lokal bredbåndsløsning baseret på opkobling til internettet og overførsel af store datamængder via en antenne hos brugeren og en stærk radiomast, der anvendes af teleselskabet.
Med en rækkevidde på et par kilometer blev systemet i år 2000 beskrevet som ideel lokal bredbåndsløsning for boligforeninger og virksomheder og oplagt til at bryde TDC’s monopol, der byggede på det vidtstrakte kobbernet i den danske muld.
Ved udgangen af år 2000 uddelte Telestyrelsen licenser til at drive FWA-net til bl.a. Sonofon, Danske Telecom, det svenske Tele2, Mediascape samt butlerNetworks, der samarbejdede med Tiscali.
»Det trådløse bredbånd er kommet for at blive, og danskerne kommer snart til at forstå forskellen mellem det, vi i dag kalder bredbånd og så det ægte bredbånd,« sagde direktør Nina Wahl Asmussen, butlerNetworks, til Jyllands-Posten i foråret 2001.
Et år efter var det i gang med at smuldre. Selskabet Mediascape, med hovedkvarter i Tyskland, måtte konstatere, at man kun have fundet 30 kunder, og at man aldrig ville kunne tjene sin milliard-investering hjem. Det eneste forsvarlige var derfor at sige stop og lukke firmaets afdeling i Danmark.
I september i år viste en status, at de selskaber, der havde fået licens til at drive FWA-net, kun havde skaffet sammenlagt 784 kunder. Sonofon havde klaret sig bedst med godt 500 ud af de 784 kunder, mens Tele 2 ikke havde fået en eneste og derfor nu har valgt at give licensen tilbage til Telestyrelsen.
Fiaskoen kan bagklogt forklares med, at TDC stod alt for stærkt med sit finmaskede kobbernet, der kan tilbyde faste bredbåndsløsninger i form af ADSL. I alt 185.000 bredbåndskunder har TDC indtil nu indgået aftaler med.
I dag står det klart, at FWA kun er en fordelagtig løsning på steder – måske slet ingen i Danmark – hvor det på grund af undergrunden eller geografien er svært at nedgrave kabler.
»Hvis en kunde køber en FWA-forbindelse, vil de allerfleste teleselskaber være nødt til at grave et kabel ned i jorden hen til den antennemast, hvor deres del af radioudstyret sidder. Og hvorfor i alverden skulle man så stoppe måske to kilometer før, at gravemaskinen når hen til den mand, der gerne vil have en bredbåndsforbindelse,« spurgte Torben Tune, administrerende direktør i analysevirksomheden Netplan, forleden i Jyllands-Posten.
Indlysende i dag, umuligt at få øje på i branchen for bare to år siden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her