Læsetid: 2 min.

Ungt håb på tale som formand

Fra flere sider i Socialdemokratiet arbejdes der på at gøre Helle Thorning-Schmidt til partiformand
20. november 2002

Fra flere sider i Socialdemokratiet arbejdes der på at gøre Helle
Thorning-Schmidt til partiformand

Det unge socialdemokratiske håb og medlem af Europa-parlamentet, Helle Thorning-Schmidt, 35 år, skal tage kampen op mod sværvægteren Mogens Lykketoft, når en ny leder for Socialdemokraterne skal vælges.
Information erfarer fra flere kilder, at fremtrædende yngre socialdemokrater hele dagen i går arbejdede på højtryk for at blive enige om at opstille Helle Thorning-Schmidt.
Centrale kilder i partiet oplyser til Information, at Thorning-Schmidt vil kunne føre en skarp og aggressiv kampagne for at blive valgt, fordi hun – modsat Lykketoft – både har sin alder, sit køn og udseende med sig og dermed igen kan trække partiet op i meningsmålingerne.
Men et kampvalg mod partiets nestor Mogens Lykketoft afskrækker. Selv siger Helle Thorning-Schmidt:
»Jeg tror, at Lykketoft har meget at byde på. Derfor vælger jeg lige nu ikke at kommentere rygterne yderligere.«

Vanvittig ambitiøs
Helle Thorning-Schmidt beskrives som »vanvittig ambitiøs« og har privat luftet ønske om at forlade Europa-Parlamentet og gå ind i dansk politik.
Socialdemokraternes amtsformand på Fyn, Elise Pedersen, vurderer, at partiet – efter en periode med Lykketoft – vil have godt af en ung, kvindelig leder:
»Lykketoft holder ikke evigt. Og jeg ser gerne en yngre, kvindelig partileder, for eksempel Helle Thorning-Schmidt eller en anden,« siger Elise Pedersen, der også nævner Lotte Bundsgaard og Pernille Blach-Hansen.
Også afgående partiformand Poul Nyrup Rasmussen undsiger Mogens Lykketoft som sin afløser og peger på yngre kræfter:
»Spørgsmålet er om det ikke er på tide, at jeg og min generation trækker os og giver plads for yngre kræfter,« siger den tidligere statsminister.

Uoverskuelig kamp
Helle Thorning-Schmidt har tidligere været Nyrups kandidat til posten som næstformand, men planerne blev droppet på grund af modstand i partiet.
Kilder i partiet vurderer, at Helle Thorning-Schmidt ville kunne gå til kampvalg mod Lykketoft med intet at tabe og alt at vinde:
»Hun vil i den grad kunne benytte et kampvalg til at sætte sig selv i scene som partiets kronprinsesse. Hun kunne slå sit navn fast som en, man var nødt til at regne med i fremtiden,« siger en central kilde til Information.
Valget til ny partileder kommer til at foregå i weekenden den 14.-15. december. Hvis en kandidat ikke vinder med mindst 75 procent af stemmerne, så skal afgørelsen findes på en urafstemning blandt partiets 56.000 medlemmer.
»Det bliver en valgkamp a la de amerikanske primærvalg. Partiet har aldrig prøvet det før og det bliver helt uoverskueligt,« fastslår en kilde.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu