Læsetid: 4 min.

Videospil imod stress

Ny forskning hos MIT’s MediaLab Europe vil måske gøre det muligt at bekæmpe stress, angst og depressioner via videospil
11. november 2002

Afslapning
Hvis man vil vinde i videospillet Relax to Win, gælder det om at slappe af. Jo lavere puls des større er chancen for at komme først i mål.
Formålet med spil som Relax to Win er, at spilleren skal blive mere kropsbevidst og kunne overføre evnen, lært i spillets virtuelle verden, til virkeligheden. Det siger Dr. Gary McDarby, der er talsmand for Medialab Europe’s Mindgames gruppe i Dublin.
Hos Mindgames, der modtager sponsorering fra både offentlige og private kilder, forsker de i forskellige videospil, der i fremtiden skal hjælpe os med at håndtere lidelser som traumaer, stress, angst og depression.
Spillene benytter sig af såkaldt bio-feedback, hvor spillerens livstegn registreres og indgår i spillet.

Virtuel verden
Foreløbig er det børnene, der er Gary McDarby’s og Mindgames’ første prioritet. Børn, der udover stress og angst lider af hyperaktivitet eller koncentrationsproblemer.
Det hele startede for nogle år siden, da Gary McDarby arbejdede som frivillig i Afrika. Han mødte en tidligere børnesoldat, der havde deltaget i en henrettelse. Drengen kunne ikke sove, fordi han blev holdt vågen af de ubehagelige minder. Gary McDarby gav drengen sin walkman med et kasettebånd af gruppen Enya. »Jeg så med det samme, at det virkede,« siger han. »Jeg stod og så ham falde i søvn.«
Nu arbejder Gary McDarby’s hold af forskere på at overføre ideen til mere moderne teknologi: til videospil og virtuelle verdener. Målet er at skabe lyst-drevet og underholdende terapi.

Slap af og vind
I spillet Relax to Win er svedsensorer af den type, der anvendes til løgnedetektorer, koblet på to af spillerens fingre. Spilleanlægget er immersivt. Det vil sige, det forsøger i størst mulig grad at skabe en fornemmelse hos spilleren af at være omsluttet af spillets virtuelle virkelighed. Anlægget består af professionelle surround-sound højtalere og en king-size fjernsynsskærm.
På skærmen står der to drager på en rumstation i det ydre rum. Nu gælder det om at vinde over sin medspiller ved at komme først ned til målet i den anden ende af rumstationen. Hvis adrenalinen pumper igennem kroppen, må der handles hurtigt. Eller måske skulle vi snarere sige langsomt. For hvis der skal vindes, handler det om at slappe af. Jo mere desto bedre. Dragens maksimalhastighed opnåes ved at få den til at flyve, og det opnår man kun, hvis man slapper rigtigt meget af.
Elektroniske spil er blevet beskyldt for at være aggressionsfremmende. Men det afhænger tilsyneladende af hvilken slags spil, der er tale om. For eksempel har en engelsk undersøgelse vist, at spil som Sim City, der handler om at opbygge og administrere en storby, udvikler børns evne til at planlægge og tænke strategisk. Hvor Gary McDarby’s spil passer ind blandt andre elektroniske spil vil blive mere synligt i de kommende måneder. Hans forskningsgruppe har netop afsluttet en otte måneder lang ansøgningsprocedure, og har nu endeligt fået tilladelse fra en etisk komité i Irland. Tilladelsen gælder retten til at starte et forsøg med angstlidende børn i alderen otte til 12 på Mater hospitalet i Irland. De første resultater forventes inden jul.

Eksperter er positive
Stressekspert og overlæge Jørgen Lund fra Stressklinikken i Skodsborg synes, ideen med videospil er fortræffelig. »Ideen er god, fordi der ingen bivirkninger er.«
Jørgen Lund, der understreger, at det handler om på længere sigt at ændre de betingelser, der skaber lidelser som stress, siger, at man må ryste på hovedet over den mængde af medicinering af børn, der foregår idag.
Det, han henviser til, er stigende antal af børn, der lider af stress, og som dagligt modtager medicinering.
På arbejdsmedicinsk klinik i Hillerød er stressforsker Nanna Eller enig. »Jeg synes, det lyder mægtigt spændende. Det er godt at prøve at være i sin krop på en måde, der får en til at slappe af,« siger hun.
Stresscoach Henrik Krogh, kendt fra DR2’s stressprogrammer, mener ligeledes, at det fundamentalt set er en god ide. »Kunsten er at træne situationer, som så kan overføres på virkeligheden,« siger han. »At lære basale teknikker som at trække vejret og slappe af, og dermed få overskud til at løse de problemer der skaber stress«.

Spil mod medicin
Mindgames er ikke alene om udviklingen. I USA arbejder forskere hos NASA med lignende spil, der skal hjælpe kamppiloter i at træne deres hjerner til at modstå stress i kampsituationer.
Om fremtiden vil byde på nye spil i dagligstuerne styret af vejrtrækning og afslapningsøvelser, vil tiden vise.
Gary McDarby håber, at de store spilfirmaer vil blive interesseret i at anvende deres teknologi. Men interessen er indtil videre kommet fra en helt anden side. For nylig havde Mindgames nemlig besøg af folk fra medicinalindustrien. »De syntes, det var en god ide,« siger Gary McDarby. »Men ville ikke tilbyde os nogen sponsorering.«
Det kan måske ikke undre nogen. For som Gary McDarby siger om sine spil. »Det er nødvendigt at kunne vinde noget for at skabe entusiasme.« Og det er svært at se medicinalindustrien som vinder i et spil, der handler om at nedsætte behovet for medicin.

*Mads Høisgaard Jørgensen er cand. mag i filosofi og moderne kultur og kulturformidling.

*www.medialabeurope.org

*mindgames.mle.ie

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her