Læsetid: 5 min.

2003

28. december 2002

Intermetzo
Engang du herre var, bød over England, hvor Svend Tveskæg i 1003 stadig var pissed over kong Ethelreds drab på mange gode danske indvandrere året før. Derfor drager Tveskæg retur til den store ø og hærger først Exeter på det grusomste. De danske banditter under Svend spreder skræk og rædsel og brænder blandt meget andet borgen Wilton ned til grunden. Mens danerne således fiser rundt i England og laver ulykker, sidder den islamiske fysiker Ibn al-Haitham, Alhazen, lige så stille og opfinder i princippet fotografiapparatet. Tidligt aflokker dette geni ved skarpsindig iagttagelse regnbuen dens forunderlige hemmeligheder. 1.000 år senere skriver efterkommere af vikingerne i en halvlunken integrations navn bekymrede artikler og bøger om den islamiske verdens mangel på teknisk hittepåsomhed og konstruktivisme og fremhæver modsvarende beskedent vestens over-
legne kultur.

1103 dør Erik Ejegod på Cypern på vej til det Hellige Land, hvortil gode kristne begiver sig i store flokke for dels at knæle på Frelserens grav, dels slå vantro ihjel. Eriks dronning, Bodil, når frem til selve Jerusalem. Men også hun bukker under for en af de sygdomme, der rammer pilgrimme og korsfarere, og som trods alt sikrede Mellemøsten, Levanten som de sagde, på semitiske folks hænder. 900 år senere opfattes araberne fortsat af kristenfundamentalister som markant trussel mod religiøse og, efter samme tankegang, nationale værdier.

1203 4. korstogs deltagere, igen et skrabsammen af røverriddere og tyveknægte, erobrer Konstantinopel – som forberedelse til den katastrofale generobring og ødelæggelse året efter, da uerstattelige kulturværdier destrueres af kristne riddere.
Samme år indskærper pave Innocens 3. Kuriens krav til danske munke og andre gejstlige om at overholde cølibatet. Abbed Vilhelm, som vistnok var et af de
relativt få dydsmønstre til at
bekæmpe utugten på dansk territorium, dør i Æbelholt. Her anvendes siden til undergørende gerninger Vilhelms efterladte hjørnetand, med hvilken han under en rejse i Alperne helede en hests brækkede ben.
Valdemar, med det senere så misvisende tilnavn Sejr, tager igen militært fat på landskaber-ne i Nordtyskland og grundlægger senere tiders ufred i området.
1303 sker der ikke så meget. Den senere hellige Birgitta af Vadstena, som helgenkåres en lille snes år efter sin død, fødes hinsidan og anbringer Sverige i nordisk særklasse hvad anbelanger helgener af femininum.
I øvrigt bliver det – uden forbindelse hermed – almindeligt fra samme år at ludere meget moderne melder sig ind i fagforeninger – eller laug. Og hvad man heller ikke forestiller sig så tidligt i kronologien, er at tændstikker med svovl opfindes i Tyskland, selvfølgelig i Tyskland.

1403 Samtidig med at de begynder at bygge den forbudte by i Beijing, udkommer takket være en stedlig Jørn Lund: Yung lo Ta Chen, den store kinesiske encyklopædi. Værket er noget mere omfattende end den danske pendant – på 22.937 bind. Hvorvidt en og anden kineser har klaget over tendentiøse artikelforfattere i det store værk, melder historien ikke noget om. Juleaften for disse 600 år siden tilbringes af dronning Margrethe 1. meget apropos i Vadstena. Den magtfulde kvinde optages i Birgittinerordenen – dog som læg- eller verdslig søster, og er i øvrigt i disse dage travlt optaget af at høre nyt om sit felttog på Gotland, hvor de tyske ridderes orden har gnavet sig fast. Her plantes yderligere en vækst i den historiske uvilje mellem dansk og tysk.

1503 Peder Palladius ser dagens lys i Ribe som søn af formentlig en skomager. Pladius kommer måske af plad = skoflik. Senere giver hans læremester Melanchton ham navnet Palladius, refererende til Pallas Athene. Palladius drager til Wittenberg og studerer hos Luther & co. Senere som biskop over Sjælland gennemfører han Reformationen i praksis. PP har altså ikke uvæsentligt ansvar for den kedsommelige lutheranske arbejdsomhed i Herren som siden har præget nationen, og som selv i nutiden, hvor for meget arbejde er skadende for alle parter, fortsat plager visionløse politikere og i den henseende en for-bløffende autoritetstro befolkning.
For at det ikke skal være løgn maler samme år Leonardo da Vinci et portræt af en ung kvinde af navn Mona. 500 år senere må folk stå i kø for at betragte hendes eller rettere Leonardos besynderlige smil bag skudsikkert glas.

1603 Italienerne begynder at gå med paraply. Shakespeare skriver Othello eller Hamlet eller Når enden er god. Om dette hersker nogen uenighed. Men Elisabeth 1. dør, det står fast, og Stuart’erne kommer på tronen med Jacob 1., der er lidt af et fæ. Samme år forsøger Walter Raleigh, der senere lægger navn til de dyre cykler, et statskup for at får Arabella Stuart på tronen i stedet. Det går rent ad helvede til, Raleigh kommer i spjældet og bliver henrettet 15 år efter i anden anledning, men i virkeligheden samme sag. I Japan overtager shogunatet med Tokugawa-klanen i front magten fra kejseren, verfer de kristne ud af landet og fastholder magten og Japans isolation frem til 1867 med vidtrækkende konsekvenser.

1703 Peter den Store grundlægger Skt. Petersborg, det senere Leningrad, det senere Skt. Petersborg. Og mens Japan stadig er isoleret under sit shogunat giver kontinetalpladerne sig med et brag. Tokyo ruineres bogstaveligt af ’det store jordskælv’ og 200.000 isolerede japanere omkommer.
Og herhjemme:
Samtidig med at Frederik 4., der var lidt mindre ubegavet end de fleste andre danske enevoldskonger, anskaffer sig en officiel elskerinde, lader han på Frederiksberg Slot bygge en postillon, et spisebord, som kan hejses op og ned gennem gulvet, og som man burde have i alle ordentlige hjem. Så skal de fine ikke bemøje deres øjne med tjenestefolk.

1803 Matthew Flinders cirkumnavigerer Australien og døber Australien Australien. Englænderne sætter sig samtidig fast i Tasmanien – hvorfra sladderbladene hævder Danmarks næste dronning kommer – og udrydder den indfødte befolkning som rotter. I Afghanistan afsætter Shah Shuja sin bror og putter sig selv i lommen på London og East-India Company. Men det kommer senere englænderne dyrt at stå. Beware them well!
Oehlenschläger, der som dreng næsten med garanti har set ovennævnte postillon i funktion – hans far var noget ved slottet – skriver: De higer og søger... i Digte 1803 og leverer mesterværkerne Hakon Jarl og Sct. Hans Aftenspil. Beethoven skriver Eroica-symfonien og fortryder dedikationen til Napoleon, den blodhund. Og Thorvaldsen mejsler i marmor Jason med det gyldne skind. Der er gang i den i attennultre.

1903 Den russiske regering iværksætter voldsomme jødeforfølgelser. Ikke fordi kommunisterne bagefter er bedre, men alligevel. Som sædvanlig er der vrøvl med serberne, der myrder deres egen konge og dronning, Alexander og Draga. Dronningen er ganske vist enormt korrupt, men det er jo typisk serbisk at tage det lige på den måde.
De første biler indregistreres i Danmark. De første motordrosker kører ud i de københavnske gader, hvor den første socialdemokratiske borgmester (Jensen er valgt!) får fod under magtens bord. Sibelius skriver violinkoncerten, Schönberg Gurrelieder, Picasso maler Livet, Munch På broen, Mann skriver Tonio Kröger, London: The Call of the Wild” og Bj. Bjørnson, ingen jo læser i dag, modtager Nobel-prisen i litteratur.

2003 Statsministeren i Danmark der i sin tid blev hældt ud som skatteminister på grund af kreativ bogføring, og fordi han vildledte Folketinget, er fortsat statsminister. Han kender om ikke andre adressen på sin finansminister.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her