Læsetid: 3 min.

Arbejdsmyren

Kommissær for udvidelsen Günter Verheugen har gjort det store benarbejde, som det danske EU-formandskab nu høster æren for
11. december 2002

Portræt
BRUXELLES – Blandt de mange arbejdsmyrer, der har slidt med at få EU-udvidelsen i mål, er den tyske EU-Kommissær Günter Verheugen nok den, der er gået mest igennem. Den 58-årige udvidelseskommissær har siddet med til hundredvis af møder om stærkt tekniske detaljer med de 10 ansøgerlande. Alt fra detaljer om ammekvæg, kompensation, korruption, regelimplementation, grænsekontrol, grænser for arbejdskraftens fri bevægelighed, ejendomskøb, slagterihygiejne og meget, meget mere er gået gennem den arme mands ører de sidste tre et halvt år.
Selv da Information i går spurgte ham, om han ikke var ved at miste tålmodigheden med Polen, svarede han roligt med et glimt i øjet bag de runde briller: »Vi er nødt til at have tålmodighed med Polen. Og i sidste ende er det jo kun et spørgsmål om budget.«

Smertensbarn
Det store land Polen, der til det sidste volder EU problemer, hører til hans smertensbørn. Verheugen har undervejs måtte høre meget for sin åbenmundethed. En gruppe polakker blev således så fornærmede over nogle af hans udtalelser om landets chancer for at komme ind i EU, at de anlagde sag imod ham.
Verheugen er kendt for at tage bladet fra munden. For nogle måneder siden kaldte han det »forbryderisk«, at den polske regering bildte folk ind, at polske bønder ville kunne få fuld EU-landbrugsstøtte.
Også på indersiden af EU har kommissæren skabt storm. Værst, da han i efteråret 2000 erklærede, at der burde afholdes folkeafstemninger i alle EU-lande om udvidelsen. Det blev først udlagt som sabotage, et bevidst forsøg på i praksis at stoppe udvidelsen, der ikke er lige populær i alle EU-lande for nu at sige det mildt.
Men Verheugen holdt fast på, at udvidelsen skulle være en folkelig sag. Og han ønskede i virkeligheden blot, at EU’s politikere nu skulle se at komme på banen og sælge ideen om udvidelsen til deres befolkninger: »Vi må tvinge den politiske elite til at komme ud af elfenbenstårnet i deres holdninger til Europa,« sagde han.
Verheugen er ikke blevet hørt i større udstrækning. Budgettet til at informere EU’s befolkninger er forblevet minimalt, og mange befolkninger i EU er derfor stadig uforberedte på det chok, udvidelsen med 10 nye lande kan blive. Og i de færreste EU-lande kan menigmand nævne navnet på bare halvdelen af de lande, der nu kommer med i EU, viste en undersøgelse for kort tid siden.

Ujævn karriere
Før Verheugen i 1999 kom til Bruxelles, har han haft en lidt ujævn politisk karriere og har på mange måder tilbragt 30 år af sit liv med at snuse til politisk succes uden nogensinde rigtig at komme i mål. Han arbejdede sig op til posten som generalsekretær for Tysklands liberale FDP, men i 1982 gik han i protest mod partiets højredrejning og skiftede til det socialdemokratiske SPD. Her måtte han som søn af en bankdirektør døje med mistillid som overløber og måtte slidsomt begynde arbejdet med at kravle til tops igen. Efter SPD’s valgsejr i 1998 havde Verheugen håbet på at blive forsvarsminister, udenrigsministerposten forlangte koalitionspartneren De Grønne til Joschka Fischer. Og for at undgå en splittelse i partiet udpegede kansler Schröder i stedet Rudolf Scharping til denne post.
Verheugens trøstepræmie var en billet til Bruxelles som en af Tysklands to kommissærer. Posten med det store ansvar for den historiske EU-udvidelse er hans karrieres foreløbig kulmination. Han er respekteret som en mand, der kender sine detaljer, og han har i det sidste halve år kørt tæt parløb med det danske EU-formandskab.
Udvidelsen er en personlig succes for Verheugen, og der spekuleres nu i Bruxelles om chancerne for, at han i den næste Kommission kan få posten som EU’s udenrigskommissær, når Chris Patten, der ikke stiller op igen, går af.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu