Læsetid: 3 min.

Fra asken i ilden

Farum vælter sig fortsat i Brixtofte-lignende skandaler med den efterfølgende borgmester, Lars Carpens, som bagmand
12. december 2002

Portræt
Problemerne hober sig fortsat op i Farum Kommune. I Folketinget vil Enhedslisten stille forslag om, at borgerne i den betrængte kommune – og andre steder – kan forlange omvalg.
For selv om den oprindelige skurk, tidligere borgmester Peter Brixtofte, er ude af billedet, er problemerne det nemlig ikke. I tirsdags blev den siddende borgmester, Lars Carpens (V), således meldt til politiet for mandatsvig i en sag, der har fået presse og opposition til at fare frem med sammenligninger med forgængeren, hvilket ikke længere er et kompliment på de kanter.

Nye overskrifter
Han har på kommunens vegne betalt entrepenør Kay Wilhelmsen A/S 750.000 kroner uden at informere andre, og i notater, der siden blev væk, fremgik det, at arbejdet ikke var mere værd end 25.000 kroner plus moms. Sagen er ikke mindre speget af, at kommunen hævder at have et tilgodehavende på ni millioner hos entrepenøren. Og så har vi igen beskyldningerne om kammerateri og det, der er værre.
Den nye mand kan også rede sig en avisoverskrift eller to.
Lars Carpens politiske karriere har ellers ikke været prangende før udpegelsen. Ved kommunalvalget i 1997 fik han for få stemmer til at komme i byrådet, og i 2001 måtte han trække lod med en anden kandidat om den sidste plads på listen, efter at de havde fået lige mange stemmer. 70 hver. Men i en tid, hvor alle andre borgmesteremner var fedtet ind i dyr rødvin og overforbrug, kunne det vise sig at være en fordel.
Men forventninger om nye boller på suppen og skeer i den anden hånd blev gjort til skamme. En tidlig indikator på, at den nye mand ikke havde i sinde at deltage i forgængerens kritikerkor, var, da han i den lokale Farum Avis hængte borgeren Alf Blume ud som den skyldige i alle kommunens økonomiske strabadser. Så imens alle andre rettede blikket på Peter Brixtofte og hans administrations overforbrug, var der i Lars Carpens øjne en helt anden skurk.

Mere skyld
I avisen beskylder han Alf Blume for være skyld i, at kommunen taber penge, fordi Blume indklagede kommunen for Naturklagenævnet og fik medhold i, at et storstilet byggeri var ulovligt. Dermed mistede kommunen over hundrede millioner kroner. Der er således »en meget synlig og kontant sammenhæng mellem dine klager og kommunens skattestigning,« skrev borgmesteren i sit læserbrev.
Det er nu ikke kun Folketingspolitikere og Farumborgere, der har fået nok. De ansatte på rådhuset bukker nu under for det store arbejdspres, de er blevet pålagt for at komme til bunds i de mange sager.
Det fik i går Arbejdstilsynet i Frederiksborg Amt til at gøre situationen på rådhuset – som oven i købet kaldes ’ekstrem’ – til en hastesag.
Og også det får borgmesteren skyld for. På et byrådsmøde tirsdag aften var emnet oppe at vende.
»Det er dit ansvar at sørge for, at forvaltningen er dimensioneret til at tage sig af de opgaver, der ligger,« sagde SF’s Helene Lund ifølge Ritzau.
Og arbejdspresset aftager ikke foreløbig, advarer hun.

Op ad bakke hele vejen
Det er der heller ikke noget, der tyder på. Lars Carpens er begyndt at beklage sig over, at det koster for mange penge at finde de mange bilag frem om Farum Boldklub, som bl.a. Tilsynsrådet ønsker at se, og vægrer sig ved at udlevere dem alle.
»Det er op ad bakke hele tiden. Vi har forsøgt ihærdigt at få bragt antallet af sager ned, men Tilsynrådet spørger, spørger og spørger hele tiden, og nu bliver spørgsmålene mere komplekse,« klager han til B.T.
De mange sager og et skift i flertallet i byrådet har fået hans borgmestertaburet til at vakle.
Vinkelvejsgruppen, hvilket er Farum-slang for den tværpolitiske flertalsopposition, har bedt Lars Carpens komme med en redegørelse for, hvorfor han ikke har udført en række byrådsbeslutninger. Blandt andet at give aktindsigt til alle, der har krav på det, og afsætte de fornødne ressourcer og personale til at efterleve det.
Helene Lund mener i lighed med den konservative Per Edrén, at Lars Carpens har opbrugt sin ’kvajekvote’.
»Vi er tæt på en afsættelse – men dermed har jeg ikke sagt, at vi har besluttet, at han skal afsættes,« siger hun kryptisk til Farum Avis.

Lars Carpens
50 år. Cand. polit. Har tidligere arbejdet for Undervisningsministeriet og Mærsk Data. Flyttede i 1974 til Farum, hvor han nu er borgmester. Har tre børn

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu