Læsetid: 2 min.

De beviser, der ikke lyver

12. december 2002

Spot
Vi ved, de var der. Men vi så dem ikke. Og vi har ellers set dem mange gange før på nyhedsjagtende tv fra krigszoner filmet på stedet over hele verden: blodige lig. Voldtagne kvinder med halsen skåret op eller dynger af ofre kastet i massegrave.
Men som den slovenske filosof Slavoj Zizek bemærkede om tv-dækningen efter terrorangrebene i september 2001: Vi så ikke ofrene. Der var ingen blodige lig, men kun dem, der sprang ud af vinduerne og brandmænd med blod på arbejdstøjet. Og så hørte vi en stemme på gaden, der sagde ’helligt lort’, da den første flyver ramte et tårn.
TV2 er ikke plaget af de skrupler, som afholder andre fra at vise visse lig. De var lige ved at lave et rigtigt hit med serien Gådefuld død med lig og retsmedicinere fra virkelighedens sande verden. Første mandag i december havde kanalen planlagt en grænseoverskridende episode, som skulle vise seerne to autentiske fynske lig obduceret for åben skærm. Det blev naturligvis ikke mindre spændende af, at de to fynboer var døde som ofre for en forbrydelse. Desværre viste det sig, at deres retssager endnu ikke var afsluttede, og at pårørende til de to lig ikke var blevet informeret om, at deres nu afdøde slægtninge skulle spille hovedroller på tv. Så TV 2 udskød udsendelsen.

Til gengæld kan man i aften se døde kroppe i en hovedrolle på den i en dansk kontekst nye tv-serie C.S.I. – Crime Scene Investigation. Det er en fiktiv serie og således ikke nær så autentisk som TV 2. I C.S.I. er detektiven videnskabsmand. Han er ikke solbrændt som Don Johnson og ikke morfiniserende bohème som Sherlock Holmes. Gil Grissom er retsmediciner, og han har et motto:
»Man skal koncentrere sig om de beviser, der ikke lyver.«
Af en eller anden grund sidder han altid i mørke og anvender de nyeste videnskabelige metoder for at nå frem til den sikre sandhed. Den seneste udvikling er afgørende for politiarbejdet. Forskning opklarer mord. Man finder ikke morderen i marken, men foran skærmen. Eller under huden på et lig. Som seriens producer, Anthony Zuiker, fornylig forklarede i Washington Post:
»C.S.I. har gået forrest med at vise politiarbejdet i et anatomisk perspektiv. Serien viser regelmæssigt, hvordan et mordoffer blev ramt af en kugle, der flænsede de indre organer, eller en knivsæg, som skærer igennem en blodåre. Kropsdelen er visuelt væsentlig – et stykke af rygsøjlen, et hudfragment eller kraniet.«
Zuiker roser sin serie for at have hevet de nøgne lig frem fra den baggrund, hvor de har levet som døde i andre serier. Og selv med blod på skalpellen og skærmbilleder af skudhuller i kranier er det lidt som om: Vi ved, det er døde mennesker, men vi kan ikke rigtig se det.

*TVDanmark 1 20:00: C.S.I

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her