Læsetid: 3 min.

Biogaspolitik uden effekt

Det er en god ide at bruge det grønne affald i biogasanlæg, men problemerne med indsamling ophæver den miljømæssige fordel, konkluderer ny rapport
18. december 2002

En foreløbig rapport fra Miljøstyrelsen tyder på, at den danske affaldsstrategi har spillet fallit. Det er den hårde udlægning af rapporten, som gør status over de danske forsøg med bioforgasning af folks køkkenaffald, men der er forbehold.
»Vores miljøøkonomiske analyse viser, at selve indsamlingsleddet er ret dyrt i forhold til de miljøeffekter, vi opnår. Hovedpointerne er, at de lokale forhold er altafgørende for, hvad der er bedst. Det andet er, at det miljømæssigt er svagt bedre at bioforgasse husholdningsaffaldet end at forbrænde det, men hvis man ser samlet på det, så er det en dyr løsning,« siger Svend-Erik Jepsen, der står bag rapporten.
Rapporten er en del af grundlaget for den indstilling, som Miljøstyrelsen skal give til politikerne i forbindelse med den kommende affaldsplan. Indtil videre har genbrug af det grønne affald haft højeste prioritet i affaldspolitiken, men rapporten viser, at metoden årligt vil koster en kvart milliard ekstra i forhold til at brænde affaldet. Alligevel er SF’s energipolitiske ordfører, Anne Grethe Holmsgaard, ikke i tvivl om, at bioforgasning er den helt rette løsning.
»Det vil være helt vildt at slå bak bare fordi, der kommer en rapport, som siger, at det koster lidt mere at køre affaldet igennem et biogasanlæg. Man kan selvfølgelig blive klogere, men jeg mener ikke, at rapporten berettiger til, at man stopper sorteringen af affaldet,« siger hun.

En rigtig god idé
Professor ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Birgitte Kiær Ahring, er ekspert på området, og hun fastslår, at bioforgasningen er en rigtig god idé.
»Du recirkulerer de næringsstoffer, der er i affaldet, og samtidig undgår du en forbrændingsrest, som skal deponeres. Hvis vi sender det hele til forbrænding, så ender vi med at stå med en masse ting, som giver problemer,« siger hun.
Problemet med at bruge madrester og kartoffelskræller til biogas er da heller ikke teknikken, men først og fremmest at få det frem til anlægget uden alt for meget spild. Det kniber især med at holde plastic væk fra bunkerne. Derfor er der en masse udgifter til eftersortering, og det udhuler den samfundsøkonomiske fordel. Birgitte Kiær Ahring peger dog på, at det problem kan løses og faktisk allerede er løst enkelte steder.
»I Grindsted samler man ind i papirposer, og det kører glimrende, men det har man ikke kunnet lære i de andre kommuner. Her fortsætter man med at samle ind i plasticposer, så man ender med at have en enorm frasortering, og det er der, hovedproblemet ligger,« siger hun.
I Grindsted er der en spildprocent på tre, mens der i Århus, som har investeret i et stort sorteringsanlæg er en spildprocent på op mod 45. Det betyder, at investeringen i Århus langt overstiger driftsomkostninger, mens det i Grindsted er en overskudsforretning at bruge den mere miljøvenlige bioforgasning af køkkenaffaldet.
Det nationale regnestykke er dog i minus, viser rapporten, og derfor tyder alt på, at anbefalingen til politikerne bliver, at det skal være op til kommunerne selv, om de vil sortere affald. De nye vinde fra Miljøstyrelsen undrer den tidligere miljøminister, Svend Auken (S).
»Man skal gøre det, der er fornuftigst, men i alle de år jeg var minister, var det netop Miljøstyrelsen, der insisterede på, at det var fornuftigt at lave forgasning,« siger han.
Rapporten er nu på vej i høring, og den endelige konklusion kommer først en gang i det nye år. Derfor vil miljøminister, Hans Christian Schmidt (V), ikke udtale sig om, hvorvidt tallene får konsekvenser for den danske affaldspolitik.
»Jeg venter med at tage stilling til høringen er overstået, og høringssvarene er blevet gået igennem af Miljøstyrelsen. Min indstilling er, at man skal se på den slags spørgsmål med åbne øjne. I nogle situationer vil nogle løsninger kunne betale sig. I andre ser det anderledes ud,« oplyser han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her