Læsetid: 3 min.

Bordtennis skal spilles med hælen

Med skuespilleren Olaf Nielsen til den cup, der ikke mere hedder Pondus. Victor får Michael Mazes autograf
18. december 2002

Ping-pong
Bordtennis er ikke nogen stor publikumssport i Danmark, men én gang om året fylkes de sande entusiaster i Cirkusbygningen – i år ca. 1.600. De forstår at goutere det gode slag, den lange duel og de raffinerede finesser. Gang på gang bruser klapsalverne ned mod nogle af verdens bedste spillere, der af samme grund holder af at optræde netop her.
Jeg kommer til at sidde ved siden af skuespilleren og humoristen, Olaf Nielsen, som gamle børn husker fra en julekalender i tv, hvor han spillede en politibetjent, der kontrollerede hvad som helst med det lammende og stammende spørgsmål:
»Har De en tilladelse-se?«
Han har spillet med i bl.a. Rejseholdet og Hotellet, fortolket Benny Andersen og Storm P., men er også tidligere Københavnsmester i B-double.
»Jeg har også engang slået en med en sko,« siger han.
Olaf Nielsen brugte en af sine sko som bat. Modstanderen syntes ikke, det var sjovt.

En virkelig kender
Publikums interesse gælder ikke mindst den kun 21-årige Michael Maze, der som nr. 24 på verdensranglisten netop har kæmpet sig frem til den bedste placering, en dansker nogensinde har haft. Maze har ikke en af sine bedste aftener – han er træt, siger han bagefter – og tyskeren Timo Boll, ligeledes 21 år og verdens nr. to, vinder ubesværet over Maze – og hele Pondus Cup’en, der i år har fået navneforandring til Danske Bank Cup efter sponsoren. Journalisten Peter Fredberg, aftenens konferencier, fik i sin tid ideen til stævnet, der i år afvikles for 20. gang.
Victor på 12 år, min anden sidekammerat, er en virkelig kender af sporten. Han har for nylig spillet sin første turneringskamp (for Brønshøj) og kunne godt tænke sig Mazes autograf. Vi begiver os ned i presselogen, og Victor får oveni lidt inside-information
– Hvad sagde Maze til dig?
»Vi snakkede om belægninger. Han bruger 2,1 mm i forhånden og maksimum 2,4 mm i baghånden. Og så snakkede vi om, at han limer hver gang.«
Limer? Det vil nok komme bag på en del læsere, at spillerne limer belægningen på battet umiddelbart før kampene, og det lyder også som noget klisterværk. Men den endnu våde lim gør battet elastisk og giver mere skru på boldene og gør dem hurtigere, fortæller Thor Nielsen, tidligere næstformand i bordtennis-unionen og bror til Olaf.

Bolls styrke
Grækeren Kalinikos Kreanga, verdens nr. otte, har med 230 kilometer i timen verdens hårdeste baghånd, men kan heller ikke stille noget op mod Boll. Hvad er det, der gør denne spiller så unik, at kun en kineser er bedre end ham p.t.?
»Han er utroligt atletisk, og ligegyldigt hvor, man spiller ham, så står han der,« siger Michael Maze.
»Han har forenklet spillet,« mener Thor Nielsen, der fyrer aftenens fladeste brander af:
»Han har større Boll-kontrol.«
»Hans styrke er opspringene,« fastslår Berit, Jørgen Leths søster, der har sluttet sig til os.
»Han går den lige vej uden dikkedarer,« siger Olaf Nielsen, »og så spiller han som en god bokser. D.v.s. at slagene starter helt nede i hælen og forplanter sig op gennem kroppen.« Olaf har formuleringen fra sangeren Otto Brandenburg, der engang var bokser.

Moralfilosofi
»Han risikerer meget, laver få fejl og spiller som en maskine,« udtaler Matthew Syed, tidligere Commonwealth-mester.
»Men han er ikke perfekt. Det har jeg fra hans kæreste…«
Syed er en humoristisk spiller, der gang på gang får tilskuerne til at le. Han er også fagfilosof med størst interesse for Hume og Wittgenstein, moral og metafysik. Han siger til Information, at det største moralskfilosofiske problem i dag er genetik. Syed er desuden kandidat for Labour til det engelske parlament og beundrer Blair for realitetssans, for at have forstået den nye økonomi samt for at formulere sine visioner godt.
Takket være ham har Labour succes, mens de konservative er konfuse.
Olaf Nielsen foreslår, at jeg stiller det kontroversielle spørgsmål:
Kunne John Cleese, som er en strålende humorist, også blive en god bordtennisspiller?
»Han har lange arme,« svarer Syed efter kort betænkningstid.
»Men man kan være i tvivl, om han kan ramme bolden.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her