Læsetid: 0 min.

Bornholmer med stort V

En mand i klemme mellem sin lune plads i Folketinget og en kold skulder fra bornholmerne
18. december 2002

Portræt
I disse dage er halvdelen af Folketingets trafikudvalg på udflugt til Bornholm for at høre, om borgerne på den fjerntliggende ø har noget at tilføje til deres højlydte protest over, at 170 medlemmer af Folketinget vil nedlægge den klassiske natfærge mellem Rønne og København i forbindelse med udbud af BornholmsTrafikken.
Bornholmerne vil ikke af med natruten, for alternativet er at rejse via Ystad på svenskernes nåde, at overnatte på hotel i København forud for morgenmøder eller at spilde en dag på en kombineret gods- og passagerfærge, som tilmed havner i Køge, 40 minutters togkørsel fra København.
De velhavende og Folketingets medlemmer har dog også en helt anden mulighed: At flyve.
Information har spurgt et af Bornholms to folketingsmedlemmer Thor Gunnar Kofoed (V), om han vil stemme imod forliget, når det til foråret kommer til afstemning i Folketinget. Det vil han ikke sige ja eller nej til.
På Venstres hjemmeside præsenterer han sig »Som bornholmer – med stort B, og bornholmsk folketingsmedlem er mit primære fokus selvfølgelig Bornholm. Jeg vil arbejde for at få bornholmske interesser på den politiske dagsorden samt at få Bornholm ligestillet med resten af Danmark ...«
Information spørger derfor Thor Gunnar Kofoed:
– Er du virkelig en rigtig bornholmer?
»Ja, jeg er født og opvokset på Bornholm, hvor jeg i dag har min gård, og med mit efternavn kan jeg sige, at en af mine forfædre kom til Bornholm omkring 1340.«

Sverige ikke for alle
– Hvad mener du så om færgeforliget?
»Vi er nødt til at have nogle brugbare løsninger på at komme til og fra Sjælland. Det er ikke alle, der kan komme gennem Sverige. At sætte sit liv på og sin lid til en svensk regel, det kan altid være farligt, det har vi absolut erfaret i det bornholmske samfund.«
– Derfor stemmer du imod færgeforliget, hvis en direkte natrute til Sjælland ikke bevares?
»Nej, det vil jeg ikke sige, for det kommer også lidt an på, at hvis man kan få en god transitordning gennem Sverige, så vil det rent logisk være det mest moderne og det hurtigste. Det vil være fremtiden.«
– Du accepterer altså alligevel at gøre bornholmerne afhængige af svenske love?
»Hmm, ikke så, nej, hvis du kan køre sådan transit efter danske regler uden at blive kontrolleret af svenskerne ...«
– Hvis transitaftale og kapaciteten på færgerne til Ystad er i orden, så er en direkte natforbindelse til Sjælland ikke afgørende for dig?
»Det vil de andre tilbud vise, om det er.«
– Når loven kommer til behandling til marts kan det altså ikke udelukkes, at du stemmer for, selv om den faste natfærge forsvinder?
»Hvis jeg sagde, at det kunne udelukkes, at jeg stemmer for, ville jeg ikke have nogen indflydelse på det resultat, der kommer af følgegruppen (som arbejder med betingelserne for udbuddet af BornholmsTrafikken, red.).«
Nogle langt mod øst vil nok lidt uhøfligt kalde Venstre-politikeren Thor Gunnar Kofoed for bornholmer med stort V.
Et fingerpeg herom ligger allerede på hjemmesiden, hvor han omhyggeligt sætter Bornholm i fokus. For lige efter den troserklæring tilføjer han: »Men jeg bruger naturligvis ikke kun min tid på bornholmske interesser.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her