Læsetid: 3 min.

Danser med journalistikken

Ulla Terkelsen er kendt for knivskarp analyse og klarsprog. Hun tænker lige så hurtigt, som hun snakker
3. december 2002

Portræt
Ulla Terkelsen, der lægger navn til et teaterstykke på Aveny-T, kommer fra et hjem med klaver, dog ikke fra ’et hjem med klaver’ i den overførte betydning. Om klaveret kunne familien samles og synge den gamle sang Lille Viggo, vil du ride ranke, så intet øje var tørt. Hendes mor trakterede klaveret, far var en stor malermester i Århus, Holger Staalby, og Ulla kom i gymnasiet på byens traditionsbundne katedralskole (kendt fra Malmros-filmene). En kort overgang i sin pure ungdom var hun med i den lokale afdeling af DKP, kommunisterne. Politiske iagttagere fra dengang mener, at det, hun især var fascineret af, var afdelingens store kaffekande af mærket Madam Blå, som gav en vis hyggeatmosfære.
Navnet Terkelsen giftede hun sig til, og sammen med sin daværende mand flyttede hun efter endt gymnasietid til Polen, hvor hun studerede ved universitetet i Warszawa i et års tid og begejstredes over bl.a. det polske kunstnerliv, som dengang var betydeligt mere interessant end i dag. I det hele taget har hun principielt let ved at begejstres over det, hun nu engang er midt i.

Med i kongerække
Hjemme igen blev hun journalistelev på den socialdemokratiske avis i Århus, Demokraten, hvor hun hurtigt blev forfremmet fra bagside- til udenrigsredaktør pga. af sine evner. Herved indgik hun i den nu forlængst bladdøde avis’ ’kongerække’ af udenrigsredaktører, der også omfattede Jørgen E. Petersen, Jørgen Flindt Petersen og Ole Sippel.
Hun havde også en stor interesse for kunst og kultur – fra 70’ernes moderniserede visesang til avantgardekunst. Således optrådte hun på POEX-udstillingen på Den Frie i København, hvor hun, iført stram, sort kjole og en rød rose, sang schlageren Goodbye, Jimmy, goodbye som led i en stærkt eksperimenterende udstilling med blandede kunstformer.
Ulla Terkelsens første trin ud i den større verden gik via London, hvor hun i små 10 år (1967-76) var freelance-korrespondent for især Danmarks Radio. Hun fascineredes af det irske folk og skrev bogen Det almægtige gevær. Efterfølgende blev hun ansat i aktualitetsafdelingen på DR for så at avancere til en stilling som afholdt og fagligt kompetent redaktionschef for TV-Avisen under Hans Morten Rubin 1976-84. Så fulgte nogle år som korrespondent i Washington, indtil Jørgen Schleimann tog hende med over til opbygningen af det nye TV2 som sin markante nyhedschef.
De seneste 10 år har offentligheden kendt hende som flyvende reporter – med baser i hhv. Bruxelles, Berlin og London (igen) – på pletten i snart sagt alverdens brændpunkter (Kosovo, New York 11. september, de mellemeuropæiske oversvømmelser, osv.), hvorfra hun afleverer sine indslag i knivskarp analyse og klarsprog, så enhver kan fatte problematikkerne helt ind til benet. Hertil kommer, at hun færdes lige hjemmevant på de bonede gulve i løbende dialog med denne verdens store politikere som i de værste slumkvarterer, fordi hun har let kontakt med enhver. Hun har også afleveret indslag i forbindelse med Tour de France (Jan Ulrichs mor) og fodbold-VM (Englands svenske træner), små perler, og således er intet hende fremmed.

Dansemester
Dansemesteren hed en Kierkegaard-antologi, som Henrik Stangerup engang redigerede. Han mente, at Kierkegaards sprog og filosoferen var så let som en dans. Ulla Terkelsen er en journalistikkens dansemester – en af de få, vi har, af international klasse.
Hendes force er en efterhånden meget stor ballast af viden om alt fra politik til kultur, kombineret med at hun både tænker og snakker lynhurtigt. Hun har aldrig beklaget sig over at være kvinde i et mandefag, tværtimod har man en fornemmelse af, at hun ikke er helt med, når andre kvinder skyder deres mangelfulde karrierer ind under, at de er netop kvinder. I hendes tilfælde har det medført en tilværelse med evig rejseaktivitet og et stort kendskab til hotelværelser indefra.
Med til billedet hører også, at hun er operainteresseret Wagner-freak, der kan finde på at rejse meget langt over landegrænserne for at se en kvalitetsopførelse – f.eks. helt hjem til Århus.

Ulla Terkelsen
Født i 1944. Udenrigskorrespondent på TV2 og titelfigur i teaterstykket Danser med Ulla Terkelsen, der i dag har premiere på Aveny-T. Instruktøren Lotte Svendsen kalder hende den største kvindelige autoritet i Danmark næst efter dronningen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her