Læsetid: 3 min.

Mod deadline

Splittelser i godhedens akse
6. december 2002

(2. sektion)

Fjernsyn
Rusland er sfinxen. Stum af
lyst og ve,
badet i blod af fattige og rige,
den stirrer på dig. Tyrens
hvide brud,
med kærlighed og had tillige...

Det er en strofe fra Alexander Bloks mægtige digt om »Skytherne«, en sort perle ikke bare i den russiske, men også i hele den moderne poesi. Den blev citeret i tirsdag aftens Deadline som afslutning på programmets beskæftigen sig med løsladelsen af Akhmed Sakajev.
Oversættelsen er Georg Sarauws, fra hans Russiske Digte 1900-1950 på Wivels forlag i 1950. I forordet til udvalget skriver Sarauw præcist, at Blok i dette digt »rækker den ene hånd ud mod Vesteuropa, den anden holder han knyttet på ryggen, parat til at slå«.
Den seniorforsker af en ekspert, som elskeligt afsluttede sine kloge betragtninger med Bloks strofe, fortalte også, at en russisk embedsperson i Europaparlamentet havde udbredt sig om, hvordan »mopsen ikke skulle bjæffe ad elefanten« – mod belæg i et gammelt eventyr, hvor elefanten ganske vist ikke er for klog, men det formodes vesteuropæiske medlemmer af det parlament jo ikke at vide noget om.
Når Vanessa Redgrave derfor kan hilse Sakajevs løsladelse velkommen med smukke ord om, at »sandheden altid vil trænge igennem til sidst, såfremt den altså er sand for den, der fører den frem« (for nu at bavle filosofisk) – så er det jo også sådan, at den blåøjede godtroenhed i den slags udsagn, selv afleveret med den rutinerede skuespillers perfekte timing, ikke nødvendigvis vinder tilsvarende blåøjet genklang i modtagerens opfattelse af sandheden. Det er jo et skuespil, der er blevet opført, med Akhmed Sakajev og Vanessa Redgrave i to hovedroller, og det er blevet spillet for lukkede døre, som om det var Sartre, der havde skrevet det.
Medierne – tv i det her tilfælde – har hen ad vejen gjort meget lidt for at afdække betingelserne for denne mørklægning. Selv om et par raske journalister af den gamle skole – dem, der ikke har travlt med at sidde foran tre kameraer hele tiden med nyt jakkesæt og snedig slipseknude – den slags, der arbejder i marken, slagmarken – vel nok kunne have boret i både det ene og det andet, her i landet såvel som i Rusland.

I mopsens kurv
Som den canadiske reporter, der leverede grundfilmen i mandagens Horisont via den britiske Channel 4. Fra Nigeria.
Ganske vist var der ikke, som programmet ellers var annonceret, tale om en udsendelse, der tog afsæt i Miss World-kandidaterne, den efterfølgende sharia-fatwa mod den kvindelige journalist, der gjorde sig morsom på profetens bekostning, og hvad deraf fulgte.
Men den blåøjede miss et-eller-andet, der i optakten vinkede nervøst til en lille flok farverigt vrikkende mandlige nigerianske dansere – »tyrens hvide brud« som Aleksander Blok sagde – var en diskret skræmmende optakt til noget langt værre.
Reporterens rejse gennem det splittede, forarmede og svigtede land, fra fattigdommen i det kristne syd til fattigdommen i det muslimske nord gennem fattigdommen i midten med alle grænsedragningerne mellem splittede stammebefolkninger, efterlod en forfærdende fornemmelse af absolut håbløshed.
Kan det virkelig være disse eksotiske stammekrigere med deres fjollede ideer om, hvordan man skal opføre sig, besatte af hver sin store fremmede religion og for kort tid siden sat fri af koloniherrernes strammende jerngreb, der tilsammen er »ondskabens akse«?
Den modsatte, som må være godhedens, kunne man samme aften i TV-avisen se fremført fra en lokalitet, der kaldte sig Shreveport, Louisiana, hvor George W. Bush gav den hele armen som rabble-rouser for en flok mennesker, der så ud til mest at være geriatriske tilfælde af overvejende krigerisk hunkøn med ’Old Glory’ i skov fra de oprakt skælvende kløer.
Og når kammerat Putin ikke direkte kom på skærmen for at sige noget grimt om Danmark, skyldes det, at han var på rejse til Kina og Indien for at inddæmme den islamiske ondskab i Centralasien.
Formand Fogh? Han siger ingenting, for alt det her er ikke politisk.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu