Læsetid: 2 min.

Drastisk fald i Øst-kriminalitet

Stik imod den almindelige opfattelse sker der et voldsomt dyk i kriminaliteten fra øst, viser kortlægning. Politichef og forsker afliver frygt
7. december 2002

Stik imod den almindelige opfattelse sker der et voldsomt dyk
i kriminaliteten fra øst, viser kortlægning. Politichef og forsker afliver frygt

Den kriminalitet, der traditionelt bliver begået af østeuropæiske forbrydere, er på drastisk retur herhjemme.
Det viser en kortlægning foretaget af Information.
De seneste fem år er indsmugling af narko, indbrud i sommerhuse, butikstyverier, smugleri, samt bil- og cykeltyverier faldet med knap en tredjedel, viser Rigspolitiets tal.
Faldet sker samtidig med, at frygten for Østeuropas rå bander stiger, når EU udvider med ti lande øst for det tidligere jerntæppe.
En frygt, som i følge både Rigspolitiet og Dansk Udenrigspolitisk Institut (DUPI) er stærkt overdrevet.

Politi aflyser frygt
»Der er pisket et frygtscenario op, som er helt horribelt og slet ikke har hold i virkeligheden. Og Danmark er i virkeligheden slet ikke hårdt ramt, viser det sig,« siger forsker Kenneth Schmidt Hansen, der står bag en ny DUPI-rapport om EU-udvidelsen og kriminalitet.
Også chefen for Rigspolitiets internationale afdeling, politimester Jens Henrik Højbjerg, mener at frygten for østeuropæiske kriminelle er overdrevet:
»Der er helt klart ikke grund til frygt. De kriminelle, der ønsker at operere i Danmark, de er her jo allerede. Og opgørelsen viser, at vi faktisk har ret godt styr på dem,« siger politimesteren.
På fem år har de centrale områder, hvor østeuropæiske bander opererer, vist et markant fald på 30 procent i kriminaliteten, viser kortlægningen.
Østeuropæiske bander har igennem flere år været i søgelyset for at stå bag en bred vifte af forbrydelser i Danmark: Systematiske indbrud i sommerhuse; smugling af syntetisk narko fra laboratorier i Centraleuropa og de baltiske stater; fup-asylsøgere, der stjal med arme og ben i butikkerne; indsmugling af cigaretter særligt fra Litauen, og illegal eksport af stjålne cykler og biler.
Når statsminister Anders Fogh Rasmussen i næste uge holder det afgørende topmøde med de ti ansøgerlande, så frygter befolkningerne i EU en eksplosion i kriminaliteten, viser en måling fra Standard Eurobarometer.

Mindre kriminalitet
Men borgernes frygt er ubegrundet. Det får ikke betydning, at vi nu inviterer ti lande fra Østeuropa indenfor, mener forskeren bag
DUPI-rapporten, Kenneth Schmidt Hansen:
»Bare fordi EU flytter grænserne, så kommer forbryderne ikke stormende ind over grænsebommene. Den organiserede kriminalitet har allerede organiseret sig,« fastslår han.
Politimester Jens Henrik Højbjerg, der er formand for den operative afdeling af et særlig nordisk samarbejde med de baltiske lande, peger på, at de ti kommende medlemmer af EU nu bliver deltagere i de fælles europæiske politiprojekter som Europol og Schengen.
»Det betyder, at samarbejdet og bekæmpelsen af kriminaliteten bliver endnu bedre,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu