Læsetid: 2 min.

Eksperter: Udvist iraner blev tortureret

Tortureksperter vurderer, at en 21-årig iraner er blevet udsat for tortur siden udvisning fra Danmark. Integrationsministeren i samråd i morgen
2. december 2002

Han har alle de klassiske symptomer og reaktioner på grov tortur. Når den 21-årige Ashkan Panjeheighalehei på tv-optagelser fortæller om sine torturbødlers ydmygelser og fremviser ar og mén, er eksperterne på Rehabiliterings- og forskningscentret for Torturofre (RCT) overbeviste om, at han taler sandt.
»Hans måde at fortælle på og hans reaktioner i det hele taget er genkendelige for os, der har arbejdet med torturofre i mange årÇ« siger psykolog Edith Montgomery fra RCT.
Derfor udsender RCT i dag på eget initiativ en erklæring om Ashkans sundhedstilstand og behov for behandling.
Hun har sammen med lægen Jean Hald Jensen og fysioterapeut Karen Prip, der begge er tilknyttede RCT, gennemset tre timers tv-optagelser fra et dokumentarprogram om Ashkan, og det er på baggrund af dem, de giver deres vurdering.
Som 18-årig blev han udvist fra Danmark og forsvandt få dage efter ankomsten til Teheran. Først tre år senere dukkede han op i et asylcenter i Grækenland, hvor han kunne fortælle historien om de mellemliggende års mishandlinger til tv-avisens søndagsmagasin.

Begået fejl
På den baggrund beder RCT i et brev vedlagt erklæringen integrationsministeren og om at få vurderet, om de danske myndigheder har begået fejl i forbindelse med udvisningen. Det er nemlig i strid med både den europæiske menneskerettighedskonvention og FN’s torturkonvention at udvise mennesker, der er i fare for at blive tortureret.
Ministeren skal i morgen i et samråd over for integrationsudvalget gøre rede for, hvorvidt de internationale konventioner er overholdt. Det er SF’s Anne Baastrup, der har trukket ministeren i samråd.
»Myndighederne skal holdes op på, at de har et myndighedsansvar. Så selv om en evt. fejl ligger hos den tidligere regering, så er det nu Bertel Haarders ansvar at få bragt orden i sagerne og give den unge iraner en ny asylbehandling,« siger Anne Baastrup til Information. Dermed vil han også have mulighed for at komme i kontakt med sin mor og søster, der siden januar 2000 har haft humanitær opholdstilladelse i Danmark.
Det vil også lette behandlingen, vurderer RCT.
»Det er en politisk afgørelse, om han skal til Danmark eller ej, men vi giver i erklæringen den faglige vurdering, at rehabilitering hæmmes, hvis man er adskilt fra familien. Desuden har vi haft kontakt med de græske torturcentre, og de har ikke ressourcer til at tage ham,« siger Edith Montgomery.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her