Læsetid: 3 min.

Ekstra indsats mod depression

Brugen af lykkepiller stiger fortsat i Danmark, og den har langt fra toppet endnu mener de praktiserende læger
10. december 2002

Danskerne bruger stadig mere af den antidepressive medicin eller lykkepiller, som midlet er blevet døbt i folkemunde. Lægemiddelstyrelsen opgør hvert kvartal hvor mange doser, der bliver solgt på apotekerne. De seneste tal for tredje kvartal i år viser en stigning i salget på 14 procent i forhold til tredje kvartal sidste år. Udviklingen har været konstant i mange år, og den vil fortsætte, mener formanden for Lægeforeningens Lægemiddeludvalg, Ole Eckhardt Poulsen.
»Det er rimeligt forventeligt, at forbruget stiger. Vi ligger lidt lavt i forhold til de lande, som vi sammenligner os med. Overordnet set har vi et ønske om, at alle kommer i den relevante behandling. Vi kan se, at folk stadig begår selvmord, som er den ultimative konsekvens af en depression, så der er stadig et uddækket behov for medicinen,« siger han.
Hos de praktiserende læger, som udskriver langt hovedparten af den antidepressive medicin, er formand Jørgen Lassen heller ikke i tvivl om, at der også i fremtiden vil blive udskrevet flere piller til deprimerede patienter.
»Der er ingen tvivl om, at vi får behandlet for få depressioner, men vi får også behandlet nogle, der ikke skal behandles,« siger han.
Begge problemer håber Jørgen Lasse at reducere med den nye aftale med Sygesikringen, som lægerne netop har godkendt. Med aftaler får familielægen nu penge til at bruge to nye værktøjer i kampen mod depressionerne. Den ene er en test, som gør det lettere at stille den rigtige diagnose, og den andet er en metode til at overvåge behandlingen.
»Begge dele har været brugt før, men nu får lægerne penge for det, og er derfor mere motiverede for at bruge det. Målet er en bedre behandling af depressioner, som er et stort problem,« siger Jørgen Lassen.
Aftalen træder i kraft den 1. april 2003, og ifølge beregningen vil det koste Sygesikringen 15 mio. ekstra om året, når den er fuldt indfaset efter tre år, men de penge er godt givet ud mener Jørgen Lassen.
»Jeg vil bestemt mene, at fremtiden for de deprimerede ser lysere ud med den nye aftale,« siger han.
Næstformanden i Psykiatri Fonden, Per Bech, ser stigningen af den antidepressive medicin som et udtryk for, at den gamle medicin forsvinder fra behandlingen, og at de nye piller nu også bliver brugt til at afhjælpe angst og til forebyggelse. Han advarer dog imod, at piller bliver udskrevet pr. automatik.
»Det er en glidebane, hvis man ikke også bruger psykologisk behandling, men bare udskiver medicin,« siger Per Bech, som derfor også hilser det velkomment, at de praktiserende læger sætter større fokus på depressionerne.
Han hæfter sig også ved, at flere familielæger er begyndt at tilbyde samtaleterapi. En udvikling, som formanden for de praktiserende læger bekræfter: »Samtaleterapi er en ydelse, som er stigende. Det er ikke alle læger, der kan bruge det, men der er nogle hundrede. Det er ikke de tunge patienter, vi tager os af, men vi er så priviligerede, at vi altid kan sende de svære videre.«
Hos Dansk Psykolog Forening er formanden dog bekymret for, at det voksen salg af antidepressiv medicin er et udtryk for, at man netop vælger den billige løsning.
»Set med vores briller er det et udtryk for, at man favoritiserer en behandlingsform, fordi den er billig. Terapi koster mere, men medicin skaber ikke indsigt i årsagen og afviklingen af en depression,« siger Roald Ulrichsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu