Læsetid: 2 min.

Endnu en kvinde skal stenes

Endnu en stat i Nigeria har nu dødsdømt voldtaget kvinde til stening
6. december 2002

ABUJA – Mens verdens opmærksomhed har hvilet på sagen om den dødsdømte kvinde Amina Lawal og på den skandaleombruste skønhedskonkurrence Miss World, har en sharia-domstol i staten Niger i Nigeria dømt landets tredje kvinde til døden ved stening for hor.
32-årige Fatima Usman fik sin dødsdom for to måneder siden, efter hendes far havde anmeldt sagen som en børnebidragssag til den laveste sharia-domstol i Niger.
Ifølge Fatima Usman er hun højgravid efter at være blevet voldtaget af en af sin fars venner, der i forvejen var gift, men tilbød hende ægteskab (flerkoneri er tilladt i staten Niger, red.). Da familien Usman gik til domstolene for at kræve børnebidrag af manden, bestemte den lokale dommer sig imidlertid for i stedet at tiltale både Fatima Usman og manden for hor med straffen stening i henhold til sharialoven.
Fatima Usman kunne ikke bevise over for dommeren, at hun var blevet voldtaget, da der ikke havde været fire mandlige og muslimske øjenvidner tilstede ved voldtægten. På grund af procedurevanskeligheder og lovtekniske besværligheder blev Fatima først informeret om steningsdommen for nylig; indtil da har hun derfor troet, at hun risikerede fængselsstraf i op til fem år.

Tredje dom
Med Fatima Usmans dom har Nigeria nu dømt sin tredje kvinde til døden ved stening for hor. Den første var Safyia Husseini, der blev frikendt i februar på grund af en procedurefejl. Den anden var Amina Lawal, der lige nu venter på at få sin sag for en islamisk højesteret.
»Fatimas dom viser endnu engang, hvor dårlig en stilling kvinder har i Nigeria – især i de små samfund,« siger Maryam Uwais, der sidder i advokatgruppen for steningssagerne samt i Nigerias nationale menneskerettighedskommission.
»Det generelle problem i sharia-sager er, at de lokale dommere faktisk ikke har forstand på islamisk lovgivning. De er ikke særligt belæste. Det eneste, de er interesserede i at vise er, at de er autoriteter, og at de administrerer sharia. Det er meget logisk juridisk set: Graviditet er et bevis på undfangelse, ja, – men det kan da aldrig være et holdbart bevis på hor!«
Både Fatima Usman og manden, der er far til hendes barn, har begge siddet fængslet i to måneder, men er blevet løsladt ved kaution.
De afventer begge nu den videre udvikling.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her