Læsetid: 2 min.

Erhvervsforventninger til østudvidelsen

Nu kommer næste bølge af danske virksomheder, der vil investere i de kommende EU-lande
2. december 2002

Østmarked
»Det er naturligt at komme ind på det marked nu.« Det siger Jens O. Hansen, udlandschef for Byggeriets Arbejdsgivere. En stadig bredere vifte af danske virksomheder står på spring for at komme ind i Østeuropa. Og interessen er stigende.
Med de Østeuropæiske landes forventede optagelse i den europæiske union, bliver det indre marked udvidet med over 70 millioner borgere og forbrugere. Og med en gennemsnitlig økonomisk vækst på omkring fire procent er kandidatlandene blevet et naturligt udvidelsesområde for mange danske virksomheder, der forventer stor fremgang.
Danmarks Eksportråd har vurderet potentialet for dansk eksport til kandidatlandene til at være en firedobling af det nuværende niveau efter fire års medlemskab af EU, og det vil frem til 2015 vokse til en seksdobling. Så derfor er der i de danske handelskontorer en fornemmelse af, at mange virksomheder nu skynder sig for at komme med.
Alexander Schultz fra den danske ambassade i Litauen siger:
»Der kommer en ’anden bølge’ nu. Det er de firmaer, der hidtil har været henholdende. Det vil sige mindre virksomheder, der ikke har råd til at tage de store risici, men også virksomheder, der nu satser bredt på flere kandidatlande på én gang.«
Den første bølge bestod primært af produktionsvirksomheder. Danske tekstil-virksomheder flyttede til Polen og Baltikum pga. de lave lønomkostninger. Men nu kommer den næste bølge, og i tøjfirmaet Claire Group er man klar til at rykke videre.
»Med den forventede stigning i levestandarden og lønnen er vi begyndt at kigge længere mod øst – især Ukraine – som kommende produktionsland. Men til gengæld forventer vi at se et stort salg af vores produkter i kandidatlandene,« siger Henrik Ribberholt fra Claire Groups kontor i Ikast.

Travlt med tilpasning
Kandidatlandene har haft travlt med at tilpasse lovgivningen og retssystemerne til fælles-europæiske standarder og tækkes udenlandske investorer.
»Så risikoen falder hele tiden. Det får de sidste virksomheder ud af busken,« siger Alexander Schultz.
Samme opfattelse har man hos Dansk Handel & service.
»Nu kan virksomhederne opnå stordriftfordele når alle reglerne bliver ens. Det kræver store administrative ressourcer at tilpasse sig hvert enkelt lands regler, men med udsigten til at de falder bort, mærker vi stor interesse,« siger chefkonsulent Claus Richter.
Især de baltiske lande har fået stor opmærksomhed fra danskerne. Med en vækst i BNP i 2001 på 6,2 procent, en lige så stor vækst i de kommende år og en samlet befolkning på størrelse med den svenske, har danske virksomheder investeret massivt i de tre små lande. I alt er det blevet til 6,5 milliarder kroner i løbet af de seneste år.
Formanden for Danmarks Eksportråd, Kjeld Ranum, ser lyst på de danske virksomheders muligheder.
»Danske virksomheders styrker ligger typisk i de sektorer, der kommer til at opleve stor vækst i de kommende år. Det er udviklingen af et moderne landbrug, eksport af kvalitetsfødevarer og vores ekspertise på miljø- og energiområdet,« siger Kjeld Ranum.
At det også er områder, der kan regne med store tilskud fra EU, gør dem blot mere attraktive.

s

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her