Læsetid: 1 min.

Europas aviser

20. december 2002


(2. sektion)

*Intolerancens poler »Det ekstreme højre og den ekstreme venstrefløj bekræfter, at der er i dag formes et intolerancens landkort, der skader alle, der fra den demokratiske midte og legaliteten søger retfærdige svar i en verden, som er truet af (..): Krigen om olien. Foragten for den internationale ret og dens institutioner. Oprustningen. Den unipolære verden....«
»Til tider er symmetrierne ikke smukke, men forfærdelige. Sådan sker det med det William Blake kalder den ‘skrækindjagende symmetri’, mellem Marcos’ og Chávez’ intolerante venstre og det intolerante højre med de nordamerikanske evangelister (..)og det ekstreme militante højre i USA og i Europa.« Hvis ikke demokratiet udfylder tomrummet i midten »vil de ekstreme højre og venstre gøre det.«
Forfatteren Carlos Fuentes i EL Pais

*Listens list »Konsekvensen af den irakiske redegørelse om bl.a. tysk militærhjælp betyder ikke, at man glad og fro skal gå med i krigen mod Irak. Også amerikanske firmaer var aktive i Irak, selvom der ikke var så mange som tyske. Men de talrige navne på listen, hvis den stemmer, begrunder et politisk og psykologisk pres på Berlin, som også kunne udnyttes til at bearbejde offentligheden. Forbundsregeringen ville gøre ret i at efterprøve ønskerne om støtte fra amerikanerne, tyrkerne og briterne mere grundigt, end den allerede gør.«
Ledende artikel i avisen Die Welt onsdag efter afsløringen af de tyske firmaer, der har medvirket til Iraks militæroprustning

*Arrogancens bagslag »Missilforsvarets mål er ikke at gøre usårlig, men at styrke USAs magt til at kontrollere den øvrige verden (for dens eget bedste, tror de amerikanske magthavere) og er en afsked med international våbenkontrol. Dette overmod er farligt, fordi det afliver princippet om, at vi kun via samarbejde og forhandling gør verden til et bedre sted at leve.«
Le Temps, Schweiz

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu