Læsetid: 2 min.

Europas aviser

6. december 2002


(2. sektion)

*Militær anakronisme »Krigen mod terror kan aldrig vindes militært. Alle ved det. Der er bare ingen, der siger det højt. Ingen stat har nogensinde kunnet garantere sine borgere total sikkerhed. Og i en globaliseret verden med stadigt svagere nationalstater er dette først for alvor blevet umuligt. Alligevel drømmer både Bush og den tyske regering sig tilbage til en mærkelig parallelverden, hvor regeringer var i stand til give deres borgere den garanti. For at bevare deres selvbillede af magthavere som beskyttere må de se hvert nyt terroranslag som en grund til at føre krigen endnu hårdere: Når det mislykkes at udrydde ondskaben i Afghanistan, må krigen udvides til Irak osv. osv. Og for hver gang bliver den militære tankegangs anakronistiske fallit så meget desto klarere.«
Eric Chauvistré, kommentator i die Tageszeitung

*Krig uden regler »13 måneder efter 11. september kan vi se, at krigen mod terrorisme er resulteret i mere terrorisme... Den stigende aggression, der er fulgt efter den FN-resolution, hvormed man har fanget Saddam i fælden, beviser, hvor farligt det er at lægge de gamle strategier og scenarier, som de amerikanske officerer lærer i West Point-akademiets War Games, ned over den nye tids krig. Og den viser, hvor svært det er for os europæere at lade os drage helhjertet ind i en krig, der ikke blot er asymmetrisk, men også er på vej til at blive et skakspil uden regler, hvori vores modstandere har alt at vinde og intet at tabe bortset fra det liv, som ingen værdi har for dem.«
La Repubblica

*Tyrkiet i EU »Hvis tilhængerne af at optage Tyrkiet i EU var ærlige, burde de straks gøre sig til fortalere for at afbryde processer som det af den tidligere franske præsident Giscard d’Estaing ledede forfatningskonvent. For hvad skal man med en forfatning i en union, der vil skrumpe ind til et fællesmarked? – et fællesskab, hvis sikkerhed alene NATO vil stå for, og hvis lidet succesrige bestræbelser for en fælles udenrigspolitik endegyldigt må opgives? Det kan man naturligvis udmærket gå ind for, men så bør man i det mindste stå frem og sige det åbent.«
Frankfurter Allgemeine

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu