Læsetid: 5 min.

Falcks hårde polske drenge

I et land, hvor forskellen på rig og fattig er stor og alt betales kontant, er der penge i at beskytte mennesker, værdier og rede penge. Danske Falck er med over 9.000 ansatte den største aktør på det enorme polske marked for ’sikkerhed’
2. december 2002

Succes
WARSZAWA – Han går ind bag afskærmningen. Tømmer maskinpistolens magasin på den fredelige måde: Ved at tage kuglerne ud med hånden. Snart kan den kortklippede polske vagtmand også smutte ind ved siden af. Her kan han frigøre sig fra sin sorte uniform og sin skudsikre vest.
Men først skal han lige række våben og kugler ind igennem lugen til kontrolrummet. Her sidder nogle andre mænd bag en stor glasrude og sikrer sig, at ingen patroner er forsvundet. Hver en kugle og hvert et våben bliver der holdt nøje regnskab med.
»De ansatte kalder stedet for ’akvariet’ på grund af den store rude. Her kan vi holde øje med alt,« siger logistikchef Gregorz Slomczewski.
Det er sidst på eftermiddagen, og der er vagtskifte hos Falcks regionalkontor i det nordlige Warszawa. Panserbiler i hobetal ruller ind bag pigtrådshegnet og ind i den topsikrede bygning. Ud af bilerne træder de bevæbnede sikkerhedsfolk efter dagens veloverståede pengetransporter. Den danske virksomhed har 3.000 ansatte alenei storregionen omkring den polske hovedstad og over 9.000 i hele Polen.
»Det svarer til, at vi havde en person ansat i hver en landsby i hele landet,« siger Carsten Nielsen, som er direktør for Falck i Polen, med slet skjult stolthed.
Lugtede potentiale
Det er nemlig gået stærkt, siden Falck i 1993 første gang gik ind på det polske marked med et par forkølede ambulancekørsler i Szczecin – den by, som ligger tættest på Danmark.
»Vi lugtede et potentiale i Polen dengang. Ikke kun inden for vores gamle felt – ambulancekørsel og redningstjenester – men også inden for sikkerhedsindustrien,« siger Erik Falck, som er vicepræsident i den verdensomspændende Group4/Falck koncern med hovedsæde i København.
»Men jeg havde ikke drømt om, at vi skulle blive så store i Polen, som vi er i dag.«
Med sine over 100 ambulancer kører Falck i dag endnu mere udrykning i Polen end dengang. Men det er sikkerhedsindustrien, som er guldgruben for firmaet. 90 procent af Falcks aktiviteter i Polen handler i dag om sikkerhed: Beskyttelse af mennesker, værdier og penge – både i form tekniske løsninger og alarmer, men først og fremmest med vagter.
»Vi befinder os i et land, hvor ni ud af ti økonomiske transaktioner foregår kontant, modsat i Danmark, hvor det vel kun er omkring 40 procent. Det betyder, at utroligt mange kontanter skal transporteres hver dag,« forklarer Polens-direktør Carsten Nielsen.
Det er her, Falck kommer ind med sine 400 panserbiler, der med lethed kan modstå enhver kalashnikov-kugleregn, og som har de obligatoriske punkterfri dæk. 60.000 pengetransporter om måneden over hele Polen bliver det til. Desuden holder Falck-ansatte vagt for private firmer og privatpersoner.
»Der er jo også potentiel grobund for kriminalitet – og dermed en større sikkerhedsrisiko for banker, forretninger, virksomheder og folk med penge – når der er så forholdsvis stor forskel på rig og fattig, som der er i Polen,« siger Carsten Nielsen.
»Heldigvis har vores pengetransporter ikke været udsat for nogle overfald,« siger han og banker i samme øjeblik under bordet.
»Men vi har her i Warszawa for nylig haft en episode, hvor en bil fulgt efter os i nogen tid. Så kontaktede vi politiet, som undersøgte sagen og signalerede til dem, at de holdt øje med dem,« tilføjer Logistikchef Grzegorz Slomczewski hurtigt.

Eksplosivt behov
Sikkerhedsindustrien er en ung, men eksplosivt voksende, industri i Østeuropa, ikke mindst i Polen. Efterspørgslen på sikkerhed steg lige så pludseligt som Muren faldt i 1989, og behovet synes nærmest udækkeligt. Over alt i Warszawa opererer sikkerhedsfolk i gadebilledet. På McDonalds, i varehuse, på metrostationer og banegårde, ved vekselkontorer og i banker.
Så selv om Falck er det sikkerhedsselskab i Polen, som har flest ansatte, er markedsandelen ikke over ti procent.
Et utal af selskaber opererer i landet, og man regner med at 200.000 polakker i dag er beskæftiget med at holde vagt.
Hvis man fraregner sådan noget som vagter på parkeringspladser, er der cirka 120.000 beskæftiget i det, Carsten Nielsen kalder »den seriøse del« af sikkerhedsbranchen. I Polen betragtes vagter i langt højere grad end i Skandinavien som en naturlig ting og som tryghedsskabende, siger Carsten Nielsen.
»Desuden har befolkningen her altid været vant til at se mange uniformer i gadebilledet,« tilføjer han.

Et godt ’brand’
Mens navnet Falck måske ikke ringer de store klokker hos den almindelige polak, er det i branchen et godt ’brand’.
»Falck er det mest kendte navn inden for sikkerhed. Og det er nok det af firmaerne, som folk helst vil arbejde for. Det skyldes både sådan noget som, at vi betaler lønnen til tiden, men også at folk får mulighed for at vokse med firmaet og avancere. Der er meget få, som siger op, og vi har aldrig problemer med at rekruttere,« siger Dariusz Przybytniak, som er leder af Warszawa-kontoret.
I hele Falck-dynastiet i Polen er der kun to ikke-polakker ansat, nemlig en dansk økonomidirektør – og så direktør Carsten Nielsen, som er norsk.
De fleste kunder er polske selskaber – især banker – og privatpersoner. Men på væggen i receptionen hænger der også glasrammer med referencebreve fra eksempelvis Rotary og Det Amerikanske Handelskammer i byen.
Ifølge Carsten Nielsen er Falck også et godt ’brand’, fordi selskabet »giver indtryk af, at vi ved, hvad vi gør.«
»Der er to strategier, man kan anlægge, når det gælder sikkerhed. Enten så diskret som muligt eller så up-front som muligt. Vi har valgt det sidste. Når vi kommer, så ved du, at vi kommer,« siger han.
Fra regionalkontoret i Warszawa rykker Falck ud – både med ambulancer og pengetransporter – syv dage om ugen, 24 timer i døgnet, og vagtfolkene opererer i treholds-skift.
Det er intenst arbejde at transportere penge, og udenfor på parkeringspladsen står to vagter og ryger en nedgearings-cigaret, inden de skal hjem. I deres bil har der i dag været flere millioner kroner, men kun meget få penge opbevares indenfor i bygningen over natten. De hentes og bringes altid direkte.
»Det gælder om ikke at have nogle mellemstationer på vejen,« siger logistikchef Slomczewski.
Men Falck planlægger faktisk at få flere og flere penge i dets varetægt i længere perioder som led i en ny niche, som firmaet har fundet på markedet: Pengetælning.
Falck har allerede otte steder i Polen, hvor de tæller penge for virksomheder og banker.
»I Polen er bankerne begyndt af følge tendensen i EU-landene til at udlicitere visse opgaver. Det gælder også pengetælning,« siger Carsten Nielsen.
»Her ser jeg et nyt stort vækstpotentiale for os. Vi har apparatet til det.«

brun@information. dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu