Læsetid: 4 min.

FCK og de 10 nedryknings-kandidater

FCK og de 10 nedryknings-kandidaterByens hold har ikke tabt i den vanvittige liga siden 11. september
2. december 2002

Fodbold
»Det er aldrig sjovt at ligge sidst, så i øjeblikket læser vi mest avisen på hovedet,« sagde Silkeborgs træner Viggo Jensen før efterårets sidste kamp mod topholdet FC København i Parken i går.
Galgenhumor er en nødvendig egenskab for træneren i den midtjyske klub. Det ser sort ud for Silkeborg, selv om klubben ikke er lige så isoleret i den ene ende af Superliga-tabellen som FC København i den anden.
For der mangler penge og planer til at udskifte striben af nedslidte spillere med nogle, der kan støtte de unge, der af lutter nød er blevet smidt for løverne i dette plagsomme efterår.
Havde der været mere bid i FCK-løven var Silkeborg ikke sluppet fra Parken i går med et nederlag på tre mål scoret på otte minutter i 1. halvleg af Todi Jonsson (to) og Zuma!
Det var drenge mod mænd, ren overmatching. I det perspektiv var det flot af Silkeborg at bide igen efter pausen, hvor jyderne lagde fra land med to gedigne scoringschancer. Siden var det keeper Henrik Ipsen, der med sine parader hindrede, at 3-0 nederlaget blev dobbelt så stort.

Nedslidte
Jydernes mange skader (nedslidning) taget i betragtning er det meget godt, at Silkeborg overvintrer på første plads fra bunden med 17 point.
Det er blot fem point under nedrykningsstregen, som AGF i går kravlede op over med en 1-0 over en af efterårets skuffelser, AaB. At der i øvrigt blot er 12 point fra Silkeborg og op til Brøndby på andenpladsen siger alt om en »vanvittig liga«.
Den har FCK som over-favorit til mesterskabet, Brøndby som dark horse – og 10 klubber i nedrykningsfare.
»Normalt er 30 point nok til at undgå nedrykning, men den gælder ikke i år,« sagde Farums træner Christian Andersen, da oprykkerne for to uger siden havde besejret Silkeborg.
Siden har klubben fra den plagede kommune tabt 1-7 til Brøndby, mens det i går blev 2-1 over OB på to mål i overtiden.

Farum på hestekur
Farum skal nu igennem den hestekur med tvungen lønnedgang, som Silkeborg pålagde sine spillere tidligere på efteråret. Kanske, at det kan lette, at holdet holder vinterpause på tredjepladsen med to point mindre end Brøndbys 29 point.
Michael Laudrups hold sluttede sit forsømte efterår med med 2-0 over Køge på to sene mål af indskiftede Mattias Jonsson og Peter Foldgast.
FC Københavns position som dansk klubfodbold førerhund kan og skal ikke anfægtes. 11 sejre og to nederlag i 18 kampe taler for sig selv. Og økonomisk er Byens Hold endnu stærkere end konkurrenterne – og i toppen tilskuermæssigt med det væsentlige bidrag til en publikumsfremgang på godt 20 procent.
At man så godt kunne ønske sig mere flamboyant spil og flere mål er en anden sag.
Det er meget godt, at FCK har Superligaens bedste forsvar, som blot har lukket 16 mål ind i 18 kampe. Men topholdet er altså kun på femtepladsen efter Brøndby, Esbjerg, Viborg og Køge, når det handler om at score mål. Med en forwardtrio som Zuma, Peter Møller og Todi Jonsson er det pauvert, og det sætter spørgsmålstegn ved dette FCK’s hold internationale potentiale. For »med al respekt«, som Don Ø siger, så har modstanden i ligaen været på det jævne, meget jævne, i dette efterår.
Det falder snublende nær at kalde forårets 15 kampe en ekspeditionssag i FCK’s kampagne mod det tredje mesterskab på 10 år. Umiddelbart er det svært at se, hvem der skal kunne vippe klubben af førerpinden.

Sidste år er længe siden
Men det sagde vi også for et år siden om Brøndby, der faktisk førte med 10 point foran FCK efter efteråret. I et vaklende forår blev ni point sat over styr, træner Hareide måtte gå, og kun en hårfin 1-1 kamp mod FCK i Parken sikrede Brøndby DM-titlen.
Psykologisk er det lettere at være den jagende end at være den jagede.
Som Michael Laudrups stilrenoverede Brøndby-hold sluttede efteråret med ni træffere i to kampe stilles der spørgsmål til hamskiftet fra det sparkende 4-4-2 til det rund-bold-spillende 4-3-3.
Det har holdt hårdt, men dels har vinderen altid ret, som Laudrup altid selv har sagt. Dels står Brøndby efter et hårdt efterår som det næstmest scorende hold i Superligaen med det næstbedste forsvar.
Brøndby har med 36 træffere scoret to mål i snit pr. kamp, mens der er røget lidt over et mål pr. kamp ind bag Mogens Krogh, som mod Køge takkede af efter 11 år mellem stængerne.
Det er ikke et hold i krise, der går på vinterferie med de resultater. Dertil skal lægges, at der er spillet en to-tre unge nye folk ind – Thomas Kahlenberg, Allan Olesen, og Jonas Kamper – plus nyindkøbte Morten Wieghorst og Kaspar Dalgas.
Det kan godt blive en ny spændende duel mellem de to – og 10 andre, der slås for at undgå nedrykning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her