Læsetid: 2 min.

Film i tv

30. december 2002

Guldfeber
*I denne klassiker fra 1925 er Chaplin den håbefulde guldgraver, der sammen med digre Big Jim går på jagt efter den forjættende guldskat i Alaskas snekulde.
Det er en af Chaplins største successer og sagnomspunden for sine højdepunkter: scenen, hvor bjerghytten er ved at vælte ud over afgrunden, dansen med rundstykkerne, tilberedningen af skoene som måltid for den sultende guldgraver, og de rørende optrin med the little fellow, da han ugengældt forelsker sig i saloon-pigen Georgia.
Men det er tilladt at foretrække den mere robuste og frække Chaplin-figur fra de kortere stumfilm uden lille fyr-sentimentalitet. Her giver Chaplin gerne elegante spark bagud efter sine modstandere – hvis han kan nå at flygte i en fart!
DR 2, kl. 15.40-17.00

Superman II
*Superman er nok et overmenneske, men hvem siger, at han skal have det let.
I den mere humoristiske fortsættelse af succesen Superman fra 1978 gør Christopher Reeve et overmenneskeligt forsøg på at være ganske almindelig. Han gifter sig med sin kæreste, reporteren Lois Lane, men netop da han er mest indstillet på at nyde hvedebrødsdagene, opfordres han af sin præsident om at stille sine kræfter til rådighed for fædrelandet.
Superman må en tur til planeten Krypton for atter at få sin overmenneskelig styrke, hvorefter han flyver til Metropolis for at bekæmpe verdensfredens onde udfordrere. Filmen nydes nok bedst, hvis man ser bort fra aktuelle paralleller.
Manuskriptet baserer sig selvfølgelig stadig på Jerry Siegels og Joe Shusters klassiske tegneserie-figur. Men instruktøren Richard Lester, der i sin tid slog igennem med Beatles-filmene, er en uærbødig herre, som mindre betoner det mytiske end det surrealistiske i sin skægge destruktionsleg midt i Manhattan. Filmen er en super-supermansproduktion, både flot og let til bens.
Heller ikke de velspillende Christopher Reeve og Margot Kidder (Lois Lane) lader sig tynge af myterne. Begge har iøvrigt haft tragiske skæbner. Reeve blev i 1995 lammet fra halsen og nedefter efter en rideulykke, og også Kidder har (periodisk) måttet ty til rullestolen efter alvorlige uheld og personlige problemer.
DR 1, kl. 15.55-18.00

The Doors
*Sangeren i rockgruppen The Doors, Jim Morrison, var en ustyrlig rebel, visionær poet, dødsbesat desperado, tæt-drikkende livsnyder og romantisk selvødelægger.
På fire-fem år brændte han sit lys i begge ender og døde i 1971, kun 27 år gammel. Men han fik på kort tid skabt så megen intens og høj-erotisk rockmusik, at hans og gruppens plader stadig lever og bliver dyrket.
En af Jim Morrisons beundrere er instruktøren Oliver Stone, der med den stort opsatte The Doors fra 1991 gjorde sit til at holde myten i live med et smældende, hektisk ophedet shownummer af en film. Lutter overskrifter og uden virkelig sans for Morrisons og The Doors poesi og musikalske vingefang.
TV2 Zulu, kl. 20.45-23.05

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her