Læsetid: 2 min.

Film i tv

28. december 2002

Diktatoren
*En ny, gennem-restaureret udgave af Chaplin-klassikeren fra 1940 er hovedretten i DR 2s flotte Chaplin-lørdag, der også bringer nyfundne privatoptagelser fra de studier, hvor Chaplin lavede filmen.
Det er i Diktatoren Chaplin som Hitler danser med en globus, der er let som en ballon – et komisk fantasi-fuldt højdepunkt. Chaplin spiller dobbeltrollen som jødisk barber og tyrannen Hynkel. De bliver forvekslet, hvad der giver barberen mulighed for at gøre sig til talerør for Chaplins store afsluttende, lidenskabelige appel til verden om fred, sammenhold og tolerance. En stadig aktuel opsang!
DR 2, lørdag kl. 21.00-23.00

Hendes majestæt Mrs. Brown
*Når Judi Dench kan spille Dronning Victoria, så englene synger, kan hun selvfølgelig også være M i den nye James Bond-film Die Anothe Day. Den 68-årige skuespillerinde kan klare lidt af hvert, også at spille den Alzheimer–ramte Iris i filmen om forfatterinden Iris Murdoch.
I Hendes majestæt Mrs. Brown er Judi Dench den dronning Victoria, der – berygtet for snerperi – gav en helt tidsalder i 1800-tallet et navn, som stod for dobbeltmoral, bornerthed og snobberi. Men John Maddens herligt velspillede film fra 1997 viser dronningen fra en anden side. Enormt myndig, men først og fremmest er yderst følelsesbestemt, livskraftig og usnobbet. Først senere blev hun meget ubøjelige.
Filmen centrerer sig om dronningens intime venskabforhold til den vitale skotte og personlige opvarter, John Brown, en fræk fyr, der stort set blæser på hofetiketten. Brown taler direkte til Victorias følelser. På den måde fornemmer hun sin sorg over ægtemanden Alberts død anerkendt for, hvad den er, og ikke bare respekteret på afstand. Og derfor lytter hun til ham, når han anbefaler hende at blive mere aktiv og udadvendt.
Staldmanden Brown etablerer sig hurtigt som en ledende skikkelse ved hoffet. Han frigører dronningen fra den indadvendte sorg og sætter skub i hendes liv. Hvor tæt er venskabet? Lurer skandalen i kulissen?
Som Judi Dench fremstiller Victoria, er hun mere en statelig matrone end en potentiel elskerinde. Men det er et prægtigt samspil, for Billy Connollys Brown – provokatør, tro tjener og dybt engageret ven – står utrolig godt til Judi Dench’ æggende ubevægelighed og underspillede livsgnist.
TV2 Zulu, lørdag kl. 19.30-21.15

Byens lys
*Chaplins pantomime-komedie er dristigt fremstillet i 1930, da tonefilmen allerede var brudt frem med succes i Amerika. Dens sentimentale forvekslingshistorie om den blinde blomsterpige, der tror vagabonden er millionær og helbredes af ham, er Chaplins påskud for at opbygge en række blændende vittige enkeltscener.
F. eks. da Chaplin og hans millionærven går ud sammen nytårsaften og oplever et fordrukkent mareridt af natklubløssluppenhed, spirituskørsel og fuldemandsmisforståelser. Her sprutter idéerne som nytårsfyrværkeri.
Filmens andet højdepunkt er den mesterligt opbyggede bokse-scene, udformet næsten som en ballet og balancerende mellem komik og uhygge.
DR 2, søndag kl. 16.15-17.40

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her