Læsetid: 2 min.

Film i tv

13. december 2002

Havørnen
*Hvem har nogensinde overgået Errol Flynn som en filmhelt, der er frisk uden at være fersk, elegant uden at være lapset og atletisk uden at være pralende?
I den ramsaltede sørøverfilm Havørnen fra 1940 spiller Flynn den uforfærdede engelske fribytter Thorpe, der i 1500-tallet bliver en torn i øjet på den spanske kong Filip og hans overlegne flåde. Thorpe er ekspert i at kapre spanske skibe, uden at dronning Elizabeth ved noget om det. Men i al hemmelighed sørger Thorpe for, at byttet havner i den engelske statskasse. Så hans engelske patriotisme fejler ikke noget.
En sådan var der også brug for, da filmen blev udsendt i 1940. Den er instrueret af Michael Curtiz, der også i klassikere som Robin Hood og Casablanca fremstår som en af det gamle Hollywoods allerbedste fortællere.
The Sea Hawk
TCM, kl. 14.00-16.20

Himlen er blå
*Der blev yderst sjældent eksperimenteret i 1950’erne danske spillefilm. Men hvad man end vil mene om den senere flittige dokumentarfilminstruktør Svend Aage Lorentz’ værk fra 1954, så kan man ikke frakende den status som er dristigt forsøg på at lave noget andet end tiårets traditonelle genrefilm.
Filmen former sig som en kalejdoskopisk skildring af en solbeskinnet sommermorgen mellem klokken halv ni og ni, hvor der sker stort og især småt for et rigt udsnit af danskere. Nogle hilser med ordene »Himlen er blå«, andre udslynger et »Pas Dem selv!« – replikker, der går igen som et omkvæd.
Kompositionen give en kæmpemæssig rollebesætning, der rummer populære, velspillende navne som periodens centrale birolleskuespiller Henry Nielsen (jovial viktualiehandler), Louis Miehe-Renard (hurtigsnakkende impressario) og Helle Virkner (forkælet societyskønhed). Men filmen satser klart på et publikum interesseret i filmkunst med stort F. Det udeblev, men de skuffede anmeldere fremhævede alligevel en episode med en Bodil-belønnet Tove Maës som en meget æterisk-erotisk, schizofren ungpige.
I dag er det mere kunstigheden end poesien, der falder i øjnene i både dette afsnit og i filmen som helhed. Nok er filmen optaget på ægte frilufts-locations, men den litterære fortænktheds indeklima siver gennem det hele. Lorentz har selv skrevet manuskriptet med Finn Methling.
DK4, kl. 20.30-22.10

Araknofobi
*Edderkoppeskræk kan være en magtfuld følelse. Denne gyser fra 1990 spiller drevent på den irrationelle frygt – overtegnede måtte se væk adskillige gange i biografen. Måske går det bedre i hjemmets trygge havn.
Filmen er instrueret af den betroede Steven Spielberg-producer Frank Marshall og blev af fagbladet Variety kaldt den mest nervepirrende chokfilm siden mesterns egen hajfilm fra 1975, Dødens gab. Hovedpersonen er en ung læge (Jeff Daniels), der overtager en praksis i en lilleby, som efterhånden er ved at blive overtaget af edderkopper.
Tykke John Goodman dukker op som meget kontant edderkoppebekæmper i den lige så kontante gyser.
TV3+, kl. 21.00-23.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her