Læsetid: 2 min.

Film i tv

12. december 2002

Hamburger Hill
*Mens pigerne hjemme i USA lader håret gro og morer sig med at »kneppe for fred«, som det siges i filmen, oplever den stakkels fodtudse helvede på jord i de vietnamsiske regnskove.
John Irvins barske krigsfilm fra 1987 er et forsøg på at yde den evige infanterist retfærdighed. Soldaten, som ikke ser nogen mening i krigen i Vietnam, men alligevel kæmper stædigt og pligttro side og side med kammeraterne for at nå op på Hamburger Hill.
Som pågående mareridtsmaleri er denne historie om krigernes Kameradschaft særdeles dygtigt gennemført. I realisme og troværdighed overgår den f.eks. langt Oliver Stones mere opreklamerede Platoon. Men efterhånden som man mærker hensigten, bliver man forstemt, for hvad skal man stille op med denne soldaterforherligelse? Er soldater totalt løsrevet fra et moralsk ansvar for den krig, de er med til at føre?
Filmens manuskriptforfatter, James Carabatsos, kæmpede selv i Vietnam og interesserer sig ikke for the universal soldiers ansvar. Han skrev også høgefilmen Heartbreak Ridge (1986) for Clint Eastwood. En ubehagelig, men ikke talentløs herre.
TV2 Zulu, k. 21.50-23.40

Mod fjerne horisonter
*James Stewart har en god western-rolle her som lederen af en karavane med nybyggere på vej mod Oregon.
Vi er i 1880’erne og på vej mod civiliserede tider vestpå, men Stewarts figur har en hemmelig voldelig fortid, og det mindes han om, da en af hans gamle raider-kammerater, spillet af Arthur Kennedy, slutter sig til karavanen og skaber voldsomme konflikter. Har Stewart for alvor lagt den kriminelle fortid bag sig?
Filmen er fra 1952 og instrueret af Anthony Mann, en af datidens bedste i western-genren og især stærk i actionscener og naturoptagelser, der forstærker det indre drama. Mann arbejdede inspireret sammen med James Stewart, som han gav en ny autoritet og intensitet i ikke helt entydige helteroller. Den senere stjerne Rock Hudson ses i en birolle.
Bend of the River
TV3, kl. 01.00-02.40

I tvivlens skygge
*Den er Alfred Hitchcocks egen yndlingsfilm blandt de 54 værker, spændingsmesteren nåede at lave. En psykologisk krimi fra 1943 om en charmerende djævels gnidningsløse indtrængen i den solbeskinnede californiske lille-by med det smukke navn Santa Rosa.
Den onde selv skjuler sig under verdensmanden Charlie Oacklands besnærende overflade. Han kommer på uventet besøg hos den provinsielle familie i Santa Rosa og knytter sig især til sin niece, som forguder ham. Men vi ved mere om ham, end hun gør, og er derfor bange for, hvad han skal finde på.
Sammen med den begavede forfatter Thornton Wilder, hvis manuskriptarbejde Hitchcock var meget begejstret for, tegner instruktøren et fint nuanceret og vittigt billede af amerikansk småborgerlighed i skyggen af den store trussel udefra – unægtelig et aktuelt tema i året 1943.
Joseph Cotten er den forførende onkel, og Teresa Wright spiller niecen, som får en frygtelig mistanke.
TV3, kl. 02.40-04.35

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her