Læsetid: 2 min.

FILM I TV

11. december 2002

Det er herligt at leve
*Frank Capras dramatisk omtumlede lilleby-historie var i mange år DR’s gode bud på at bringe os i julestemning.
Det er her, James Stewart spiller en typisk Stewartsk rolle som den lidt anonyme familiefar, der kæmper for at skabe mening i sit liv, men fortvivler og vil begå selvmord. En skytsengel kommer ham til hjælp, og han opdager, at intet havde været det samme uden hans tilstedeværelse.
Det er nok Stewarts centrale præstation i en lang glorværdig karriere og samtidig en af Frank Capras vægtigste film – selv om den bygger på en historie, der oprindeligt var klein nok til at være skrevet som julekort.
Capras top-position i amerikansk film svarede i 1930’erne og 40’erne lidt til den, Steven Spielberg har i dag, men Capra brændte hurtigere ud. Gloria Grahame, Donna Reed, Lionel Barrymore og Thomas Mitchell ses i briroller.
It’s a Wonderful Life
Sverige 1, kl. 13.15-15.30

Pigtråd på Texas Ranch
*Kirk Douglas er fuld af utæmmelig energi og stridslyst i den seværdige western fra 1954, instrueret af den legendariske King Vidor. Allerede i stumfilmperioden skabte Vidor sine første klassikere, og det skærpede hans visuelle sans: som andre stumfilmsinstrulktører trænede han tidligt sit blik til at fortælle historien gennem billedet alene.
Douglas spiller den rastløse cowboy Dempsey, der lider af et højst specielt traume: han kan ikke udstå pigtråd efter at pigtråden har været skyld i hans broders død. Men aversionen skyldes også Dempseys indædte tro på individets ret til fri udfoldelse. Han tror ikke på den private ejedomsret: Amerika er for ham stadig de uanede muligheders land, som dengang de første nybyggere slog sig ned på den øde prærie.
Der er vældig punch i veteranen Vidors instruktion, som ikke skæmmes af 1950’ernes sædvanlige opstyltede patos. Se f.eks. Kirk Douglas afværge en revolverduel i en saloon ved at danse syngende rundt med sin banjo. - Claire Trevor og Jeanne Grain spiller kvinderne i hans liv.
Man Wihout a Star
TV3, kl. 03.10-04.45

Susanne
*Her er en virkelig dansk sjældenhed, hidtil uforklarligt overset og uopdrivelig på video.
Den presseroste filmatiseringen af Johannes Bucholtz’ meget læste tobinds-romanværk (der vandt Gyldendals nordiske romankonkurrence) har Astrid Villaume i en gennembrudsrolle som den kønne bagerdatter Susanne, der færdes blandt sorgløs ungdom på provinsbyens badehotel og tilbedes af den blinde Hakon, spillet af Erik Mørk.
Hun møder den charmerende, men upålidelige skibsredersøn Otto (Preben Neergård), som forgæves forsøger at forføre hende. På flugt fra sladderen og skammen bliver hun husassistent i et politimesterhjem, hvor Karin Nellemoses neurotiker-hustru skaber evig ravage.
Filmen fik tre Bodilpriser: instruktøren Torben Anton Svendsen for bedste film, Astrid Villaume for bedste hovedrolle og Erik Mørk for bedste birolle. Jeg glæder mig til at se den!
DK4, kl. 20.30-22.15

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her