Læsetid: 2 min.

Film i tv

10. december 2002

Alle elsker Lloyd
Med denne charmerende komedie fik Cameron Crowe, begavet journalist og bedst kendt for Almost Famous, en mere end lovende filmdebut i 1989. Den er en virkelig charmer om den første svære kærlighed – ikke original i handlingen, men lun og træfsikker i de enkelte situationer. John Cusack viser sin attraktive varme venlighed i afslappet udfoldelse som den jævne fyr, der forelsker sig til op over begge ører i ug-pigen spillet af Ione Skye.
Og der er herlige birollepræstationer af navne som John Mahoney (der demonstrerer, at ikke alle voksne i ungdomsfilm behøver være idioter) og af Johns – altid gode – søster Joan
Cusack, samt Lili Taylor og Eric Stoltz.
Say Anything. TvDanmark 1, kl. 21.00-23.00

Den tynde mand
Kriminalkomedien fra 1934 er blevet klassisk som brillant 1930’er-typisk Hollywoodunderholdning – munter og ekspatisk og den første i en serie på fem.
I dem alle er William Powell og Myrna Loy det sofistikerede, elegante rigmandsægtepar Nick og Nora, der på ubekymret vis og i selskab med deres foxterrier Asta opklarer nogle ikke alt for skræmmende forbrydelser.
Herhjemme efterlignede Johan Jacobsen serien i sin ’sagfører’-film med Gunnar Lauring og Beatrice Bonnesen. Og så sent som i 1993 lod Woody Allen sig inspirere af stilen i Manhattan Murder Mystery med Diane Keaton. En særlig pointe i alle disse film er det, at helten og heltinden er gift; ved humorens og drilleriets hjælp overlever ægteskabets romantiske følelser. Dashiell Hammett har skrevet bogen bag filmen, og W. S. van Dyke filmet den 16 dage.
TCM, kl. 23.35-01.05

Motorcykeldrengen
Francis Ford Coppolas drama fra 1983 bygger på en af den kvindelige romanforfatter S. E. Hintons mytologiseringer af de sene teenage-år. Hinton er fascineret af denne perodes romantisk usikre og ofte kriminelle verden, hvor alt er foreløbigt.
Bag ungdomsfilmens forklædning er Motorcykeldrengen da også blandt den uforudsigelige Coppolas mest hypnotiske stil-eksperimenter, der skaber et særegent univers af fremmedgørelse og teenage-desperation. Den sort-hvide billedstil, der krydres med farveindslag i det enkelte billede (!), har inspirationskilder helt tilbage til 1920’ernes tyske film-ekspressionisme. Og den skaber – svimlende virtuost – en stemningspoesi, der er vigtigere end selve historien, som Coppola har kaldt »Camus for børn«.
Mickey Rourke, som vi senest har set i en lillebitte, men effektiv rolle i Jack Nicholson-filmen Løftet, er den sagnomspundne motorcykeldreng, der har mytisk status i sin kreds og er med til at udløse blodige, men meningsløse bande-opgør. Han er den seje fyr, alle taler om, men som sjældent lader sig se. Matt Dillon er hans naive, forgudende bror, og rollebesætningen består i øvrigt af følgende kongerække: Dennis Hopper, Nicolas Cage, Larry Fishburne og Tom Waits. Diane Lane og forfatterinden S. E. Hinton selv spiller de noget underordnede kvinder.
Rumble Fish
TV3, kl. 01.00-02.35

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her