Læsetid: 2 min.

Film i tv

3. december 2002

Ægtefolk
*Med film som Elskende par og Amorosa blev svenske Mai Zetterling efterhånden så kendt som instruktør, at det gik lidt i glemmebogen, at hun i sin ungdom havde været en særdeles tiltrækkende og populær stjerne i både svenske og amerikanske film.
Ironisk nok havde den senere så benhårde feminist i hovedrollen i en filmatisering fra 1956 af August Strindbergs historie Ett dockhem, det indgik i novellesamlingen Giftas, skrevet i reaktion mod den fremspirende kvindebevægelse i almindelighed og Henrik Ibsens Et dukkehjem i særdeleshed.
Svenske filmanmeldere var enige om, at Mai Zetterling er aldeles ’lysande’ som kaptajnsfruen Gurli, der bliver veninde med den cigarrygende kvindesagskvinde Ottilia, hvilket ikke behager ægtemanden, søkaptajnen Pall. Men han gør sig gode venner med den aggressive dame og synes på den måde at få afværget faren.
Strindberg skrev Ett dockhem under sit problematiske ægteskab med den selvstændige Siri von Essen, og man kunne måske forvente en skinger tone. Men hans replikkunst og artisteri skinner ifølge datidens anmeldere igennem Anders Henriksons ret traditionelle opsætning. Kenne Fant spiller Pall i flot kaptajnsuniform, og Gunnel Broström ses som Ottilia.
Sverige 1, kl 14.45-16.00

Kat på et varmt bliktag
*En yppig Elizabeth Taylor i underkjole ligner – som Virgins Film Guide skriver – mere en luksuriøs præmie-mis end en sydende baggårds-kat i den højt gearede filmudgave af Tennessee Williams’ familiedrama fra Sydstaterne.
Det satte sindene i kog den gang i 1950’erne, da det endnu kunne forarge at gå tæt på et ungt ægtespars seksualliv – eller mangel på samme. Taylors Maggie er en sensuel udfordring for ægtemanden – en sammenbidt Paul Newman – men han kan ikke leve op til damen og skaffe familien et højt attrået skud på stammen.
I stykket er han nok mere til mænd – i filmen må man gætte sig frem, for homoseksualitet var meget tys-tys i 50’ernes Hollywood-film. Men ellers får vi sydstatsdramaet for fuld udblæsning, når Burl Ives’ stenrige Big Daddy fyrer op under konflikterne. Den solide Richard Brooks har instrueret uden mange subtiliteter.
TCM, kl. 22.00-23.50

Forelsket i København
*Henning Moritzen fik minsandten en Bodil i 1960 for sin stilige præstation som ung leder af en jazzgruppe, der møder en svensk pige med sangerindedrømme, fremstillet af den velsyngende Siw Malmquist.
Det går som det sig hør og bør, når man er Forelsket i København og ikke mindst Tivolis ballongynger. Finn Henriksen debut-instruerede efter et manuskript af den måske ikke så udpræget romantiske Henning Bahs, og det kniber med at fylde den forudsigelige historie ud.
Bent Fabricius-Bjerre har komponeret nogle ganske iørefaldende sange, og en spinkel charme har filmen da.
DK4, kl. 20.30-22.20
Mopi@Information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her