Læsetid: 2 min.

Film i tv

21. december 2002

Prinsessen holder fridag
*Audrey Hepburn, som døde i 1993, var et af Vorherres mesterværker, en lysende talentfuld stjerne, der på sin egen sarte, dårdyr-romantiske måde inkarnerede 1950’ernes pigeideal.
Hendes klassiske gennembrudsfilm fra 1953 er lille historie om en royal romance i Rom, en spinkel affære, men fortalt med letfodet elegance, charme og præcision af den dygtige William Wyler, iøvrigt efter en historie af den blacklistede Dalton Trumbo, der først blev krediteret 40 år efter.
Gregory Peck er den flotte reporter, der gør prinsesse Audreys fridag til et lille kærlighedseventyr.
Roman Holiday. DR 2,
kl. 16.30-18.25

Den sidste mohikaner
*Kæmpetalentet Daniel Day-Lewis ses sjældent, men gør hver rolle til en begivenhed. Han er lige overbevisende, hvadenten han er følsom intellektuel eller primitivt gemyt, og hans Sidste Mohikaner er da også både en flot action-helt og et ægte splittet menneske i krigen mellem englænderne og franskmændene i kolonien New York i 1757.
En hvid mand vokset op blandt rødhuderne – hvor hører han til? At han elsker en engelsk oberstdatter, så meget ved han - fuldt forståeligt, da hun spilles af den intense Madeleine Stowe i forfinet skønhedsudfoldelse.
Michael Manns Cooper-filmatisering rummer både farverigt opsatte slagscener og elementer af psykologisk problemdrama, men er først og fremmest gammeldags ramasjang-underholdning på et højere niveau end vanligt.
TV2, søndag kl. 21.10-23.00

Slip hestene løs
*»Slip hestene løs og lad vognen stå« prædiker Erik Clausen i sin ujævne, men jævnt underholdende film fra år 2000. Og så slipper han sin folkelighed ud på sit særlige blandingsfelt af folkekomedie, tendensdrama og københavnervitser.
Lettere gammeldags er Clausen, når han slår sig løs i sit univers af gæve arbejdere, stakkels enlige mødre, frække Amager-drenge, hovne tjenere, snobbede middelklasse-løg, indvandrere med charme-udtale, plus en underskov af undermennesker – det vil sige de seksuelt perverterede.
Filmen sammenfatter i handy format meget af, hvad Clausen har bedrevet rent filmisk, siden han i 1981 blæste frisk luft ind i folkekomediegenren med Cirkus Casablanca. Han spiller selv vinduespudser Bent A. Pedersen, der forelsker sig i den noget neurotiske enlige mor Vibeke, og deres respektive ensomhed er stor nok til at bygge bro over en aldersforskel på 24 år. Clausen ser betydeligt yngre ud end sine 58 år, men som inkarneret københavnsk gadedreng og fræk slagterhund er han immervæk af de alderstegne. Uden at hans spillestil dog har ikke udviklet sig synderligt gennem alle disse år - stadig den samme monotone diktion og beskedne udtryksskala.
Mere spændende er i virkeligheden Elith ’Nulle’ Nykjær som Bents partner Sigfred. Han viser sig at rumme en væmmelig hemmelighed. Også Marianne Frost skaber en god figur som den unge mor med det svigtende greb om en alt for isoleret tilværelse.
DR 1, søndag kl. 21.15-22.50

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her