Læsetid: 2 min.

Film i tv

20. december 2002

Midnight Cowboy
*Dustin Hoffman og Jon Voight forgylder denne slumtur i New York. Hoffman er den forhutlede fidusmager og lommetyv, Ratso, og Voight fremstiller den primitive cowboy-gigolo Joe Buck. Og begge spiller deres taber-roller, så ensomhed og rådvildhed skinner hjertegribende igennem de tarvelige tricks.
Deres samspil skabte meget af denne films enorme succes i slutningen af 1960’erne, hvor amerikansk film prægedes af et nyvundet frisprog, ikke mindst på det erotiske felt. Den engelske instruktør John Schlesinger og manusforfatteren Waldo Salt ville fortælle nogle grove sandheder om falskheden i den amerikanske drøm om lykke og rigdom lige om hjørnet. Den ikke for kloge midnats–cowboy og hans lille haltende hjælper bliver mange illusioner fattigere, og filmen tegner et særdeles krast billede af social elendighed og menneskelig afstumpethed i det vinterkolde New York.
Midnight Cowboy fik Oscar som bedste film, og der var også Oscars til Schlesinger og Waldo Salt. Sidstnævnte var en af de forfattere, der blev offer for hekseforfølgelsen af venstreorienterede i Hollywood.
DR 2, kl. 20.10-22.00

Fucking Åmål
*Lukas Moodysson har med tre film – teenagedramaet Fucking Åmål, kollektivist-skildringen Tilsammans og socialdramaet Lilja 4ever – placeret sig som ikke bare Sveriges, men også en af Europas førende unge instruktører.
I Fucking Åmål rammer Moodysson lige lukt ind i følelsen af at være ung, forelsket, misforstået og ugleset. Sådan har hovedpersonen det, den grimme ælling og outsider Agnes, der betages af skoleklassens mere populære, spontane og kønne rebel Elin. De to piger bliver sjælesøstre i oprøret mod provinsbyhullet Åmåls småtskårne moralbegreber, og en lesbisk kærlighed spirer frem.
Historien handler om modet til at stå ved sin følelser, og Moodysson har fået sine unge aktører Rebecca Liljeberg og Alexandra Dahlström til at agere med en livfuldhed, der er ægte følelsesstyret. Fotografisk er filmen ingen nydelse med sine mange lidt primitive nærbilleder, men på alle andre fronter har den fuldt ud fortjent sin internationale succes.
Sverige 1, kl. 21.00-22.30

Malcolm X
*Instruktør-forfatteren Spike Lee, der godt kan lide at slå nogle gevaldige herresving, går kun til få yderligheder i sin over tre timer lange, men velfortalte biografifilm om den sorte militante borgerrettighedsforkæmper Malcolm X (1925-65).
Efter en kriminel ungdom og et fængselsophold gik Malcolm ind i organisationen Black Muslims. I 1964 ændrede han sine stærke meninger om sort separatisme, og året efter blev han myrdet af medlemmer af Black Muslims. Det er Denzel Washington, der giver det fængslende portræt af en aktivist i det store format og med mange modsætninger. Filmen bygger på Malcolm X’ selvbiografi, som den blev fortalt til Roots-forfatteren Alex Haley.
TV2 Zulu, kl. 21.45-01.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her