Læsetid: 2 min.

Film i tv

19. december 2002

The Birdcage
*Mike Nichols står som instruktør af den amerikanske udgave af Mød min hr. mor (La Cage aux folles), den franske langtidssucces på teater og film
Nichols’ elegance som fortæller viser sig i en lang indledende kamerakørsel, men ellers er det den mere kontante komik han dyrker i historien om det faste bøssepar, der skal agere svigerforældre for datteren af en konservativ senator.
Hvordan skjule farmands homoseksualitet for den bornerte herre? Ikke nemt, når man samtidig ejer en transvestitbar lige under sin lejlighed og ens samlever elsker at gå i kvindeklæder og faktisk er stjerne i drag-klubben.
Robin Williams og Nathan Lane spiller det farverige bøssepar, og Gene Hackman ses som den skræmmende reaktionære senator. Ingen ringere end Elaine May har skrevet manuskriptet til den nye bearbejdelse, som blev en stor publikumssucces.
TV3, kl. 20.30-22.45

Sleepless in Seattle
*Tom Hanks er dén moderne stjerne, der smukkest viderefører arven fra Hollywoods store gamle komedie-navne (Cary Grant, James Stewart, Charles Boyer etc.).
Det gør ham særligt velegnet til at spille helten i Nora Ephron-komedien fra 1993, hvor han er en yngre, sorgramt enkemand, der på afstand forelsker sig i Meg Ryans flagrende journalist. Filmen er nemlig en skamløs pastiche på de gamle Hollywood-komedier – f.eks. Leo McCareys Han og hun, som den direkte efterligner. I Ephrons film bor han i det fotogene Seattle, hun i Baltimore – afstanden er stor, men det gør bare de romantiske muligheder endnu mere pirrende.
Nora Ephron, der også er kendt for manuskriptet til Da Harry mødte Sally, smører Hollywood-nostalgien tykt på, men det er en kvik og livlig film og
ikke mindst godt spillet af en nøgtern Hanks, der desuden
viser, at han også kan efterligne Cary Grant for sjov. Sven Nyman står for det lækre foto, og i biroller ses gode kræfter som Bill Pullman og Rosie O‘Donnell.
TV3+, kl. 21.00-22.55

Kafka
*Steven Soderbergh, der brød så lovende igennem med Sex,
lies and videotape (1989), fulgte to år efter succesen op med denne mærkeligt andenhånds og litterært prætentiøse Kafka-fantasi. Et typisk eksempel på en amerikansk instruktør forblændet af europæisk kultur med meget stort K.
Uden personligt aftryk blander filmen dygtigt en række af mesterfortælleren Kafkas temaer, figurer og stiltræk, tilsat en solid dosis fotografiske effekter fra Orson Welles' Kafka-filmatisering Processen.
Jeremy Irons ses som Kafka himself, kontormand i et forsikringsselskab og novelleforfatter om natten. Han introduceres for en gruppe anarkister – og uden selv at ville det inddrages han i deres intriger og ender med at udføre en hemmelig mission med en bombe i en mappe. Et uhyggeligt slot danner rammen for missionen.
Udover Irons medvirker navne som Theresa Russell, Joel Grey, Jeroen Krabbe, Ian Holm og Alec Guinness.
TV2 Zulu, kl. 21.45-23.20

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her