Læsetid: 2 min.

Film i tv

18. december 2002

Nonnebørn
Cæcilia Holbek Triers debutfilm fra 1998 bygger på hendes erindringer fra en opvækst på en katolsk kostskole og begynder med, at en ung mor overlader sin 11-årige datter Johanne til en skræmmende klostertilværelse.
Her hersker en næsten militærisk disciplin, og Johanne føler sig ulykkelig og forladt. Hun drilles og mobbes, og lærerinderne er stort set uforstående. Men da Johanne skaber almindelig opstandelse under et flugtforsøg, sker omvæltningen: den eneste søde novice blandt de mange disciplinryttere trøster hende, og Johanne accepterer Jesus og jomfru Maria som en slags forældre – i mangel af bedre.
Nu bliver hun from og søstrenes yndling, men skal endnu meget igennem, før regnskabet kan gøres op. For magter Johanne sådan lige med ét løsrive sig fra det fængsel, der har bestemt hendes udvikling? I hvor høj grad er hun blevet stigmatiseret af den overophedede religiøse påvirkning?
Miljøet er jo usædvanligt for dansk film, men den diskrete, lidt spage dramatisering af emnet desværre alt for typisk. Nonnebørn er dog bestemt en agtværdig film – og velspillet af Amalie Dollerup som Johanne, Helle Fagralid som oprøreren Marianne og Kirtsen Rolffes som priorinden.
DR 2, kl. 20.00-21.30

Den kloge mand
Osvald Helmuth er stilfærdigt inderlig som kvaksalveren Rasmus Thomsen, der virker hjemme på sin gård med afslappet snak med egnens reelt eller indbildt syge.
Jon Iversens film fra 1956 bygger på Paul Sarauws populære skuespil – et hit i Berlin i 1937 og samme år filmatiseret første gang med Carl Alstrup.
Så der er både drama, folkekomedie og minsandten også lidt visesang i filmen, som Helmuth dominerer med sin lune, varme snusfornuft.
DK4, kl. 20.30-22.15

Fresh
Samuel L. Jackson, der altid at spændende at følge, er nok mest kendt som John Travoltas dræber-makker i Pulp Fiction og Mace Windu i de to seneste Star Wars-film. Men han yder en særlig karakterfuld præstation i Fresh som den 12-årige Fresh’ skakspillende far, en begavet, men forbitret alkoholiker.
Filmen handler dog om hans intelligente, tidligt modnede søn Fresh. Drengen fører sig frem blandt gangstere i Brooklyns sorte slumkvarterer, hvor han bor med ikke mindre end 11
’fætre og kusiner’ i en lille lejlighed. Han er kurér for en narkobande, og til sidst giver faderens strategiske skakundervisning ham idéen til et blodigt opgør med narkotyrannerne.
Filmen fokuserer krast, men ikke unødvendigt voldeligt på gangstermiljøets forråelse, skabt på baggrund af en fattigdom så håbløs, at kriminalitet kan ligne den eneste vej ud af elendigheden. På den måde bliver filmen et New Yorker-sidestykke til John Singletons ny-klassiker om de sorte voldsmiljøer i Los Angeles, Boys N the Hood. For instruktionen står Boaz Yakin, og Sean Nelson er fremragende som den unge gangsterlærling.
Fresh. Sverige 4, kl. 00.10-02.10

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her