Læsetid: 2 min.

Film i tv

16. december 2002

Mord mellem venner
*Danny Boyle fik sit internationale gennembrud i 1995 med Trainspotting. Men året inden lavede han denne thriller, der placerede ham blandt de mest lovende nye navne i britisk film. En ond moralitet om grådighed og egoisme. En revisor, en journalist og en læge – alle tre i slutningen af tyverne og alle dyrkere af spænding og nydelse – deler en smart lejlighed i Edinburgh. De skal finde en ny lejer, og allerede i den bidsk skildrede udvælgelsesproces afsløres deres afstumpede kynisme. Da den nye lejer ret hurtigt dør af en overdosis narkotika og efterlader sig en taske fuld af penge, bliver fristelsen til at snuppe formuen for voldsom. Men liget skal jo skaffes af vejen. Og den hambre trio, der er så mistroiske overfor omverdenen, stoler selvfølgelig heller ikke på hinanden.
Boyles film har slående lighedspunkter med Ole Bornedals Nattevagten. Men i Mord mellem venner løber de unge hedonister linen ud og ender med at ligge, som de har redt (mens Bornedals hovedpersoner belønnes med kirkebryllup). Den kulsorte humor, det indforståede spil og Boyles lette hånd som djævleblændt beretter forsoner med et persongalleri, der er ret frastødende. Ewan McGregor, Christopher Eccleston og Terry Fox spiller de tre skotter på skråplan.
Shallow Grave
TV3, kl. 22.15-00.00

Kvinden uden samvittighed
*Her er en af den sorte kriminalfilms uigennemskydelige klassikere!
En klassisk femme fatale-historie fra 1944 med den formidable Barbara Stanwyck som den udspekulerede anti-heltinde, der får den pæne forsikringsmand Fred MacMurray i sit garn og med på en snedig mordplan. Altid seværdige Edward G. Robinson spiller den tredie hovedperson i den stadig nervepirrende historie om fatalt bedrag og erotisk besættelse, baseret på en roman af James M. Cain.
Især den skarpe, intelligente dialog er en nydelse, men har også stadig erotisk intensitet. Hvad Barbara Stanwyck kan få ud af at løfte en anelse op i kjolen, når hun siddder med benene overkors, burde nutidens nøgenhedsglade instruktører og skuespillerinder studere nøjere.
Billy Wilder lagde altid stor vægt på skrivedelen af filmarbejdet – også da han i 1944 skrev Kvinden uden samvittighed sammen med ingen ringere end Raymond Chandler. Denne våndede sig over Wilders jernhårde arbejdsdisciplin. Næppe uden grund, for som en anden manuskriptforfatter sagde om Wilder: »I arbejde er han to personer: Mr. Hyde og Mr. Hyde.«
Double Indemnity
TV3, kl. 02.15-04.20

Kærlighed uden stop
*Her får man et af de sælsomste pardannelser i en dansk film: tykke Benny Hansen som ægtemand til dejlige Ann-Mari Max Hansen, der gang på gamg udsættes for hans svinske manerer. Han spiller nemlig en ond og sadistisk person, som står i grelleste modsætning til sin lillebror (Otto Brandenburg), der som regel stærkt alkoholiseret tuller rundt i Intercity-tog på jagt efter sin ungdomskæreste Eva – selvsamme Ann-Mari Max Hansen.
Jess Ørnsbo skrev grundridset til Hans Kristensens drama fra 1989, men trak sig ud af affæren, utilfreds med vekslende instruktørers bearbejdelser. Filmen er da heller ikke spor vellykket, men til gengæld kuriøs, og med Otto Brandenburg som desperado indfanges til tider en ram tømmermands-atmosfære af ufiltreret dansk trøstesløshed.
DK4, kl. 20.30-22.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her