Læsetid: 3 min.

Hjerteblod

De tyrkiske cyprioters leder er på mange måder en svækket mand
13. december 2002

Portræt
Rauf Denktash, de tyrkiske cyprioters leder, er 78 år. Han har dårligt hjerte. Sidste fredag kom han hjem til Nicosia fra New York, hvor han blev opereret i oktober. På behørig vis var der arrangeret busser til lufthavnen for at hilse og hylde og støtte ham.
Men nu har han ondt igen. Det kom over ham i forgårs under endnu en demonstration, vendt mod FN’s nyeste fredsforslag.
»Cypern har et stævnemøde med historien,« skrev FN’s generalsekretær, Kofi Annan, i sit følgebrev til det nye forslag. Han inviterede Denktash og Cyperns græsk-cypriotiske præsident, Glafcos Clerides, til afsluttende fredsforhandlinger i København. I stærke vendinger formanede han begge parter om ikke at gå glip af stævnemødet og forpasse chancen for Cyperns genforening.
Men Denktash var ikke villig. »Jeg er bedrøvet. FN tager stadig ikke fat på spørgsmålet om anerkendelse af Den Tyrkisk Cypriotiske Republik,« sagde han til sine tilhængere. »FN siger, det er et nyt dokument. Det er ikke nyt, det er et gammelt dokument. Vi behøver mere tid til at forhandle med vores modpart.«
Denktash blev utilpas. Få timer senere meddelte hans læge, Dervis Oral, at Denktash ikke kunne rejse til København. Han skulle til Ankara og indlægges, fordi han havde fået væskeansamlinger ved hjertet.

Præsident uden land
Hvordan det nu end forholder sig, så står Denktashs politiske hjerteblod på spil.
Rauf Denktash var manden, der tilkaldte hjælp fra Tyrkiet forud for den militære invasion i 1974. Siden da har han stået i spidsen for det tyrkiske mindretal og den selvudråbte stat nord for den grønne linje, der deler øen.
Staten er aldrig blevet anerkendt af andre lande end Tyrkiet. Meget har Rauf Denktash gjort for at bygge sit image som statsleder op over for befolkningen. Men han er kun præsident i sin egen og sine tilhængeres bevidsthed. Hans gamle bekendte og sagførerkollega fra ungdomsårene i London Glafcos Clerides er præsident for hele det delte Cypern.

Historiske foredrag
Denktash er lærer og sagfører. Efter krigen læste han i London og arbejdede siden som offentlig anklager indtil Cyperns uafhængighed af Storbritannien i 1960.
Han er en udpræget nationalist, der elsker sin ø. Hans hobby er at tage billeder af den cypriotiske natur, og han er kendt for sin hang til lange foredrag om Cyperns omtumlede historie.
Mytologisk kan Cypern gøre Kreta rangen stridig som Europas vugge. Det var her, kærlighedens gudinde Afrodite blev født af havets skum. Øen har været under fønikisk, assyrisk, egyptisk, persisk, græsk, byzantinsk, korsfarer-, veneziansk, osmannisk og britisk herredømme. Et afgørende årstal for den nuværende konflikt er tyrkernes erobring af øen i 1571.
Politisk står Rauf Denktash stærkt svækket. Økonomien er elendig, og den er kun blevet værre af det valutariske og inflationære fællesskab med Tyrkiet. Halvdelen af den tyrkiske befolkning er udvandret siden øens deling. Der er flere tyrkiske cyprioter i England end på Cypern. Et tilsvarende antal er indvandret fra Tyrkiet.
»Rauf Denktash er en gammel, bitter mand, som i årevis har nægtet at gå ind i seriøse forhandlinger, hvis ikke han først fik sit uopnåelige krav om anerkendelse af Den Tyrkiske Republik Nordcypern opfyldt. Denktash har gjort stor skade, ikke kun for Cyperns 200.000 tyrkere, men for de 70 millioner indbyggere i Tyrkiet,« siger Richard Holbrooke, den amerikanske præsident Bill Clintons særlige udsending til Cypern i 1997-99.
Cypern kan ikke genforenes uden et hårdt tyrkisk pres på Denktash – og det kommer kun, hvis Tyrkiet får opfyldt sit ønske om en dato for forhandlinger om optagelse i EU, siger han.
Hvis alternativet er en tyrkisk »plan B«, truslen om en indlemmelse af Nordcypern i Tyrkiet, så bliver det ikke med befolkningens støtte. 10.000 tyrkiske cyprioter demonstrerede for medlemskab af EU, mens Denktash var på rekreation i New York. 90 procent af de tyrkiske cyprioter vil ind i EU, 53 procent støtter FN’s fredsplan, mindre en 10 procent vil foretrække integration med Tyrkiet, viste en meningsmåling for nylig.

*Rauf Denktash
Født i 1924. Lærer og advokat. Talsmand og leder for det tyrkisk-cypriotiske
mindretal i en menneskealder. Udråbte Nordcypern som selvstændig stat i 1983. Valgt til præsident i 1985, 1990 og 1995

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her