Læsetid: 4 min.

Hold da op for et hold

Det undertippede danske landshold endte som europamester i en af verdens mindst verdensomspændende sportsgrene
16. december 2002

Håndbold-EM
En fuldsat Århus Arena fremkaldte ved 19-tiden i går billeder, vi havde set mange gange før – jublende danske håndboldpiger med smittende smil kunne ikke blive færdige med at kindkysse, græde, kramme og knibe sig selv og hinanden i låret og det ikke kun i overført forstand. Vi er efterhånden vant til det: Kombinationen af danske kvinder og håndbold vinder medaljer. Så vant til det, at vi de sidste par år har gjort alt for at fortrænge, at det danske kvindelandshold ikke længere havde stafetten. Fortrængningen er bla. foretaget ved at gøre Jan Pytlicks ’nye’ piger, bedre end de er. Som en slags nationalt selvforsvar.

Højdramatisk finale
I virkeligheden har omgivelserne haft det sværest med de forventninger. De nye, unge landsholdsspillere har ikke haft Anja, Camilla og hvad de nu hed med i deres aftenbøn, men koncentreret sig om at blive bedre og mere sig selv. Og da man heldigvis ikke kan planlægge sig til alt, heller ikke i håndbold, kulminerede de bestræbelser i går så at sige i utide, da Danmark blev europamester ved at slå favoritterne fra Norge med 25-22 i en turbulent, højdramatisk finalekamp, der i lange perioder lige så godt kunne have endt med det modsatte resultat.
Nok anede man med fjerdepladsen ved VM sidste år, at noget større var på vej, men det danske holds mangler har længe, også under dette EM, været mere påfaldende end dets forcer: Der er ingen kontinuerlig skudtrussel bagfra og alt for tit brændes de 100 procents-chancer, man skal score på for at vinde i elitehåndbold.
Men gradvist fik holdet spillet sig frem til selvtilliden, og den fandt man i den erkendelse, at holdet er uden spotlightsøgende stjerner. Istedet er der netop tale om et hold. I virkeligheden noget ret udansk i disse tider, hvor det politiske landskab ellers tyder på, at enhver er sig selv nærmest. På den led spiller kvindelandsholdet nærmest som et dementi af opportunisme og egennyttighed. Det er smukt og til tider ret bevægende at overvære, hvordan stort set hver kamp med dansk deltagelse under dette EM har haft sin hovedperson, men ikke den samme gennemgående figur, når vi undtager Karin Mortensen, der blev kåret som både EM’s bedste målvogter og spiller.
Også mod Norge endte hun med en redningsprocent over 50. 52 for at være præcis, og igen var det ikke antallet af redninger, men hendes timing og ubesværet høje sværhedsgrad på de strategisk vigtige tidspunkter, der efterlod nordmændene rådvilde og demotiverede.
Mens det i lørdagens semifinale mod verdensmestrene fra Rusland var Katrine Fruelund, der forløste sit potentiale med en håndboldhistorisk anden halvleg, der sikrede den uventet sikre sejr på 22-18, havde mange i går sat deres lid til Kristine Andersen. Playmakeren virkede dog udbrændt, brændte et straffe, scorede kun en gang og nøjedes i store stræk med at se til. Det må have været ret underholdende, for i hendes sted trådte Rikke Hørlykke.
På turneringens officielle hjemmeside kan man føle sig hensat til statistikerstudiet. Der er ikke den bevægelse eller mangel på samme, der ikke er blevet registreret under EM. Og man kan sagtens forledes til at tro, at håndbold er et spil for systematikere. Det er det også, men ikke kun. Rikke Hørlykke er en af de typer, der ikke lader sig indfange. GOG-spilleren scorede fem spektakulære mål af den slags, der ikke lader sig planlægge, men som man kan skaffe plads til. Det var Pytlicks trumfkort. Og da han samtidig valgte at tro på Line Daugaard, kvitterede hun for tilliden med syv køligt smukke mål, heraf fire på straffe.

Kobjælderne tav
Men man skulle helt hen i det 46. minut, før det lykkedes at rive det fleksible, autoritative norske forsvar op med satset kontraspil. Den hidtil usynlige Josephine Touray bragte os fra febrilsk til kontrolleret defensiv med et hattrick fra 17-18 til 21-18, og da Katrine Fruelund igen lavede et energimål, forstummede kobjælderne, og det norske holds træner Marit Breivik lignede pludselig en, der vidste, at hun ikke kunne skjule, at hendes eneste modtræk var tilfældet. Det var ikke nok, og Danmark blev for tredje gang europamester i verdens mindst verdensomspændende holdidrætsgren, og Arenaen i Århus gik amok, som om vi var blevet verdensmestre. Det kommer nu ud på et.

FAKTA
EM-turneringens All Stars
*Også ved dette EM blev der kåret et hold af de bedste:
Målmand: Karin Mortensen, Danmark
Venstre fløj: Line Daugaard, Danmark
Venstre back, Ausra Fridrikas, Østrig
Playmaker: Kristine Andersen, Danmark
Stregspiller: Ludmila Bodnieva, Rusland
Højre back: Lina Olsson Rosenberg, Norge
Højre fløj: Stephanie Cano, Frankrig.
*EM's bedste spiller: Karin Mortensen, Danmark
*Frankrig blev nr. 3 i EM ved – overraskende, men helt fortjent – at slå Rusland 27-22. Ungarn og Jugoslavien blev nr. 5 og 6.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her